Negyedórányi futball a finnek ellen sem elég

magyar finn barátságos mérkőzés győr
A finn Toni Kolehmainen (b) és a magyar csapatban játszó Leandro de Almeida a Magyarország - Finnország barátságos labdarúgó-mérkőzésen Győrben, az ETO Parkban 2014. március 5-én
Vágólapra másolva!
Pintér Attila nem szerethető, hanem küzdő válogatottat ígért, ezzel azonban nem sikerült győzelemre vezetnie a magyar futballcsapatot a Finnország elleni barátságos mérkőzésen. Az első negyedóra jó játéka után a csapat teljesen leült, az első félidőben Bogdán időhúzásért kapott sárgát, a második játékrészben aztán a védelem is összehozott két gólt. A 2-1-es vereség után egyértelmű: van még javítanivaló bőven.

Eredmény, barátságos mérkőzés:
Magyarország - Finnország 1-2 (1-0) - az élő közvetítés
Győr, ETO Park
v.: Harkam (osztrák)
Magyarország: Bogdán - Vanczák, Lipták, Juhász, Leandro - Varga J. - Lovrencsics (Gyurcsó, 52.), Sándor Gy. (Elek, 54.), Koman (Futács, 65.), Dzsudzsák - Rudolf (Nikolics, 81.)
Finnország: Mäenpää - Arkivuo, Ojala, Moisander, Sorsa - Kolehmainen (Ring, 70.), Sparv, P. Hetemaj - Riski (Pohjanpalo, 65.), R. Eremenko – Pukki
gól: Rudolf (13.), illetve Pohjanpalo (74.), Eremenko (84., büntetőből)
sárga lap: Bodgán (40.), illetve Hetemaj (10.)

Pintér Attila küzdő válogatottat ígért, és ahogy az eddigi megnyilvánulásokból - akár a kapitány, akár a játékosok részéről - kitűnt, a stabil védekezést tartotta a legfontosabbnak az újjáépülő csapatnál. A szakember mindent elkövetett, hogy a kezdőcsapatról semmi se szivárogjon ki, bár ha a finnek kicsit is ismerték a magyar keret összetételét, nagy meglepetés nem érte őket.

A kezdő tizenegyben csupa olyan játékos kapott lehetőséget, akit már Egervári Sándor is kipróbált - egyetlen kivételt Leandro jelentette, de ha már ott volt a keretben, várható volt, hogy ballábasként neki helye lesz a pálya bal oldalán.

Leandro küzdött Forrás: MTI/Illyés Tibor

Húsz-harminc éve a Ferencváros kezdett mindig olyan lendülettel egy mérkőzést hazai pályán, mint most a magyarok, Pintér Attila abból az időből megtanulhatta, hogy egy erős negyedóra, és egy gól sokat lendíthet csapatán.

Így aztán lendületesen, letámadással nyitott az együttes, az első percben Rudolf, a negyedikben Koman is távoli lövéssel próbálkozott, de az addig tapsikoló Pintér kapitány csak a 13. percben pacsizhatott le a teljes kispaddal, akkor szerzett ugyanis vezetést az együttes.

Ehhez ugyan kellett a tétova, szerencsétlen finn védelem, Leandro ívelésének ugyanis alászaladt, Rudolf levette, majd a 16-os bal csücskétől lőtt, de a kint kószáló, és emiatt kétségbeesetten visszafutó Mäenpää kapus tehetetlen volt az ötösön megpattanó - egyébként nem túl erős - lövéssel szemben.

A góllal le is csendesedtek a magyar rohamok, hogy ez a taktika része volt vagy sem, majd a kapitány egyszer biztosan elárulja. Tény, hogy a vendégek bátrabbá váltak, a középpályán gyakran szereztek labdát, letámadásaik zavart okoztak, olyannyira, hogy csak a saját ügyetlenségüknek köszönhették, hogy nem egyenlítettek.

Eremenko például a tizenegyes pontról, senkitől sem zavartatva Vanczákot találta el, a hajrában pedig előbb Leandro mentett Pukki elől, majd ismét Eremenko lábában volt a gólt, de nem találta el a kaput. A bekkelés fontosságáról azonban mégis egy sárga lap árulkodott, amit a 40. percben Bogdán kapus kapott időhúzásért.

A második félidő első öt percében csak nyomozta a labdát a válogatott, hogy egy gyors ritmusváltást követően Leandro tökéletes passzát Koman az üresen tátongó bal sarok helyett az alapvonalon kívülre belsőzzön.

A meccs képe azonban sokáig nem változott, a finnek egészen a 72. percig nem jutottak komoly helyzetig, akkor a sok ügyetlenkedés után a cserejátékos Pohjanpalo közelről egyenlített (1-1). És ezzel nem lett vége a balszerencsének, Juhász rálépett Hetamaj lábára, a büntetőt Eremenko belőtte, beállítva ezzel az 1-2-es végeredményt.

"Sajnálom a vereséget. Szervezettek voltunk, de nem éltünk a lehetőségeinkkel. Jó meccset játszottunk, egy jó ellenféllel szemben, de bátrabban kell építkeznünk. ellenfelünknek két és fél év előnye van" - nyilatkozta a Sport TV-nek Pintér Attila.