Vágólapra másolva!
Elegük van az angoloknak az unión kívüli focisták özönéből, a szövetség tovább szigorítaná a szerződtetésük feltételeit. Igaz, a minőségi játékosoknak közben kissé enyhítenének.

Az angol szövetség (FA) a felére akarja csökkenteni a labdarúgó Premier League-ben játszó, az Európai Unión kívüli országból érkező futballisták számát - írja a Guardian brit napilap internetes kaidása.

Nem új keletű probléma Angliában, hogy az első osztályban annyi külföldi kap szerepet, hogy a hazai nevelésű fiataloknak nem jut hely, ennek pedig sokak szerint a válogatott látja kárát hosszú távon.

Megfeleznék a létszámot

Az FA elnöke, Greg Dyke azzal az ötlettel állt elő, hogy probléma megoldása érdekében szigorítani kellene a munkavállalási engedélyek kiadását a nem EU-s országból érkező focistáknak. Ezzel nagyjából a felére csökkenne a számuk a Premier Leauge-ben. Dyke azt mondta, szerinte túl sok a középszerű idegenlégiós, akik kiszorítják az angol klubokból a hazai játékosokat.

A Guardian információi szerint az új szabályzat értelmében a Premier Leauge klubjai csak a FIFA-világranglista első 50 helyén álló országból igazolhatnának játékosokat. Ez alól kivételt jelenthet, ha egy bizonyos határ (10-15 millió font) feletti az átigazolási összeg.

Kiskapu így is lenne

Ugyanakkor enyhítenének is a szigoron. Eddig annak a játékosnak, aki EU-n kívüli országból igazolna Angliába, és hazája válogatottja a FIFA-ranglistán az első 30-ban van, akkor adtak engedélyt, ha az átigazolást megelőző két évben a válogatott meccseinek legalább a háromnegyedén pályára lépett. Ezt a minimumotmost 30 százalékra csökkentenék.

Kiskapu persze így is lesz: aki valahogyan szerte tesz uniós útlevélre, az szabadon igazolhat angol klubhoz, hiába jön Dél-Amerikából vagy Afrikából. Angel Di María, például, minden kritériumnak megfelel, de egyébként olasz útlevele is van, így még csak munkavállalási engedélyért sem kellett folyamodnia, mikor a Real Madridból a Manchester Unitedbe igazolt - nem úgy, mint új csapattársának, Marcos Rojónak.