Vágólapra másolva!
Csak egy igazán nagy rangadót játszanak majd a Bajnokok Ligája negyeddöntőjében, a favoritok többsége elkerülte egymást. A Bayern-Juventus párviadal ugyanakkor hatalmas küzdelmet ígér, és az is érdekes lesz, hogy mire megy a nagy ambíciókkal rendelkező PSG a Barcelona ellen.

Elkerülték egymást az esélyesek a BL negyeddöntőjének sorsolásán, ennek köszönhetően az előző idény négy elődöntőse közül három most is bejuthat a legjobb négybe. Csak a címvédő Chelsea nem, hiszen a londoniak már a csoportkörben elvéreztek. Elődöntőbe kerülhet a Barcelona, a Real Madrid, a Dortmund, illetve a Bayern München-Juventus párharc győztese.

Dortmundban örülhetnek

A negyeddöntősök közül a Málaga számít a leggyengébbnek, hiszen először szerepel a Bajnokok Ligájában, ráadásul a katari pénzből tuningolt csapatnál az utóbbi időben anyagi problémák is voltak, olyannyira, hogy az UEFA a következő idényre kizárta a klubot az európai kupákból. Nagy kérdés, hogy mi lenne akkor, ha a Málaga megnyerné a sorozatot, de erre azért kicsi az esély, főleg, hogy a legjobb négy közé jutásért a sorozat egyik titkos favoritját, a Borussia Dortmundot kapta ellenfélnek.

Forrás: AFP/Jorge Guerrero
Isco és a Málaga a Dortmund ellen sem fog védekezni

A német együttes a Bundesligában ugyan csak távolról követi a Bayern Münchent, azonban látványos támadófutballjával sok hívet szerzett ebben a szezonban a BL-ben, a csoportkörben pedig a Real Madridot és a Manchester Cityt is megelőzte. A dortmundiak alighanem kifejezetten örülnek a Málagának (mondjuk ezzel valószínűleg a legtöbb együttes így lett volna), hiszen olyan ellenfelet kaptak, amelyikről nehéz elképzelni, hogy beáll tíz emberrel védekezni: a spanyolok is szívesen támadnak, ami viszont megkönnyítheti a Borussia dolgát, ráadásul látványos mérkőzéseket eredményezhet. Az mindenesetre nagy meglepetés lenne, ha ebből a párosításból nem a Dortmund menne tovább, onnantól kezdve pedig Jürgen Klopp csapatától a végső győzelem sem lenne messze.

Közel kerülhet tizedik serleg

A Málaga mellett még a török Galatasaray az, amelyik kicsit kilóg a mezőnyből, legalábbis abból a szempontból, hogy az isztambuliakat csak nagyon kevesen várták a legjobb nyolc közé. Persze az a tény, hogy a klub januárban leigazolta Wesley Sneijdert és Didier Drogbát, azért jelentősen növelte esélyeit, és a két korábbi BL-győztes most igazi nagycsapat ellen mutathatja meg, hogy érdemes volt őket megszerezni, hiszen a törökök a Real Madriddal találkoznak.

Forrás: AFP/Patrik Stollarz
Drogbával dúsított Galata vár a Realra

Hamit Altintop és Wesley Sneijder egykori klubja és egykori trénere, José Mourinho ellen meccsel, de a portugál edző Drogbával is baráti viszonyt ápol a londoni évekből. A Real számára már eddig is a Bajnokok Ligája jelentette a prioritást a szezonban, innentől kezdve pedig még inkább erre koncentrálhat: a Galata kiverése szinte kötelező feladat, ezután már elérhető közelségben lenne a tizedik BL-diadal, a "la decima", arról nem is beszélve, hogy a trófea elhódításával Mourinho is elmondhatná, hogy megtette, amiért szerződtették.

A másik két párosítás sokkal kevésbé tűnik egyértelműnek, bár a Barcelona favoritnak számít a Paris Saint-Germain ellen. A párizsiaknak ugyanis hiába van papíron bombaerős keretük, a pályán eddig korántsem olyan meggyőzőek, mint azt a játékosok tudása sejtetné, gyakorlatilag a Barca lesz az első komolyabb erőpróba a számukra: a csoportkörben a Dinamo Zagreb, a Dinamo Kijev és a Porto volt az ellenfelük, a nyolcaddöntőben pedig a Valenciát is csak nyögvenyelősen ütötték ki. Ráadásul a katalánok elleni első találkozón eltiltás miatt nem játszhat Zlatan Ibrahimovic, aki így a Camp Nouban térhet vissza egykori klubja ellen.

Forrás: AFP/Remy Gabalda
Ibra talán már a Barcára gondol

A Milan búcsúztatása válasz volt azoknak, akik arról beszéltek, hogy a Barcelonánál véget ért egy korszak: a katalánok megmutatták, hogy még mindig képesek olyan futballra, amelyre az ellenfeleknek nincsen válaszuk. Persze Messiéknek nem szabad elhinni, hogy a PSG kiverése könnyű falat lesz, már csak azért sem, mert a párizsiak edzője, Carlo Ancelotti tapasztalt edző, jelentős BL-rutinnal.

A Bayern nem lazíthat többet

A legnagyobb rangadó minden szempontból a Bayern München és a Juventus párviadala. A torinóiak eddig nagyon meggyőzőek voltak mind a BL-ben, mind a Serie A-ban, de a nemzetközi porondon igazán komoly kihívással még nem találkoztak a szezonban: a csoportkörben a gyengélkedő Chelsea, és a mindig veszélyes, de nem igazán ütőképes Sahtar Donyeck, a nyolcaddöntőben pedig a Celtic nem jelentett nagy problémát. A Bayern München ellen azonban már sokkal nehezebb dolga lesz Antonio Conte csapatának, ha nem lett volna az Arsenal elleni visszavágó, akkor a bajorokat a legnagyobb esélyesek között emlegetnénk.

Forrás: AFP/Odd Andersen
Ramseyék a frászt hozták a Bayernre

Persze a müncheniek még mindig favoritok, azonban az Ágyúsoktól elszenvedett hazai 2-0-s vereség megmutatta, hogy a korábban szinte tökéletesnek tűnő gépezet fogaskerekei időnként megakadhatnak. A német drukkerek abban bíznak, hogy a pofon még éppen időben jött Bastian Schweinsteigeréknek, a focisták képesek lesznek maximális koncentrációra, ami már csak azért is nehéz, mert a Bayern gyakorlatilag már megnyerte a Bundesligát, vagyis a bajnoki meccseiknek nincsen sok tétje.

www.globalsoccerapp.com