Következő mérkőzések
Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc
Vágólapra másolva!
Az előző szezonban csak az utolsó forduló utolsó perceiben dőlt el a bajnoki cím a Premier League-ben, és hasonlóan kiélezett küzdelemre lehet számítani a hétvégén rajtoló új idényben is. A legnagyobb esélyesnek megint a két manchesteri klub számít, és  bár a londoniak talán más véleményen vannak, nekik valószínűleg hátrafelé is nagyon figyelniük kell.

Vagyont érő amatőrjátékossal és két magyarral rajtol a kiszámíthatatlan Championship

Pár nappal a rajt előtt biztossá vált, hogy az előző szezon gólkirálya, Robin van Persie a Manchester United futballistája lesz, a MU összesen 26 milliárd forintnak megfelelő összeget áldoz a holland csatárra. Az a tény, hogy az Arsenal a legjobb játékosát hajlandó eladni az egyik legnagyobb riválisnak, jól jelzi, hogy a két manchesteri klubbal nem nagyon tud versenyezni, legalábbis anyagilag.

A Manchester Unitedből az előző idényben leginkább a kreativitás hiányzott, és a csapat túlságosan is Wayne Rooney góljaitól függött, ezen változtathat Van Persie, illetve a Borussia Dortmundtól érkezett Kagava Sindzsi. A védelemmé is stabilabb lehet, hiszen Alex Ferguson ismét számíthat az előző idény második felét súlyos sérülés miatt kihagyó Nemanja Vidicre.

A városi riválist azonban így sem lesz egyszerű megelőzni, hiszen a City már az előző idényben is nagyon erős volt, a keret pedig gyakorlatilag érintetlen maradt. Egyetlen alapember sem távozott, az edző (Roberto Mancini) és a csapatkapitány (Vincent Kompany) szerződést hosszabbított, ráadásul Carlos Tévez évek óta először végigdolgozta a felkészülési időszakot.

Forrás: AFP/Glyn Kirk

A címvédő támadó részlege brutálisan erős, Mancininak főhet a feje, hogy kit hagyjon ki, hiszen Tévezen kívül Sergio Agüero, Mario Balotelli és Edin Dzeko is a rendelkezésére áll. A City megszerezte az Everton védőként és középpályásként is bevethető tehetségét, Jack Rodwellt, és ha még sikerül egy középhátvédet szerződtetni augusztus végéig (a fő kiszemelt Daniel Agger a Liverpoolból), akkor nem lesz gyenge pontja a csapatnak.

London jelentkezik

A manchesteriek mögött hatalmas tülekedés várható: a korábbi Big Four (amelyet a MU, az Arsenal, a Liverpool és a Chelsea alkotott) jelentősen kibővült, és legalább hat csapat lehet versenyben a BL-t érő harmadik és negyedik helyért.

Az előző idényben csak hatodik, ám BL-t és FA-kupát nyerő Chelsea-nél tovább folytatódott a keret átalakítása, és egyelőre úgy tűnik, hogy az ideiglenesből véglegessé kinevezett szakvezető, Roberto di Matteo 19-re lapot kért azzal, hogy nem igazolt középcsatárt Didier Drogba helyére, sőt, Romelu Lukakut is elengedte. Így ugyanis egyedül Fernando Torresszel számolhat centerben, márpedig a 4-2-3-1-es szisztémában ez a poszt nagyon fontos, még ha mögötte olyan támadó középpályások is szerepelnek, mint Juan Mata, vagy a nyáron érkezett Eden Hazard és Oscar.

Forrás: AFP/Ian Kington

Az Arsenal örök rejtély: Arsene Wenger szinte minden nyáron megválik legjobbjától, elsősorban anyagi okokból, és a klubról évről évre elmondják, hogy most már biztosan kicsúszik az első négyből, de valahogy mindig kiharcolja a BL-szereplést. Persze a drukkerek ennél többet akarnak, és idén mintha Wenger is előrelátóbb lett volna, hiszen még azelőtt megvette az új embereket, mielőtt eladta volna az aktuális sztárt: Lukas Podolski és Olivier Giroud együtt talán kitesz egy Van Persie-t, és ott van még a spanyol Santiago Cazorla is, vagyis az Arsenal évek óta nem erősített ilyen jól és ilyen hamar. Ráadásul még Nuri Sahin is érkezhet (igaz, ha így lesz, akkor Alexander Song valószínűleg távozik), ami alapján az londoniak akár még a manchesteriekkel is versenghetnek.

Akik passzolni akarnak

A Tottenham az előző idényben negyedik lett, majd a kispadon a rutinos Harry Redknappet az az André Villas-Boas váltotta a nyáron, aki a Chelsea-vel már megégett Angliában. A csapat kerete még pár nappal a bajnoki rajt előtt is nagyon képlékeny: a Spurs legjobbjának tartott Luka Modric alighanem a Real Madridba szerződik, és nagy kérdés, hogy kivel pótolják, de a csatársorba is kellene még valaki, hiszen a házi gólkirály Emmanuel Adebayort (aki csak kölcsönben focizott a White Hart Lane-en) egyelőre nem tudták végleg megvenni. A csapat viszont még így is sokkal alkalmasabb a Villas-Boas által a Chelsea-nél kudarcot vallott "barcelonás", passzjátékon alapuló futballra, és a portugál edzőben alighanem hatalmas a bizonyítási vágy.

Forrás: AFP/Jose Jordan

A Liverpool is valami hasonló játékstílusban gondolkodik, köszönhetően az új szakembernek, Brendan Rodgersnek, aki az előző idényben a Swansea-nél tett kisebbfajta csodát. Le is igazolta egy volt játékosát, a középpályás Joe Allent, és a másik új szerzemény, az olasz csatár, Fabio Borini is dolgozott már a kezei alatt. A trénernek határozott elképzelései vannak arról, hogy mit akar a focistáitól, és a liverpooli tradíciókra is nagyon ügyel: a kérésre például az Anfielden ismét piros hálókat szereltek fel, akárcsak 1960-tól egészen 1995-ig. A klub amerikai tulajdonosai számára azonban a látványos játékstílusnál is fontosabb, hogy a csapat végre megint érjen oda az első négy közé - az előző szezonban Kenny Dalglish hiába nyerte meg a ligakupát, és hiába élő legenda az Anfielden, mennie kellett.

A kiscsapatok sem spórolnak

Az előző idény meglepetéscsapata, a Newcastle United gyakorlatilag ugyanazzal a csapattal vág neki az új bajnokságnak. Egyetlen kulcsjátékos sem távozott, de egyelőre komoly erősítés sem érkezett, ami azt jelenti, hogy az alapcsapat mögött a kispad nem túl erős, és kicsi az esélye, hogy a klub megint súlyos sérülés nélkül kihúz egy teljes szezont. Ezzel együtt az európai kupaszereplést ismét elérhetik, de a Premier League egyik nagy vonzereje, hogy bár az élen kiemelkedik pár csapat, mögöttük nagyon masszív mezőny, anyagi szempontból pedig még a középcsapatok is jól állnak. A Wigan például több mint tízmillió eurót költött a nyáron, pedig játékoseladásból egyetlen font sem folyt be a kasszájába, de az Aston Villa vagy az újonc Southampton és West Ham United is hasonlóan sok pénzt adott ki.

Néhány magyar focista is van a mezőnyben, közülük Somogyi Csaba a Fulhamnél, Gulácsi Péter pedig a Liverpoolnál harmadik számú kapus, vagyis kicsi az esélye, hogy rendszeres játéklehetőséget kapnak. Gera Zoltánra viszont a jelek szerint számítanak a West Bromwich Albionnál azt követően is, hogy az angol válogatott élére kinevezett Roy Hodgson helyett Steve Clarke lett a szakvezető. A legutóbbi, Nottingham Forest elleni felkészülési meccsen a magyar középpályás a kezdő tizenegyben szerepelt, mégpedig balszélsőként.

www.globalsoccerapp.com

Mindent egy helyen az Eb-ről