Vágólapra másolva!
Az argentin labdarúgás kifogyhatatlan a tehetségekből, a legújabb gyöngyszem a Sampdoria 19 éves támadója, Mauro Icardi, aki a hét végén mesternégyest szerzett a Serie A-ban. Lionel Messihez hasonlóan ő is Rosarioban született, az FC Barcelonában nevelkedett, de lehet, hogy végül olasz válogatott lesz belőle.

Rosarióban született, éveket töltött az FC Barcelona akadémiáján, a La Masián, és mesternégyest rúgott a hét végén az egyik topligában. Ezek az állítások nemcsak Lionel Messire, hanem a Sampdoria fiatal csatárára, Mauro Icardira is igazak, aki a több játéklehetőség reményében hagyta ott a katalánokat még 2011-ben.

Messi látogatása

Pedig a még mindig csak 19 éves támadó az FC Barcelona korosztályos csapataiban sem futballozott rosszul, két és fél év alatt összesen 38 gólt szerzett az U17-es, majd pedig az U19-es csapatban. A katalánok a Vecindario nevű egyesülettől szerződtették 2008-ban, Icardi a Kanári-szigeteken több mint 500-szor volt eredményes a különböző bajnokságokban. Ezzel természetesen nemcsak a Barca, hanem több más egyesület figyelmét is felhívta magára, érdeklődött iránta például a Liverpool, a Sevilla, a Valencia, sőt, még a Real Madrid is. A Barcának azonban volt egy nagyon meggyőző érve Lionel Messi személyében: a honfitárs személyesen látogatta meg az ifjú Icardit, aki ezek után természetesen elfogadta a katalánok ajánlatát.

Forrás: AFP/Gabriel Bouys
Az olasz bajnokságot neki találták ki

Egy másik iskola

Hiába szerzett azonban nagyon sok gólt a Barcelona korosztályos csapataiban, és voltak maximálisan elégedettek a teljesítményével, a stílusa kevésbé passzolt a klub filozófiájához. Icardi ugyanis inkább klasszikus befejező csatár, példaképe Gabriel Batistuta. A Guardiola-féle Barcelonában ilyen típusú csatárnak nem nagyon volt hely, és ezt nemcsak a szakmai stáb érezte, hanem maga Icardi is. "Úgy gondoltam, hogy váltanom kell, mert nem éreztem a bizalmat, nem volt esélyem bekerülni az első csapatba" - nyilatkozta később a FIFA honlapjának.

A Serie A az ő világa

Az olasz futballban viszont mindig is előszeretettel alkalmazták az ilyen középcsatárokat (elvégre Batistuta is a Serie A-ban ontotta a gólokat), és 2011 januárjában a Sampdoria vette kölcsön Icardit. Fél szezon alatt nyolc meccsen négyszer talált be a tartalékok között, és ez elég volt ahhoz, 2011 nyarán mindössze 400 ezer euróért végleg megvegyék a támadót, aki a következő szezonban 19 gólig jutott a primaverában. A szezon végén fel is került a felnőttek közé, ahol a Juve Stabia ellen rögtön góllal debütált a Serie B-ben. A Samp feljutott az élvonalba, de itt Icardi eleinte nem sok lehetőséget kapott, hiszen a csatársorban Maxi López, Nicola Pozzi és Eder is előtte volt a sorban.

Tavaly októberben még úgy tűnt, hogy a fiatal csatár januárban Dél-Amerikában lesz, mivel az argentin szövetség meghívta az U20-as válogatottba a Copa Américára. A Samp sportigazgatója, Pasquale Sensibile azonban maradásra bírta, ígéretet téve arra, hogy többször játszhat majd. Első alkalommal novemberben a Genoa elleni városi derbin került be a kezdők közé, amit góllal ünnepelt, majd decemberben adott két gólpasszt, hogy januárban a Juventus elleni idegenbeli találkozón duplázzon, hatalmas meglepetésre 2-1-es győzelemhez juttatva a csapatát. Már ekkor óriási volt a felhajtás körülötte, ami most csak fokozódott a Pescara elleni mesternégyessel.

Forrás: AFP/Fabio Muzzi
A Juventus elleni meccsel robbant be igazán

Három válogatottban is játszhatna

Az olasz szövetségi kapitány, Cesare Prandelli a következő napon így nyilatkozott a La Gazzetta dello Sportnak: "Remélem, Icardi minket választ és nem Argentínát". Nem ok nélkül mondta: Icardinak ugyanis van olasz útlevele, sőt, spanyol állampolgársággal is rendelkezik az argentin mellett, vagyis elméletileg akár mind a három válogatottban pályára léphetne. Korosztályos szinten eddig Argentínát képviselte (játszott az U17-es és az U19-es válogatottban is), ám ez a FIFA jelenlegi szabályai szerint nem akadály, és az olasz labdarúgásban nagy hagyománya van az argentin születésű játékosok honosításának, a jelenlegi keretből Pablo Daniel Osvaldo is így lett válogatott.

Icardi mindenesetre egyelőre nem akar hazát cserélni. "Argentinnak érzem magam, és arról álmodom, hogy egyszer felhúzhatom az albiceleste mezét" - jelentette ki, de azért a biztonság kedvéért hozzátette: "A mai futballban persze sosem lehet tudni, mit hoz a jövő". Az argentin csapatban ugyanis jelenleg a csatársorban hatalmas a túlkínálat, míg az olaszoknál ugyanez nem mondható el. Icardi menedzsere, Abian Morano úgy fogalmazott, hogy védence gyakorlatilag ajánlatot kapott az olaszoktól arra, hogy náluk játsszon a 2014-es vébén. Ha az argentinok ezt el akarják kerülni, akkor minél előbb meg kell őt hívniuk egy vb-selejtezőre.

Az argentin főváros, Buenos Aires egyben az ország labdarúgásának is első számú központja, de Rosario városának is nagyon sokat köszönhet az argentin foci. A Buenos Airestől 300 kilométerre található város két legnevesebb egyesülete, a Rosario Central és a Newell's Old Boys közül jelenleg csak az utóbbi szerepel az élvonalban, de előbbinek nemzetközi sikere is van (1995-ben megnyerte a mai Copa Sudamericana elődjét, a CONMEBOL-kupát), és a két klub összesen kilenc bajnoki címet szerzett - utoljára a Newell's volt aranyérmes 2004-ben.

Rosario leghíresebb szülötte nagyon sokáig Che Guevara volt, de manapság már alighanem Lionel Messire legbüszkébbek a városban. Rajta kívül azonban az argentin futball még nagyon sok kiemelkedő alakja látta meg itt a napvilágot: a Newell's stadionját is egyikükről, a volt szövetségi kapitányról, Marcelo Bielsáról nevezték el. Az argentin válogatottat 1978-ban világbajnoki címre vezető szakember, César Luis Menotti is Rosarióban született, akárcsak a jelenkor játékosai közül Lionel Scaloni, Maxi Rodríguez, Ángel di María, Ezequiel Garay és Ever Banega is.



www.globalsoccerapp.com