Vágólapra másolva!
A Juventustól távozó világsztárt, Alessandro del Pierót ugyan több európai klub is csábította, de ő végül inkább az ausztrál Sydney FC-hez írt alá. Ausztráliában abban bíznak, hogy az olasz klasszisnak olyan óriási hatása lesz a helyi bajnokságra, az A-League-re, mint amilyen David Beckhamnek volt az amerikai MLS-re.

A földrésznyi országban 1977 óta létezik egységes bajnokság, amely sokáig National Soccer League néven futott, azonban ez a szervezet végleg csődbe ment. A ma is létező A-League másfél évvel később rajtolt el, nagyrészt ugyanazokkal a klubokkal: akárcsak az MLS-ben, itt sincsen feljutás vagy kiesés. A bajnokság eredetileg nyolc csapattal indult, az alapítók közül a New Zealand Knights azóta megszűnt, mint ahogyan két, 2009-ben csatlakozott csapat (a Gold Coast United és a North Queensland Fury) is. Az A-League idei, októberben kezdődő küzdelmeiben tíz együttes vesz majd részt, és először lesz ott a mezőnyben a Western Sydney Wanderers, ami azt jelenti, hogy Melbourne mellett immár Sydneynek is két csapata lesz a ligában - a másik a Sydney FC, Del Piero új klubja.

11 millió forintos éves minimálbér

Az ausztrál bajnokság működése sok mindenben hasonlít az amerikai profi ligáéra. Itt is létezik fizetési sapka, a futballisták minimálbére évi 48 507 ausztrál dollár (több mint 11 millió forint), és a klubok a játékosok fizetésére legfeljebb 2,48 millió ausztrál dollárt (kb. 570 millió forint) költhetnek, ami alól azonban vannak kivételek. Minden csapatnak lehet egy ausztrál és egy légiós focistája, akinek a fizetése kívül esik ezen a korlátozáson, de mindössze három olyan klub van, amelyik mindkettőt kihasználja, három másik pedig klub egyáltalán nem él ezzel az engedménnyel.

Romário csak négy meccsig, Juninho és Yorke egy évig bírta

Nem Del Piero az első világklasszis, aki Ausztráliába szerződött, a korábbi sztárok azonban nem érték el a tőlük remélt hatást, és nem is maradtak sokáig. A Sydney FC például 2005-ben a Manchester United korábbi erősségét, Dwight Yorke-ot igazolta le, aki bajnoki címre vezette a csapatot, ám egy év után mégis inkább visszatért Angliába, a Sunderlandbe. Játszott a klubnál a brazil Juninho Paulista (14 találkozón) és az olasz Benito Carbone (három meccsen) is, az Adelaide United szurkolói pedig egyetlen Romário-gólnak örülhettek. A legtovább még Robbie Fowler húzta, aki egy idényt a North Queensland Furyben, egyet pedig a Perth Gloryban töltött, de az ő játéka sem ragadta meg az ausztrálokat, nem is beszélve a nemzetközi közvéleményről.

A Sydney FC vezetősége még 2007-ben megtapasztalhatta, hogy milyen hatással lehet egy igazi világsztár: a David Beckhammel felálló Los Angeles Galaxy akkor barátságos mérkőzést játszott Ausztráliában, akár csak három évvel később (ellenfél akkor a Newcastle Jets volt). Mind a két alkalommal az olasz származású menedzser, Lou Sticca hozta össze a találkozót, és Del Piero Ausztráliába csábítása is neki köszönhető. Sticca jól tudta, hogy Sydney 3,9 milliós lakosságának majd öt százaléka olasz származású, és Del Piero nevét minden ausztrál drukker ismeri.

Forrás: AFP/Salvatore Giglio

Ki jön Del Piero után?

Del Piero állítólag évi kétmillió ausztrál dollárt keres majd Sydneyben, és személyében valóban olyan futballista érkezett, akinek a nevét világszerte ismerik. Még ha nem is olyan médiasztár, mint Beckham, de az biztos, hogy a leigazolásának híre mindenhol ott volt a címlapokon. A kérdés már csak az, hogy mindez valóban lehet-e olyan hatással az A-League-re, mint amilyen az angol volt a MLS-re. A Beckham szerződtetését követő évben a Galaxy átlagnézőszáma négyezerrel nőtt, és az Egyesült Államokban egy év alatt 600 ezer, az angol focista nevével feliratozott mezt adtak el. A nézőszám-növekedés a Sydney FC-re is ráfér, hiszen az előző idényben átlagban csak 11 861-en látogattak ki a hazai meccseire, ami a második legrosszabb adat az A-League nyitása óta.

Talán ennél is fontosabb volt azonban, hogy Beckhamet olyan futballisták követték, mint Thierry Henry vagy Robbie Keane. Ezt a szempontot emelte ki a Chicago Fire egykori sportigazgatója, Peter Wilt is. "Erre az átigazolásra az egész futballvilág odafigyel, de az igazán fontos nem az, hogy Del Piero hogyan fog játszani, hanem hogy a példáját kik és hányan követik. Az MLS-ben Beckham után közel 50 speciális státuszú játékos érkezett (az MLS-ben designated playernek nevezik azokat, akik kivételt jelentenek a fizetési sapka alól - a szerk.), mert az ő szerződtetése megnyitotta az ajtókat, és olyanok is fontolóra vették az USA-ba igazolást, akik korábban elvetették" - jelentette ki Wilt.

www.globalsoccerapp.com