Vágólapra másolva!
Meghalt Akeem Adams, a Ferencváros trinidadi válogatott focistája. A hírt először Brent Sancho, a trinidadi Central FC ügyvezetője közölte a Twitteren, azt írva: nyugodj békében, Akeem Adams.

"Akeem Adamst leveszik az őt életben tartó gépekről. Már semmit sem tudnak tenni érte" - közölte Brent Sancho, a játékos korábbi főnöke hétfő délután három körül a Twitteren. Sancho a begyezés előtt negyed órával csak annyit írt: "Rip Akeem Adams", azaz nyugodj békében, Akeem Adams.

A 22 éves védő halálhírét hétfő délután négy órakor erősítette meg a Fradi hivatalos honlapja. "A Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika orvosai, ápolói és a Ferencvárosi Torna Club osztoznak a család gyászában" - írja a Fradi.hu, megjegyezve, hogy a játékos halálát "végzetes agyi érkatasztrófa okozta."

Adams szeptember 22-én még játszott az Újpest ellen 3-1-re megnyert rangadón, majd három nappal később, egy edzés után súlyos szívinfarktust kapott. A Városmajori Szívklinikán háromszor is megműtötték, végül keringést támogató műszert ültettek be a mellkasába.

Adams (j) az utolsó meccsén, az Újpest elleni rangadón Forrás: MTI/Földi Imre

Vérellátási zavar és fertőzés miatt amputálni kellett a bal lábát, amely a közvetlen életveszély elhárítását szolgálta. Az orvosok további hosszas műtéteket végeztek el rajta, melyeknek köszönhetően később felébredt, családját és barátait a kórházi ágyon fogadta, nézte az FTC meccseit a tévében.

Bár az állapota lassan javult, szívátültetésre lett volna szüksége, illetve az amputált lábán lévő seb nem gyógyult be teljesen, szivárgott belőle a vér. Szombaton végzetes agyi érkatasztrófa lépett fel nála, amely után kómába esett, és már nem lehetett segíteni rajta.

Konfliktus Monizzal

Adams infarktusa után Ricardo Moniz, a Fradi edzője azt állította, az orvosok "egy egyszerű gyógyszeres kezeléssel megmenthették volna" a játékost. Az FTC orvosai ezzel szemben azt állították, ők nem javasolták a trinidadi védő leigazolását, később pedig további vizsgálatokat sürgettek, amelyekre Moniz nem engedte el a játékost.

Adams édesapja 40 évesen, kardiovaszkuláris betegségben hunyt el, amelyet szintén figyelembe kellett volna venni a leigazolásakor és a terhelésekor. A Ferencváros egyik orvosa, Szelid Zsolt állította, Moniz tudott Adams apja halálának körülményeiről, ám arról az orvosokat nem tájékoztatta, különben az orvosok "az UEFA által előírtakon felül más vizsgálatokat is végeztek volna rajta, mert egyértelmű, hogy a családjában genetikai halmozódás áll fenn."

A Moniz és az orvosi stáb közti konfliktus hátterében az áll, hogy a volt Fradi-edző mindent, így az orvosi csapat munkáját is a felügyelete alá kívánta vonni, ehhez az álláspontjához Adams infarktusa után is ragaszkodott.

Moniz úgy emlékezett, Adams leigazolása előtt "egy hetet volt nálunk tesztelésen, azt láttam, hogy jól illeszkedik a csapatba, ambiciózus, jó a bal lába, szorgalmaztam, hogy leigazoljuk. Az orvosi vizsgálatokat eközben elvégezte a klub, én azt a tájékoztatást kaptam, hogy ugyanaz a baja, mint Leonardónak. Aki ugyebár a lábtöréséből lábadozott. Alighanem félrediagnosztizálták. (...) Hogy az édesapja agyvérzésben halt meg - és nem infarktusban, amit Akeem kapott -, arról csak az után értesültem, hogy megtörtént a szörnyűség."

Az orvosi stáb tagjai viszont állítják, nem javasolták Adams szerződtetését, ám javaslatukat a holland edző felülbírálta. A Fradi orvosai - Szelid mellett Pánics Gergely és Reha Gábor - közleményben jelezték: a játékos esetében az orvosi stáb "öt alkalommal foglalta le az egyik budapesti sportdiagnosztikai laboratóriumot, azonban Ricardo Moniz egyik alkalomra sem engedte el a játékost a futószalag-terheléses és légzéses gázcsere vizsgálatra."

Adams infarktusa után a Ferencváros mélyrepülésbe kezdett, amely végül is Moniz menesztéséhez vezetett. Pár nappal később a holland edző úgy fogalmazott, "sosem akartunk semmit Akeem Adams személyes tragédiájára fogni. Ettől még valóban muszáj szétválasztani az infarktus előtti és utáni Fradit. Ami nem azt jelenti, hogy az után egy depressziós társasággal dolgoztam."

Moniznak rengeteg mentális erő kellett a történtek feldolgozására, mert mint mondta, "az egy horrorfilm volt, amibe csöppentünk", ugyanakkor állította, nem igaz, hogy az infarktus után "csakis Akeem sorsa érdekelt".

Akeem Adams 2008-ban, 16 évesen mutatkozott be a trinidadi élvonalban, ugyanebben az évben hazája felnőttválogatottjában is debütált. A remek fizikai adottságú játékos pályára lépett az U17-es világbajnokságon, valamint az U20-as világtornán is.