Vágólapra másolva!
Belgiumban már bevált, ezért Magyarországon is nagy reményeket fűznek a labdarúgó utánpótlás  átvilágításához. Az MLSZ egy független belga céget bízott meg a feladattal. Bár még nincsenek eredmények, azt már most borítékolni lehet, hogy a legnagyobb gond az utánpótlásedzők képzésével és a 12 évnél fiatalabb labdarúgók nevelésével van.

Az átvilágítás, amelyet a belga Double Pass végez, három évig tart majd. Fókuszában elsősorban az akadémiák és az azokat működtető klubok állnak. A többi között az edzők tudásszintjét és felkészültségét vizsgálják. Az eredmények alapozzák majd meg a kluboknak szánt állami támogatások elosztását.

A Double Pass korábban az Arsenalnál, a Werder Bremennél és az Anderlechtnél is sikeres változtatásokat kezdeményezett; 2011 óta a Premier League felkérésére az angol akadémiák átvilágítását és minősítését is végzik. A cég most először dolgozik a keleti futballrégióban, de az MLSZ kérésére ugyanazokat a normákat használja, amiket nyugaton.

Hugo Schoukens, a belga cég alapító vezérigazgatója budapesti bemutatkozásukon elmondta: a klubok szintjén azt vizsgálják, hogy az MLSZ által kitűzött stratégia megvalósítható-e az akadémiáknál? Megfelelő-e az ehhez kidolgozott fejlesztési terv, rendelkeznek-e a kellő tudásanyaggal a kluboknál dolgozó edzők, hatékony-e az akadémiai menedzsment, adott-e az infrastruktúra, jól működik-e a nemzeti kompenzációs rendszer?

Az átvilágítások eredményeképpen mindenhol nőtt a hazai játékosok aránya a kluboknál. „Az Anderlechtnél például a 2005-ös projekt után mára elértük, hogy folyamatosan négy-öt-hat saját nevelésű focista van a kezdőcsapatban.” Schoukens elmondta, jelentős szerepük volt abbn, hogy Belgiumban a klubok a szövetség által meghatározott központi standard alapján kezdték el képezni a focistáikat. A belgáknak azóta európai klasszisokra épülő erős válogatottjuk van.

A szakember az angliai munkáik alapján a Premier League-ben is ilyen változásokat vetít előre. Szerinte ha a klubok tartják az általuk javasolt irányt, a hazai focisták mostani 30 százalékos aránya legalább 50 százalékra fog nőni az angol bajnokságban. Ez pedig hosszú távon javíthat az angol válogatott nemzetközi szereplésén is.

A magyarországi vizsgálat eredményei még nem nyilvánosak, de Schoukens szavaiból kiderült, a magyar élvonalban is egyértelműen a hazai focisták arányának növelését várják a projekttől.

Az MLSZ-től hangsúlyozottan független vizsgálatban a magyar futball néhány prominense is helyet kapott. A projektvezető dr. Szabó Tamás, a MOB korábbi alelnöke, a Nemzeti Utánpótlás-nevelési intézet alapítója. A szakember az Origónak elmondta: a hazai klubok meglepően pozitívan álltak az átvilágításhoz, egy kivételtől eltekintve nyitottak voltak a kezdeményezésre (hogy melyik volt a renitens klub, nem derült ki).

Szabó Tamás elismerte: arra már előzetesen számítani lehet, hogy az utánpótlás szakemberek képzettsége, szaktudása kritikus pont lesz az átvilágításnál. És nemcsak az akadémiáknál, hanem a 6-12 éves focisták képzésénél is.

Így világítanak át

Az átvilágítás első lépésben az akadémiákat működtető klubok 150 standardra irányuló kérdést kaptak a náluk folyó képzésről. A kérdőívek kitöltése megtörtént, jelenleg a belga cég emberei a megadott adatok ellenőrzését végzik a kluboknál. Az eredményeket februárban hozzák nyilvánosságra. „Négy napot töltünk egy adott helyen edzések, meccsek ellenőrzésével és interjúkkal, tapasztalataink alapján ez mindenre elegendő” – mondta Hugo Schoukens, a belga cég alapító vezérigazgatója.
A projekt három nagyobb lépcsőfokból áll. Az első évben a képalkotás folyik a fent leírt módon, 2014-15-ben akadémiai vezetői képzés folyik, az azutáni szezonban pedig folyamatos mérések és jelentések következnek a kluboknál.

Bár ma is létezik, az akadémiák minősítési rendszere kezdetleges, a projekt egyik kimondott célja ennek korszerűsítése. A klubok a jövőben az átvilágítás eredményei alapján fognak részesedni az állami támogatásból. "A motivációt a folyamatos ellenőrzések biztosítják, ha javulnak az eredményeik az általunk megállapított kritikus területeken, a részesedésük is nőni fog" - mondta Szabó Tamás.