Vágólapra másolva!
Francesco Totti az elmúlt időszakban rengeteg gondot okozott az AS Roma edzőinek, a klub idolját ugyanis szentségtörés volt kihagyni a csapatból. Zdenek Zeman irányítása alatt azonban a 36 éves klasszis ismét remekel, és hallgat a veterán szakemberre, akinél hat kilót fogyott, és visszanyerte korábbi robbanékonyságát is.

Már csak négy találat választja el Tottit a Serie A örökgóllövőlistáján a második helyen álló Gunnar Nordahltól. A római klasszis ebben a szezonban 15 forduló alatt hat gól lőtt, újra kiváló formában futballozik, ami leginkább a nyáron érkezett Zdenek Zeman érdeme.

Akit nem lehet kihagyni

Totti karrierje során soha nem játszott másik csapatban, és valószínűleg már nem is fog, ő lépett pályára a legtöbb mérkőzésen és ő szerezte a legtöbb gólt a klub színeiben. Az elmúlt években azonban túlságosan is rátelepedett a csapatra, és minden edző számára legalább akkora problémát jelentett, mint amekkora előnyt. Totti ugyanis kihagyhatatlannak számított, és ha valaki mégis kihagyta, vagy esetleg lecserélte, akkor máris szentségtörésről beszéltek.

Még 2009-ben olyan szerződést kötött, amely szerint játékosként 2014-ig marad, majd visszavonulását követően rögtön helyet kap a vezetőségben. Amikor tavaly nyáron Luis Enrique megpróbálta úgy kezelni, mint bármelyik másik játékost, és megfosztotta bizonyos kiváltságaitól (például megszüntették a személyes irodáját a trigoriai edzőtáborban, és a személyi orvosát, illetve fizikoterapeutáját is elküldték), akkor sejteni lehetett, hogy a spanyol szakember nem fogja sokáig húzni a klubnál. A szezon végén távozott is.

Brutális edzések és méregtelenítés

Zeman kinevezése viszont ebből a szempontból ideális döntés volt, hiszen a cseh származású mester és Totti kölcsönösen tisztelik és elismerik egymást. Amikor Zeman 13 éve először volt a Roma edzője, akkor a játékos virágkorát élte, amikor pedig pár éve megkérdezték az edzőt, hogy ki tart a három legjobb olasz futballistának, akkor ezt válaszolta: "Totti, Totti és Totti".

Forrás: AFP/Fabio Muzzi

"Nagyon sok edzőm volt, de Zemant és Luciano Spallettit tiszteltem a legjobban" - nyilatkozta Totti. "Mindketten rendkívül felkészültek, a Zeman-féle futball pedig a lehető legjobb, amit egy támadó elképzelhet".

Ez a kölcsönös tisztelet mindkettejük számára nagyon inspiráló, Zemannak minden bizonnyal nagy segítséget jelentett az, hogy Totti beállt a sorba, és elfogadta a rendkívül kemény és bizonyos szempontból szokatlan edzésmódszereit. A rómaiak a felkészülési időszakban időnként 20 kilós hátizsákokkal tréningeztek, ráadásul egy speciális méregtelenítő diétát kaptak, amelyben az étrend nagy részét zöldségek tették ki. Naponta maximum 50-60 gramm tészta és 30 gramm kenyér volt megengedett, a desszertet pedig a gyümölcsök jelentették. Ennek köszönhetően a szezonrajtra Totti közel hat kilót fogyott, és visszatért az a frissessége és robbanékonysága, amiről szinte mindenki azt gondolta, hogy már a múlté.

Szabadság a pályán

A 36 éves klasszis bombaformájához a Zeman-féle taktika is kellett. Az edző a támadófutball elkötelezett híve, az általa preferált 4-3-3-as játékrendszerben Totti nem középen, hanem a bal oldalon szerepel, ugyanúgy, mint 13 évvel ezelőtt. Mindez persze nem azt jelenti, hogy a játékos klasszikus vonalszélsőt játszik, a taktikai fegyelmet nagyon fontosnak tartó Zemantól szokatlan módon Totti gyakorlatilag szabad a pályán.

Forrás: AFP/Tiziana Fabi

Nem csoda, hogy a játékot ismét élvező világsztár akkor is kiállt Zeman mellett, amikor a csapat eredményei elmaradtak a várakozástól. Október végén a Roma pár napon belül kikapott az Udinesétől és a Parmától is, Totti pedig így nyilatkozott: "Csak a felét valósítjuk meg a pályán annak, amit az edző kér tőlünk, és ez nem elég. Hallgatnunk kell rá, és akkor kilábalhatunk ebből a hullámvölgyből". Így is történt: a csapat a legutóbbi négy bajnokiját egyaránt megnyerte, és már a hatodik a tabellán, mindössze egy ponttal elmaradva a városi rivális Laziótól, amely jelenleg a negyedik.

Totti pedig hat gólja mellett eddig öt gólpasszt adott, és 15 forduló után a La Gazzetta dello Sportnál ő rendelkezik a legjobb átlagosztályzattal.

www.globalsoccerapp.com