Vágólapra másolva!
A hétvégén kezdődik a Premier League, egy hét múlva jön a spanyol bajnokság rajtja. Májusban mindkét sorozat az utolsó fordulóban dőlt el, és a nagy bajnokságok most is sok izgalmat ígérnek, legfeljebb egynek mernénk tippelni a győztesére. Négy fontos kérdés a topligák új idényéről.

Anglia: ki nevet a végén a nagy ötösből?

Szombaton talán a történelem legizgalmasabb angol bajnoksága rajtol el. Komoly bajban lennénk, ha valaki arra kényszerítene minket, hogy tegyük fel a pénzünket arra a csapatra, amely jövő májusban a tabella tetejéről vigyorog majd a többiekre.

A Premier League-ben sosem állt fenn az a veszély, mint a skótoknál, ahol előre tudni lehetett, hogy a Celtic és a Rangers gyűri egymást az aranyért (ráadásul azóta a Rangers visszasorolása miatt a Celtic monopolhelyzetbe került), és az előző szezonban az utolsó fordulóig tusakodó Manchester City, Liverpool, Chelsea hármas mellé most egyértelműen visszamászott a tavaly is sokáig versenyben lévő Arsenal, valamint a David Moyest Louis van Gaalra cserélő Manchester United.

Suárezt nehéz lesz pótolni

Az ötösből talán a Liverpoolnak adnánk a legkevesebb esélyt, ott az előző idény volt a nagy lehetőség, amelynek elszalasztása miatt még sokáig verhetik a fejüket a falba. Luis Suárez eladásával csak az előző szezont nézve 31 gól és 21 gólpassz távozott a csapattól, és hiába az érte kapott 81 millió euró, hiába jöttek új fiúk – többek között a vébén berobbant Divock Origi, a Southamptontól megszerzett Rickie Lambert és Adam Lallana –, a harapós uruguayi pótolhatatlannak tűnik.

Az öt nagy közül a City változott a legkevésbé, az eddig is masszív keret az Arsenaltól ingyen érkező Bacary Sagnával és a Chelsea-től Amerikába távozó, majd váratlanul Manchesterben kikötő Frank Lamparddal lett még ütősebb. A nagy kérdés, hogy mi lesz az üveglábú Sergio Agüeróval: a legutóbbi szezonban rengeteg sérüléssel bajlódott, ha most sikerült összeraknia magát, akkor nem irigyeljük az ellenfeleket, mivel a City tavaly 102 góllal zárt.

Frank Lampard, itt még a vb-n Forrás: AFP/Ben Stansall

Ha csak az igazolásokat nézzük, akkor a Chelsea-t nevezhetjük a nyár nyertesének, miután a kékek sikeresen lerabolták a tavalyi slágercsapatot, az Atléticót: visszahívták a kölcsönben védő Thibaut Courtois-t, valamint megszerezték Felipe Luist és Diego Costát. A Lampard távozásával keletkezett űrt Cesc Fabregas a jelek szerint jól tölti be, az örökifjú Didier Drogba pedig kiváló fegyver lesz a tömörülő kiscsapatok ellen.

Az Arsenal a tavaszi FA-kupa-győzelemmel lerángatta magáról a 2005 óta tartó átkot, majd olyan lendületbe jött, hogy a Cityt a Szuperkupa-döntőben legyalulva az új idényt is trófeával kezdte. Wenger az idén nem spórolt, 77 millió eurót adott ki a Calum Chambers, David Ospina, Alexis Sánchez, Mathieu Debuchy négyesre, és ha az Arsenal azt a lendületet, kreativitást és hatékonyságot tartósan hozza majd, amit a City ellen mutatott, senki sem beszél majd kidobott pénzről.

Van Gaal keze nyoma máris látszik

Már a felkészülési meccsekből is leszűrhető, hogy Van Gaal nagyon tud valamit: a Moyesnál látványosan küszködő Manchester United lenyomta a Realt, a Liverpoolt és a Romát is, és ezt nem lehet csak az újaknak - Ander Herrera, Luke Shaw - tulajdonítani.

A hollandokat vb-bronzig kormányzó Van Gaal nem félt kikukázni nagy neveket, és még robbanthat egy nagyot, mert nagyon valószínű, hogy az Arturo Vidal, Angel di María, Juan Cuadrado hármasból valaki még piros-fehérbe öltözik. A vetélytársak tavasszal még a hasukat fogva röhögtek a MU-n, amely a nemzetközi kupákról is lemaradt, de könnyen lehet, hogy a végére abból is előnyt kovácsol majd, hogy nem kell több fronton forgácsolni az erőt. A téteket ideje megtenni, szombaton a Manchester United-Swansea meccsel indul az őrület.

Németország: hány pontot ver a Bayern a mezőnyre?

Szeretnénk hinni benne, hogy nem így lesz, de nagyon valószínű, hogy a Bundesligában az idén is csak az lesz a kérdés: mekkora előnnyel húzzák be a bajnokságot a müncheniek. Legutóbb laza 19 pontot vertek a második Dortmundra, és azóta elszipkázták onnan a gólkirály Robert Lewandowskit, fájdalommentessé téve ezzel a lengyelnél csak kettővel kevesebb gólt szerző Mario Mandzukic Madridba távozását. A horvát csatárnál lényegesen jobban fog hiányozni a Real Madrid által elcsábított Toni Kroos, bár elég annyit mondani, hogy az ő posztján Bastian Schweinsteiger is el tud futkározni, és látható, hogy eret azért még nem kell vágniuk magukon a Bayern-drukkereknek.

A Bayern legfőbb nyári szerzeménye, Robert Lewandowski Forrás: AFP/Carmen Jaspersen

A csapat magja tehát együtt maradt, és hiába kritizálta például a tiszteletbeli elnök, Franz Beckenbauer a Pep Guardiola által Münchenben is meghonosított, sok labdatartáson alapuló játékot, egy bajnoki címet és egy kupagyőzelmet csak sikerült bepakolni a zsákba, még ha a BL-ben a későbbi győztes Real csúnyán le is pofozta Robbenéket.

A Dortmund gólkirályt cserélt gólkirályra

A tavaly rengeteg rekordot megdöntő, és a 34 meccsen összesen csak 12 pontot elhullajtó Bayern idén is a Dortmundtól tarthat a leginkább, mely a német gólkirályt az olasszal pótolta: a vébén is járt Ciro Immobile érkezett Torinóból. A dortmundiak próbálják a jót meglátni Lewandowski távozásában, mondván, nélküle kevésbé lesz kiismerhető a csapat, Jürgen Klopp pedig van olyan jó edző, hogy megbirkózzon a helyzettel, de a 66 gól - ennyit szerzett a lengyel az elmúlt három Bundesliga-kiírásban - önmagáért beszél. Lewandowski távozása utat nyithatott volna Bajner Bálint előtt, de a 23 éves csatár inkább elment az angol másodosztályú Ipswichhez.

Tavaly a Schalke lett a bronzérmes a két nagy mögött, Szalai Ádámmal a soraiban. Az előző idényt hét góllal záró csatár az újat már a Hoffenheimben kezdi majd, ahol érmes reményei nem lehetnek, ellenben jóval több játéklehetőségre számíthat. A Schalke most is odaérhet a harmadik helyre, de nem lesz könnyű dolga, mert a Leverkusen, a Wolfsburg és a Hamburg is erre pályázik, utóbbi csapatban szerepel a másik légiósunk, a másodosztályú Greuther Fürthtől szerződtetett Stieber Zoltán. A Bundesliga augusztus 22-én a Bayern-Wolfsburg meccsel kezdődik.

Spanyolország: csodát tesz-e újra az Atlético?

Kizárt, hogy ezt végig bírják, ki fognak pukkadni - az előző idényben nagyjából hetente lehetett ezt a mondatot olvasni-hallani az Atlético Madridról. Aztán két percen múlt, hogy a csapat nem nyerte meg a Primera División mellé a Bajnokok Ligáját is. Tavaly 2746 az 1-hez is adták, hogy az Atlético duplázni fog, most ennek nagyjából a dupláját fizetnék a fogadóirodák, ha megvalósulna a bravúr. Az Atléticót ugyanis elérte a sikercsapatok végzete, rendesen megkopasztották.

A Chelsea által elvitt triót már említettük, de rajtuk kívül David Villa, Adrián López és Diego sincs már a csapatnál. Az érkezési oldalon a spanyol bajnokságot jól ismerő, a vébén meggyőzően teljesítő Antoine Griezmann és Mandzukic a két legnagyobb név, de nagyon kíváncsiak leszünk a mindössze 19 éves Angel Correára is, akiért 7,5 millió eurót fizetett az Atlético az argentin San Lorenzónak.

Mindehol erősödött a Real

Azt olvasni, hogy Roberto Soldado és Santi Cazorla is az Atléticónál köthet ki, szóval a címvédő most sem esélytelen, mégis nehéz elképzelni, hogy a Barca és a Real még egy idényen keresztül az árnyékban maradjon. A Realnál hiába esett be a nagyon várt tizedik BL-siker, a vezetőség úgy érezte, a stabil vázra rá lehet még pakolni egy kis izmot, így aztán a kapuba, a középpályára és a támadósorra is érkezett egy-egy vb-hős a Costa Rica-i Keylor Navas, a német Kroos, valamint a kolumbiai James Rodriguez személyében.

Carlo Ancelotti a Sevilla elleni Szuperkupa-döntőn egyszerre küldte pályára a vb-gólkirályt Cristiano Ronaldóval és Gareth Bale-lel, így szerény 268 millió euró vonul fel a támadósorban, ami igencsak tekintélyt parancsoló, még ha Rodrigueznek láthatóan kell még idő összecsiszolódni a társakkal. A legizgalmasabb kérdés, hogy ki lesz a kapuban: tavaly szinte végig Diego López védett a bajnokságban, míg a kupában és a BL-ben Casillas kapott lehetőséget - most a Szuperkupán is ő kezdett -, de Navas érkezése egyet jelentett Diego López lelépésével: a spanyol kapus el az új idényt a Milannál kezdi.

James Rodriguez a Bernabéu legfrissebb sztárja Forrás: AFP/Pierre-Philippe Marcou

A Barcelonánál Luis Enrique érkezése elég mozgalmassá tette a nyarat. Az évek óta védőkre vadászó katalánok végre tényleg beruháztak két hátvédre, Thomas Vermaelen és Jéremy Mathieu összesen 35 millió euróba fájt. Luis Suárez kicsivel többe, egész pontosan 81 millió euróba, és a Barca még azt a kockázatot is vállalta, hogy a vébé uruguayi-olasz meccsén Giorgio Chiellinit megharapó klasszis az eltiltásából csak októberben térhet vissza - épp az El Clásico hétvégéjén -, addig csak edzhet.

Bár sokáig úgy tűnt, Xavi David Villa példáját követve Amerikába igazol, a zsenális irányító végül maradt, és az újak - az említetteken kívül a kapus Claudio Bravo és a középpályás Ivan Rakitic - névsorát látva már nem olyan vészesek a veszteségek (Carles Puyol visszavonult, Víctor Valdés, Alexis Sánchez és Fabregas távozott). Hogy milyen lehet az új Barca, arról itt olvashat bővebben. A spanyol bajnokság augusztus 23-án, Málaga-Bilbao meccsel kezdődik.

Összezuhan-e a Juventus a sikeredző nélkül?

Az olasz futballban 2006-ban kirobbant calciopoli legnagyobb vesztese, a Serie B-be száműzött Juventus Antonio Contéval tért vissza a csúcsra, a csapat az előző három bajnokságot megnyerte, és a nemzetközi vérkeringésbe is visszatért. Éppen ezért ért mindenkit váratlanul, hogy a nyáron Conte szakított a klubbal, vagy a klub szakított az edzővel, nehéz igazságot tenni, ami biztos, az új idényt már Massimiliano Allegrivel kezdi meg a címvédő. (Conte távozásáról bővebben itt olvashat.)

Az ellendrukkerek kárörvendően fogadták a cserét, pedig Allegri nem NB I-es edző, a Milanból az első évben bajnokot csinált, és még akkor is bevitte a BL-be a csapatot, amikor azt szinte az összes sztár elhagyta Seedorftól Ibrahimovicon át egészen Gattusóig. A Juve egyelőre nem gyengült meg - a helyzet egyből komolyabb lesz, ha Vidal végül elköszön -, de jelentősen nem is erősödött, bár Patrice Evra és Álvaro Morata is jó fogásnak tűnik. Igaz, Torinóban gondolhatják úgy is, hogy sokat nem kell alakítgatni, hiszen az egymás után nyert három bajnoki cím mindent elmond, de nagy kérdés, hogy a szurkolók által imádott, a meccseken a kispadnál eksztázisban irányító Conte - akiből közben olasz kapitány lett - távozása után nem omlik-e össze a rendszer.

Arturo Vidal nagy veszteség lehet a Juvénak, ha tényleg elmegy Forrás: AFP/Marco Bertorello

A Juve 17 pontos előnnyel nyerte a bajnokságot, és leginkább még a Roma tudta tartani vele a lépést. Az feltétlenül jó jel, hogy a több rivális által csábított marokkói védőt, Mehdi Benatiát sikerült megtartania a Romának, és a térdsérülése miatt a vébét kihagyó Kevin Strootman is visszatér lassan. A rutinos Ashley Cole és Seydou Keita is hasznára lehet a csapatnak, elöl pedig a Veronában már megvillanó Juan Iturbe lehet az új csillag. Nápolyban minden adott ahhoz, hogy a csapat megismételje a tavalyi harmadik helyet, vagy akár előrébb lépjen, és ha Giuseppe Rossi térde kibírja a szezont, a Fiorentinának is kinézhet egy érem.

Az Intertől olyan ikonok távoztak, mint a visszavonuló Javier Zanetti, Esteban Cambiasso, Diego Milito és Walter Samuel, ami az átlagéletkort ugyan leszorítja, de kérdés, ki lép a vezérek helyére. A Milannál folytatódott az évek ót tartó spórolás, Alex és Jeremy Menez is ingyen érkezett. A távozók névsora hosszú, de közülük maximum Kaká hiányzik majd a szurkolóknak, illetve nekünk az U19-es válogatott Tamás Krisztián, akit a másodosztályú Varesének passzoltak le kölcsönben, hogy szokja a felnőtt futballt. Az olasz idény augusztus 30-án, Chievo-Juventus mérkőzéssel indul.