Vágólapra másolva!
A kilencvenhat áldozatból negyvenegy megmentésére lett volna esély, a szemtanúk vallomásait meghamisították, a Sun című bulvárlap a rendőrség és egy politikus fals információi alapján feketítette be a Liverpool-szurkolókat - ez derült ki annak a bizottságnak a jelentéséből, amely az angol futball legnagyobb tragédiáját, a Hillsborough-katasztrófát vizsgálta újra. Az ügy óriási vihart kavart Angliában, senki nem érti, miért kellett huszonhárom év, hogy kiderüljön az igazság. Az áldozatok hozzátartozói abban bíznak, hogy végre megbünetik a valódi felelősöket.

1989. április 15-én tragédiába torkollt a Liverpool és a Nottigham Forrest FA-kupa-elődöntője a sheffieldi Hillsborough-stadionban. Az utcán várakozó Liverpool-drukkerek közül kétezren abba a két szektorba nyomultak be, amely már zsúfoltig tele volt, így az ezerhatszáz főre hitelesített részen háromezer néző tolongott. Az óriási tömegben egymást taposták halálra az emberek, kilencvennégyen a helyszínen vesztették életüket, a 14 éves Lee Nicol négy nappal később, a kórházban halt bele a sérüléseibe, a 96. áldozat, Tony Bland pedig négy év kóma után hunyt el.

A Hillsborough-tragédiát követően Angliában vizsgálat kezdődött, a Lord Taylor vezette bizottság ajánlásokat fogalmazott meg a stadionok biztonságosabbá tételére és a futballhuliganizmus visszaszorítására. A Taylor-jelentés 1989. augusztus 4-én jelezte, a tragédiát a rendőrség rossz tömegkezelése, illetve a C kapu megnyitása okozta, és visszautasította azokat a vádakat, amelyekkel például a South Yorkshire-i rendőrség a szurkolókra próbálta áthárítani a felelősséget, mondván, ők érkeztek késve, ráadásul részegen. A Taylor-jelentés ellenére a sheffieldi bíróság 1990. augusztus 14-én úgy határozott, bizonyítékok hiányában senki ellen sem emel vádat.

Az áldozatok hozzátartozói a kezdetektől fogva harcoltak azért, hogy kiderüljön, kik felelősek a tragédiáért - az egyik kormányzati portálon 139 ezren írták alá a petíciót, hogy kerüljenek nyilvánosságra a vizsgálat részletei -, és huszonhárom év elteltével rengeteg új és megdöbbentő információval szembesülhettek a 2010 januárjában alakult, és a liverpooli érsek által vezetett Hillsborough Független Bizottság jelentéséből.

Az esetet újravizsgáló bizottság megállapította, hogy a kilencvenhat áldozatból negyvenegyen túlélhették volna a tragédiát, ha időben részesülnek orvosi ellátásban. A játékvezető 15 óra 6 perckor fújta le a mérkőzést, amikor a túlzsúfolt Leppings Lane-tribünről már menekülni próbáltak azok, akiket nem préselt a kerítéshez a tömeg. A mentők 15 óra 15 perckor érkeztek a pályára, és a mostani fejlemények szerint azokat, akik nem szenvedtek fulladásos halált a tömegben, meg lehetett volna menteni.

"Huszonnyolc áldozatnak még bizonyíthatóan nem állt le a keringése, és tizenhat embernél még kimutatható volt a szív- és tüdőműködés a történtek után" - nyilatkozta Bill Kirkup, az ügyet újravizsgáló bizottság egyik orvosa. A mostani megállapítás szembemegy a halottkém, Stefan Popper jelentésével, aki azt írta, hogy a 15 óra 6 perc körül bekövetkezett eseményekben az áldozatok halálát fulladás okozta, és a történtek utáni percekben már nem volt esély a túlélésükre, 15 óra 15 perckor mindannyian halottak voltak.

Anne Williams, akinek 15 éves Kevin fia is az áldozatok között volt, viszont azt állította, 16 órakor a gyermeke még életben volt. Az áldozatok hozzátartozóit tömörítő Hillsborough Family Support Group számos kérdést fogalmazott meg a mostani jelentés láttán, például azt, miért nem halasztották el a kezdőrúgást a hatalmas tömeg láttán, és hogy miképp fordulhatott elő, hogy csak tizennégy embert szállítottak kórházba.

"Nem baleset volt, hanem emberi mulasztás" - egy áldozat édesanyjának a visszaemlékezése

A mérkőzésen szolgálatot teljesítő dél-yorkshire-i rendőrök jelentéseiben az állt, a szurkolók nagy része részeg és agresszív volt, ám mint kiderült, erre semmi bizonyíték nem volt. Százhatvannégy, szemtanúktól származó vallomást a rendőrök meghamisítottak, és ezek közül száztizenhatból kikerültek azok a részek, amelyek a rendőrséget negatív színben tüntetik fel. A halottkém az összes áldozattól, köztük a gyerekektől vérmintát vetetett, amit az ügyet újravizsgáló bizottság abszolút érthetetlennek tartott, mivel a tragédiát nem az alkoholfogyasztás, hanem a későn érkező szurkolók beengedése okozta.

Arra is fény derült, hogy a rendőrség kompromittáló részleteket keresett az áldozatok előéletében, ezzel is azt az érzést keltve, hogy a tragédiáért a felelőtlen szurkolók hibáztathatóak. Az ő kezükre játszott az is, hogy a tragédia után négy nappal "The Truth", azaz "Az igazság" címmel jelent meg a The Sun címoldala, és cikkében a bulvárlap többek között azt írta: a liverpooli szurkolók kirabolták az áldozatokat, segítségnyújtás helyett levizelték a "bátor rendőröket", és meggyalázták egy lány holttestét.

Forrás: Getty Images/Allsport/David Cannon

A forrás nélkül leközölt írásnak nem volt köze a valósághoz, Kelvin MacKenzie akkori főszerkesztő magánakciójáról volt szó, aki a rendőröktől és Irvine Patnick konzervatív párti parlamenti képviselőtől kapta a hamis információkat. Az eset után a megdöbbent liverpooliak bojkottálták a lapot, az újság 200 ezres példányszáma majdnem a huszadára csökkent a városban. 1993-ban a lap megkövette olvasóit, ám ez is kevésnek bizonyult, a The Sunt azóta sem olvassák a liverpooliak, és ez nemcsak a tragédiában érintett klubra igaz, hanem a város másik csapatának, az Evertonnak a szurkolóira is.

"Huszonhárom évvel ezelőtt a The Sun borzalmas hibát követett el. Pontatlan és sértő cikket jelentettünk meg a Hillsborough-ügyről, kijelentve, hogy ez az igazság, pedig nem az volt. A Hillsborough Független Bizottság most kiderítette, mi történt a végzetes napon, és a jelentésből megtudhattuk, hogy a rendőrök be akarták feketíteni a Liverpool-szurkolókat. A The Sun akkor a rendőrség verziójának hitt, emiatt szégyelljük magunkat, és bocsánatot kérünk" - áll Dominic Mohan, a The Sun jelenlegi főszerkesztője közleményében. MacKenzie is megszólalt, elnézést kért a liverpooliaktól, hangsúlyozva, hogy félrevezették őt, és hogy nem volt oka kételkedni abban, amit a rendőrök mondanak neki. Azt is hozzátette, ha ma készítené el a címlapot, az igazság helyett a hazugság szó szerepelne a címben.

Reakciók a Twitteren

Wayne Rooney, a Manchester United angol válogatott labdarúgója: "Mindenki szégyellje magát, akinek része volt abban, hogy az igazságot elferdítsék. Remélem, megkapják a büntetésüket".

Gary Lineker, korábbi angol válogatott csatár, jelenleg szakkommentátor: "Emlékszem, Barcelonában néztem tévén a tragédiát. 23 év elteltével megtudtuk az igazságot. 23 ÉV!! Ez egy nemzet szégyene".

Stan Collymore, a Liverpool korábbi válogatott csatára: "Azt üzenem a 96 áldozat családjának, emeljék fel a fejüket, igazuk volt. Sosem lesztek egyedül."

Phil Thompson, a Liverpool korábbi válogatott játékosa és edzője: "Most legalább megtudta az a rengeteg ember, miért nem tudtunk túllépni az eseten."


Az áldozatok hozzátartozóit képviselő Trevor Hicks, akinek két lánya halt meg a stadionban, abban bízik, hogy a valódi felelősök a bíróság előtt felelnek majd tettükért. David Crompton, a dél-yorkshire-i rendőrség vezetője szégyenteljesnek nevezte a hazugságokat, elismerte, hogy a rendőrség elvesztette az uralmat a tömeg fölött a tragédiát megelőzően, és szörnyűnek nevezte azt a huszonhárom évvel ezelőtti napot.

Forrás: Getty Images/ALlsport/David Cannon

David Cameron miniszterelnök a kormány és az ország nevében mélységes sajnálatát fejezte ki az igazságtalanságért, de a tragédiában a bátyját elvesztő Steve Kelly szerint nem Cameronnak, hanem Margaret Thatchernek, az 1989-es kormányfőnek kellene bocsánatot kérnie. A BBC cikkéből az derül ki, Thatchert félreinformálták az eset után, mivel a rendőrök azt mondták neki, a részeg tömeg okozta a káoszt.

Alan Hansen, a BBC szakkommentátora, aki a Liverpool játékosaként ott volt a Hillsborough-ban, úgy nyilatkozott, a város és a klub történetében is a szerdai nap volt a legfontosabb. "Az áldozatok családjának eddig harcolniuk kellett, remélem, most már békében gyászolhatnak" - mondta Hansen. Chris Bascombe, a Telegraph jegyzetírója úgy fogalmazott, 23 év után először fordul elő, hogy egész Anglia úgy tekint a kilencvenhat áldozatra, ahogyan eddig is kellett volna - az angol futball legnagyobb tragédiájának ártatlan áldozataiként.

Mécsesek a címeren

A Hillsborough-katasztrófa a Liverpool mindennapjainak részéve vált, a tragédiára emlékezve a címer két oldalára egy-egy mécses került be; a klub stadionjában, az Anfield Roadon emlékmű sorolja fel az elhunytak nevét, a szurkolók pedig rendre skandálják a meccseken a "Justice for the 96", azaz "Igazságot a 96 áldozatnak" rigmust. Az elhunytak hozzátartozói csoportokba tömörülve (Hillsborough Family Support Group, Hillsborough Justice Campaign) igyekeztek hallatni a hangjukat, egyrészt az emlékezés, másrészt a felelősök megtalálása miatt.