Vágólapra másolva!
Arsenalos karrierje második mesterhármasát szerezte a Reading elleni Ligakupa-mérkőzésen Theo Walcott, akit eddig szélsőnek tartottak, azonban ő mindig is középcsatárt akart játszani. Kívánsága a jelek szerint valóra válhat, Arsene Wenger szerint megérett erre a posztra, és ez lehet a kulcsa szerződéshosszabbításának is.

A Ligakupában játszott Reading-Arsenal mérkőzésen a hazaiak 37 perc után már 4-0-ra vezettek, de az Ágyúsok egyenlítettek, majd hosszabbításban végül 7-5-re győztek. Az Arsenal szurkolók nem kis meglepetésére Theo Walcott mesterhármast ért el, pedig korábban ez csak egyszer sikerült neki - a meccs után Arsene Wenger mégis arról beszélt, hogy ő lehet a megoldás a középcsatár-problémákra.

Ki legyen a középcsatár?

Az Arsenallal kapcsolatban az elmúlt években gyakran felmerült az a kritika, hogy a csapatból hiányzik a gyilkos ösztön, vagyis játékosai túlságosan is a szép futballra törekszenek, helyzetkihasználásuk viszont messze nem ideális. Thierry Henry távozása után a klubnak sokáig nem volt igazán klasszis középcsatára, mígnem Robin van Persie el nem kapta a fonalat, ráadásul a sérülések is elkerülték - az előző idényben egyetlen bajnokiról sem hiányzott, 30 gólt szerzett.

Őt azonban nem tudták megtartani, és bár az érte kapott pénzből megszerezték Olivier Giroud-t, a francia eddig nem nyújtott meggyőző teljesítményt, mindössze egy gólja van a bajnokságban. A csapat házi gólkirálya a bajnokságban az elefántcsontparti Gervinho, aki háromszor volt eredményes, és többször is játszott a középcsatár pozíciójában, noha nem ez az igazi posztja. Ő azonban sérülés miatt biztosan nem léphet pályára legalább egy hónapig, Maruan Samahról pedig az elmúlt másfél évben már bebizonyosodott, hogy szintén nem az ideális megoldás.

A marokkói támadó a Reading ellen azért lehetőséget kapott, és be is talált, de a meccs fő revelációja az Arsenal szempontjából Walcott játéka volt, aki ezúttal nem szélsőt, hanem előretolt éket játszott, mégpedig remekül.

23 évesen több mint 250 meccs

A lefújást követően Wenger nem győzte dicsérni Walcottot, és elsősorban azt hangsúlyozta, hogy a 23 éves játékos mennyire alkalmas arra, hogy középcsatárt játsszon. "Nagyon gyors, jól mozog el a védőktől, és a legfőbb változás a teljesítményében, hogy a helyzetkihasználása is sokkal jobb lett. Remekül tudja, miként kell helyezkedni a tizenhatoson belül, márpedig ezt nem lehet tanítani. Minden adottsága megvan ahhoz, hogy csatárként szerepeljen" - fogalmazott a francia szakember.

Walcott még mindig csak 23 éves, vagyis karrierje nagy része előtte áll, de már több mint 250 tétmérkőzésen szerepelt az Arsenalban. Góltermése viszont nem túl kiemelkedő, elvégre eddig 54 alkalommal volt eredményes, más kérdés, hogy szinte kizárólag jobbszélsőként vették figyelembe. Mindez persze érthető, hiszen 17 évesen elsősorban a gyorsaságával tűnt fel, technikailag nem volt túl képzett, benne volt a fiatalság minden szertelensége.

Időnként úgy tűnt, hogy ez azóta sem változott: a whoscored.com statisztikái szerint az előző szezonban 45 játékosnak volt legalább 100 beadási kísérlete a Premier League-ben, és közülük Walcott volt a legpontatlanabb, csak minden hetedik beadása talált csapattársat. Más kérdés, hogy nyolc gólja mellett azért így is adott nyolc gólpasszt, vagyis olyan nagy panasz azért nem lehetett rá.

Nem a pénz, hanem a poszt számít

A mostani bajnokságban ennek ellenére csak egyszer volt kezdő, további hat alkalommal pedig csereként lépett pályára. Mindez alighanem összefüggésben van azzal, hogy Walcott szerződése az idény végén lejár, és a klub egyelőre nem tudott megegyezni vele a folytatásról. Első körben már januárban szerették volna megkezdeni a tárgyalásokat, de akkor Walcott inkább a játékra akart koncentrálni, júliusban pedig nem fogadta el az egyesület ajánlatát.

Az Arsenal ötéves szerződést kínált, heti 75 ezer fontos fizetéssel - ami emelést jelent a jelenlegi 60 ezer fontos bérhez, azonban a hírek szerint Walcott 100 ezret szeretne kapni. Ha a helyzet nem változik, akkor jövő nyáron ingyen távozhat, januárban pedig már az egyesület engedélye nélkül felveheti a kapcsolatot más csapatokkal - vagyis ha az Arsenal pénzt akar kapni érte, akkor el kell adnia a télen.

Forrás: AFP/Andrew Yates
Wenger nagyon dicsérte az új poszton jól teljesítő játékosát

A szituáció ismert, hiszen korábban Samir Nasri és Van Persie is hasonló körülmények között ment el a klubtól: egyikükkel sem tudtak megegyezni a szerződéshosszabbítást illetően, és egy évvel a kontraktus lejárta előtt eladták őket. Walcott esetében itt még nem tartunk, Wenger bízik benne, hogy karácsony előtt sikerül megállapodniuk - a játékos leendő posztja pedig ebből a szempontból lehet nagyon fontos.

Walcott számára ugyanis bevallása szerint nem a pénz számít, hanem csak futball. "Nem olyan típusú ember vagyok, aki csak a pénz alapján dönt, mindig a focit nézem. Arsenal-legenda akarok lenni, mint amilyen Henry volt. Ő 22 évesen igazolt a klubhoz, én most 23 vagyok, és ugyanúgy csatárt akarok játszani, mint ő. Eddig rendre a jobbszélen fociztam, de úgy érzem, itt az ideje, hogy elől futballozzak" - mondta Walcott még augusztusban.

A francia klasszis ráadásul anno szintén szélsőként érkezett az Arsenalhoz, és Wenger nevelt belőle világklasszis gólzsákot. A lehető legjobbkor jött tehát, hogy előretolt ékként vetette be Walcottot a Reading ellen, és úgy tűnik, hogy ez lehet a kulcsa annak, hogy a focista az Arsenalban maradjon.

www.globalsoccerapp.com