Vágólapra másolva!

Férfiből lett nőifocista miatt sztrájkol a koreai liga

A rivális csapatok bojkottálni fogják a dél-koreai nőifoci-bajnokságot, ha a Szöul Cityben szárnyaló Park Eun Szeon nem veti alá magát nemiségi vizsgálatnak.

A csatár 22 meccsen 19 gólt szerzett az idei bajnokságban, amit csapata a második helyen zárt.

A koreai szövetségnél azt állítják, hogy a 26 éves Parkon már 15 évesen elvégeztek egy vizsgálatot, a klubja pedig jelezte, nem hajlandóak pusztán a bojkott miatt a vizsgálatra. "Ha majd egy nemzetközi meccs miatt a FIFA kötelezi erre, akkor azt figyelembe vesszük."

A focista nemi identitását már a 2010-es Ázsia Kupa előtt megkérdőjelezték a kínaiak, azon a tornán végül nem szerepelt Park. "A mostani támadással másodszor sérülnek súlyosan Park emberi jogai" - fogalmazott a játékos klubjának szóvivője. "Soha többé nem lenne szabad megkérdőjelezni a nemiségét."

Az érintett focista a Facebook-oldalán megalázónak nevezte a helyzetet, és hangsúlyozta, hogy már nem egyszer esett át nemiségi vizsgálaton, ami mindig őt igazolta.

A hétcsapatos ligából hat csapat jelentette be, hogy bojkottra készül, emellett Park játékjogának felfüggesztését is kérték.