Vágólapra másolva!
Huszonötezer kuna (mintegy 950 ezer forint) bírságot kapott Josip Simunic, a világbajnokságra kijutott horvát labdarúgó-válogatott hátvédje, mert az izlandiak elleni keddi, sikeresen megvívott pótselejtezőt követően a nácibarát usztasák egyik jelmondatával köszönte meg a szurkolóknak a biztatást.

A bíróság bűnösnek találta a játékost, akire sajtóértesülések szerint további büntetés - akár eltiltás - várhat a nemzetközi szövetség (FIFA) részéről is.

Simunic a lefújást követően "Za Dom" (A hazáért!) felkiáltással ragadott mikrofont, a nézők pedig azt válaszolták neki: "Spremni" (Készen állunk!). A nácibarát - szerbek, zsidók, cigányok és antifasiszta horvátok lemészárlásáért felelős - usztasáknak ez volt az egyik jelmondatuk.

A labdarúgó szerint semmi rosszat nem követett el, s őt csak a hazája iránti szeretet vezérelte. "Ezt mindig is szerettem volna megtenni, s nem érdekel, ha valaki ezért meg fog büntetni" - nyilatkozta a 35 éves védő.

A horvátok az izlandi 0-0-át követően kedden Zágrábban 2-0-ra nyertek, és kijutottak a jövő évi, brazíliai világbajnokságra.