Vágólapra másolva!
A Bajnokok Ligája döntőjében bíráskodott Kassai Viktor volt 2011 legjobb játékvezetője a labdarúgás történetével és statisztikájával foglalkozó szervezet, az IFFHS szerint.

Fantomszervezet árasztja el díjaival a futballvilágot - mi az az IFFHS?

A magyar bíró, aki tavalyelőtt a világbajnokságon elődöntőt vezetett, a 2010-ben első angol Howard Webbet előzte meg nagy fölénnyel a szavazáson, míg a harmadik az üzbég Ravsan Irmatov lett. Kassai Viktor egy évvel korábban az ötödik volt a rangsorban.

Kassai az [origo]-nak adott interjúban elmondta, hogy a számára nem különösen fontos ez a díj. "Minden egyes szavazást helyén kell kezelni, mivel többnyire szubjektív alapon születik meg az eredménye. Minden szavazás játék is egyben, és mivel általában az év végén vannak, pezsgést visznek a holtszezonba. A szurkolók emiatt szeretik, de nekem nem különösen fontosak, legyen akár magyar, akár külföldi, mert nem biztos, hogy olyanok szavaznak, akik értenek is hozzá."

Az IFFHS honlapja szerint a szavazáson 80 ország szakértője vett részt, s a 36 éves tatabányai születésű bíró nagy fölénnyel lett első. Az IFFHS szerint Kassai 2011-ben rendszeresen kiemelkedően vezetett, s folyamatosan javuló teljesítményével érdemelte ki a világ legjobb játékvezetőjének járó elismerést, melyet 25. alkalommal hirdetett ki a szervezet. Kassai Viktor, aki egy évvel korábban az ötödik volt a rangsorban, a szervezet idei gáláján veheti majd át a legjobbnak járó Arany IFFHS-trófeát.

Előtte egyetlen magyar bírónak, Puhl Sándornak sikerült kiérdemelnie ezt a címet: az 1994-vb-döntő, illetve az 1997-es Bajnokok Ligája finálé játékvezetőjének sorozatban négyszer (1994-1997) ítélték a legjobbnak.