Vágólapra másolva!
Amikor Dzsudzsák Balázs tavaly nyáron az Anzsi Mahacskalába igazolt, a magyar szurkolók egy része bosszúsan fogadta a transzfert, mert úgy vélték: a holland bajnokság sztárjának megvolt az esélye, hogy egy igazi európai sztárcsapathoz kerüljön. A magyar fociból ugyanis nagyon hiányzik egy olyan játékos, aki igazi elitgárdában szerepel, erre 1992 óta nem volt erre példa.

Az ősszel a másodosztályú MTK-ban szerepelt Németh Krisztián tavasszal a görög bajnokságban a kiesés ellen küzdő Janninában folytatja pályafutását. Pedig amikor a támadó 2007-ben Simon Andrással aláírt a Liverpoolhoz, akkor a magyar drukkerek abban bíztak, hogy hosszú idő után ő lesz az első magyar futballista, aki bajnoki mérkőzésen pályára lép valamelyik európai sztárklubban. Erre ugyanis az ugyancsak Liverpoolban szerepelt Kozma István karrierje, vagyis 1992 óta nem volt példa - a kontinens szűken vett elitjében azóta játszott szlováktól kezdve a fehéroroszon és az izlandin keresztül egészen a macedónig nagyon sok nemzet képviselője - magyar azonban egy sem.

Az edzőmérkőzéseken szerzett gól is kevés volt

Pedig Németh valóban közel állt ahhoz, hogy bajnoki mérkőzésen szerepeljen a Liverpoolban. Leigazolását követően természetesen a tartalékok között játszott, mégpedig kifejezetten eredményesen: rögtön az első mérkőzésén duplázott a Manchester City ellen, és a 2007-2008-as idényben kilenc gólt szerzett a tartalékcsapatban, amely megnyerte a bajnokságot.

Ezzel elérte ugyan, hogy a következő idényre már mezszámot kapott az A keretben (a 29-es lett az övé), szóhoz jutott néhány felkészülési meccsen is (például a Villarreal és a Rangers ellen), aztán 2009 januárjában kölcsönadták a Blackpoolnak, ahol azonban rögtön az első (és utolsó) találkozóján súlyos sérülést szenvedett.

2009 nyarán a felkészülési időszakban szintén sokat játszott, Szingapúr ellen két gólt is szerzett, de a liverpooliak kikölcsönözték az AEK Athénnak, majd 2010-ben eladták az Olimpiakosznak.

A Némethtel együtt szerződtetett Simon még eddig sem jutott, Gulácsi Péter viszont többször is leülhetett a Liverpool kispadjára - az Európa Ligában és a Premier League-ben is volt José Reina tartalékja -, azonban bemutatkozására továbbra is várni kell. Ő mindenesetre még mindig az angol sztárklubhoz tartozik, még ha jelenleg kölcsönben a Hull Cityben is szerepel. A Liverpool utánpótláscsapataiban ott van még a 18 éves Adorján Krisztián is, hogy ő egyszer valaha eljut-e az első csapatig, az egyelőre a jövő zenéje.

Forrás: AFP/Cris Bouroncle

BL-nevezés a Real Madridban - játék nélkül

Az európai sztárklubok tartalékcsapataiig több magyar is eljutott, azonban különböző okok miatt egyikük sem szerepelt az A-csapatban. Vincze Ottót például 1997 januárjában vette kölcsön a Barcelona B a svájci Siontól, ám a középpályás mindössze két másodosztályú bajnokin húzta fel a katalán klub mezét: 1997. március 8-án az Albacete, egy héttel később pedig az Ourense ellen cserélték be. Utóbbi összecsapáson azonban kiállították, és a Barca B mestere, Juande Ramos (aki később a Sevillával UEFA-kupát nyert, és dolgozott a Real Madridnál, illetve a Tottenham Hotspurnél is) többször nem vette számításba. Vincze mindenesetre elmondhatja magáról, hogy a Barcelona-tarcsiban együtt játszott a későbbi spanyol válogatott Gerarddal és Rufetével.

A másik spanyol sztáregyesület, a Real Madrid B csapatában két honfitársunk is megfordult az elmúlt másfél évtizedben. 1999 nyarán nem kis meglepetést okozott, hogy a BKV Előre korosztályos válogatott játékosa, Korolovszky Gábor a madridiakhoz került, más kérdés, hogy az akkor éppen a spanyol harmadosztályban szereplő csapatban egyszer sem lépett pályára, így fél év elteltével továbbadták a Toledónak.

Szalai Ádám ennél sokkal sikeresebb volt: ő 2007 nyarán a VfB Stuttgart ifjúsági csapatából szerződött Madridba félmillió euróért. Első idényében még csak négyszer volt eredményes az időközben Real Madrid Castillának átkeresztelt tartalékcsapatban, a spanyol harmadosztályban, de a következő évadban 16 gólig jutott.

Fotó: Pályi Zsófia [origo]

2009 januárjában pedig a nagycsapat mestere, Juande Ramos őt is nevezte a Bajnokok Ligájába, miután a madridiak keretében kevés volt a csatár, a frissen igazolt Klaas-Jan Huntelaart pedig nem nevezhették. A magyar támadó azonban így sem lépett pályára a felnőttek között, egy évvel később Mainzba szerződött.

Filkor Attila még azt a tényt is elmondhatja magáról, hogy volt az Internazionale és az AC Milan játékosa is. Sőt, az Interben tétmérkőzésen is szerepelt - 2006 novemberében egy Messina elleni kupameccsen. Ennél többet azonban nem tudott elérni, jelenleg pedig hiába a Milan játékosa hivatalosan, valószínűleg soha nem fog játszani tétmérkőzésen.

Dárdai a szívére hallgatva mondott nemet a Bayernnek

Mint a fenti példák is mutatják, a sztárkluboknál nagyon nehéz felkerülni az utánpótlásból vagy a tartalékcsapatból az első keretbe, a felnőtt magyar játékosok pedig nem számítanak kapósnak ezen egyesületek számára. Kozma már sokszoros magyar válogatottként szerződött Liverpoolba a Dunfermline-tól, azóta viszont a legnevesebb európai csapatokat még pletykaszinten is csak elvétve hozták kapcsolatba legjobbjainkkal.
Dárdai Pál iránt viszont anno valóban bejelentkezett a Bayern München. A középpályás 1999-ben csúcsformában futballozott a Herthában, amely akkor a Bajnokok Ligájában is szerepelhetett, és Dárdai olyan teljesítményt, hogy a bajorok akkori elnöke, Franz Beckenbauer mindenképpen meg akarta őt szerezni.

Forrás: AFP

A korabeli híradások szerint a Bayern olyan ajánlatot tett a berlinieknek, hogy a Hertha menedzserének, Dieter Hoenessnek kiesett a telefon a kezéből. Dárdai azonban mégis maradt, mint később nyilatkozta, a szívére hallgatott.

Hogy melyik egyesület számít sztárklubnak, az európai elit tagjának, azt nehéz lenne meghatározni, annyi mindenesetre bizonyos, hogy nem feltétlenül az eredmények a döntőek. A Liverpool például 1990 óta nem volt bajnok, mégis ide sorolják.

A tradíciók és az egyáltalán nem elhanyagolható szempontnak számító médiaérték alapján az Arsenal, a Chelsea, a Liverpool, a Manchester United, a Real Madrid, az FC Barcelona, a Juventus, az AC Milan, az Internazionale és a Bayern München sorolható ebbe a kategóriába.

És hogy milyen sok náció megfordult ezekben a csapatokban Kozma liverpooli szereplése óta? Íme egy kis felsorolás a teljesség igénye nélkül: fehérorosz (Alekszandr Hleb - Arsenal, Barcelona), macedón (Goran Pandev - Internazionale), szlovák (Martin Skrtel - Liverpool), izlandi (Eidur Gudjohnsen - Chelsea, Barcelona), lett (Igors Stepanovs - Arsenal), grúz (Kaha Kaladze - AC Milan), bosnyák (Hasan Salihamidzic - Bayern München, Juventus), montenegrói (Mirko Vucinic - Juventus).


www.global-soccer.eu