Vágólapra másolva!
Nem a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) rendszere jelzett, hanem egy füles buktatta le azokat a magyar futballbírókat, akik tavaly csaltak két, Antalyában lejátszott válogatott mérkőzésen.

Az elmúlt években számos bundabotrány sújtotta a nemzetközi labdarúgás világát, két hete a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) elnöke, Sepp Blatter arra figyelmeztetett, hogy a fogadási csalás már a futball integritását veszélyezteti.

A FIFA tavaly összesen 800 gyanúsnak talált nemzetközi mérkőzést vizsgált, tesztelve a figyelmeztetőrendszert (EWS), amely a meccsekre tett fogadásokat monitorozta.

A rendszer vezetője, Jacek Wojdyla a BBC-nek elárulta, 2011-ből találtak több olyan mérkőzést is, amelyeket továbbvizsgálnak, de azt nem árulta el, melyik találkozók maradtak reflektorfényben.

Az Interpool szerint a sportfogadások egytrillió dolláros üzletté nőtték ki magukat, ennek háromnegyed részét a futballmérkőzésekre tett tétek teszik ki.

"A korai előrejelző rendszer elég hatékony, de nem állítom, hogy tökéletes" - mondta egy londoni szemináriumon. "Bundázás mára határokon átnyúló, multinacionális problémává vált, amit nem lehet kiküszöbölni, csak minimalizálni. Így nem elég a rendszer, kellene pluszinformációk a rendőrségtől és az újságíróktól is."

A BBC összeállítása példaként a 2011-ben, Antalyában lejátszott Bolívia-Lettország (1-2), illetve Bulgária-Észtország (2-2) mérkőzést hozta, amelyeket magyarok vezettek. Az összecsapások góljainak mindegyike büntetőből született.

A bírókat "passzív korrupció" és mérkőzés eredményének "jogellenes befolyásolásában" találták bűnösnek, ezért örökre eltiltották őket.

"Fülest kaptunk, hogy valami szokatlan történt ezeken a mérkőzéseken" - mondta Wojdyla, aki elmondta, önmagában már az is gyanús volt, hogy a Footy Media nevű cég olyan meccseket szervezett, amelyekre nem volt előzetes jegyárusítás, és amelyeket nem is hirdettek meg előre.

A FIFA fogadásellenőrző csoportja idén nemcsak a 2016-os világbajnoki selejtezőket figyeli, hanem a nők U17-es és U20-as világbajnokságát, illetve a klubvébét is.