Intelligens magyar focistákkal a BL-csoportkörbe

Orbán Viktor; Burcsa Győző
Felcsút, 2015. február 28. Orbán Viktor miniszterelnök (b) és Burcsa Győző, a Videoton FC klubigazgatója beszélget a lelátón a labdarúgó OTP Bank Liga 18. fordulójának Puskás Akadémia - DVSC-TEVA találkozóján a felcsúti Pancho Arénában 2015. február 28-án. MTI Fotó: Illyés Tibor
Vágólapra másolva!
Burcsa Győző, a Videoton egykori UEFA-kupa-döntős játékosa, jelenlegi klubigazgatója idén még nem álmodik BL-csoportkörről, de úgy véli, kemény munkával 2017-ben főtáblás csapatot láthatnak a fehérvári szurkolók az új stadionban. Idén nyáron több kulcsjátékos szerződése lejár, még nem tudni, hogy maradnak-e, de Burcsa szerint bármi történik, a csapat erős lesz a következő szezonban is.

Ahhoz képest, hogy a csapat tavaly mindössze negyedik lett, a Videoton most már négy körrel a bajnokság vége előtt megnyerte az NB I-et, 13 ponttal vezet a Fradi előtt. Eddig 18 góllal többet szerzett és nyolccal kevesebbet kapott, mint a második helyezett, és bejutott a kupadöntőbe is – a jelek szerint az új, spanyol vezetőedzővel nagyon egymásra talált a kétségkívül erős keret.

Annál meglepőbb, hogy a friss bajnok gerincének együtt maradása elég bizonytalannak tűnik. "A leggyakoribb kezdőből öt játékosnak lejár a szerződése, márpedig ha ennyien elmennek, az komoly érvágás bármelyik csapat életében" – mondta a minap az Origónak Juhász Roland, a Vidi 86-szoros válogatott védője. A Bors pedig nemrég azt írta, hogy a klub költségvetése csökken, és Joan Carrillo vezetőedző ezzel összefüggésben távozik a nyáron.

Ünneplés a városházán, jobbra Cser-Palkovics András polgármester Forrás: MTI/Illyés Tibor


Nézetkülönbségek vannak

Az egy évvel ezelőtt kinevezett klubigazgató, Burcsa Győző kérdésünkre azt mondta, hogy a lap értesülése a költségvetésről nem állja meg a helyét. Arra a pletykára, hogy Carrillóval megromlott volna a viszonya, úgy reagált, hogy az edzővel neki nem 'viszonya' kell, hogy legyen. "Az edző munkatárs.

Ha nincs nézetkülönbség, és nincsenek ütköztethető pontok, az nem visz előre.

Van olyan, hogy más a véleményünk, de ettől még az együttműködésünk eredményes."

Burcsa furcsa visszatérése

A Vidi egyik 1985-ös legendája, Burcsa Győző húsz évig távol tartotta magát a futballtól, az Origónak 2011-ben például azt mondta, meg sem hallgatná, ha ajánlatot kapna: "Volt, hogy komoly helyre hívtak, a csapat nevét nem is mondom meg, mert nagyjából mindenki más elvállalta volna. Most viszont már az sem fordul meg a fejemben, hogy átgondoljam" – mondta négy évvel ezelőtt. Tavaly májusban mégis igent mondott a Videotonnak. "Érdekes döntés volt, mert még egy éve sem gondoltam volna, hogy visszatérek a labdarúgásba. Kovács Feri bácsi [a Videoton 1985-ös sikeredzője, a klub mostani tiszteletbeli elnöke] ambicionált, és pár nap gondolkodás után belevágtam. Az életem onnan kezdve egy egész más irányt vett, de nem bántam meg" – emlékszik a váltásra.


Nem tudni, ki írja alá

A lejáró szerződésű játékosokról azonban a klubigazgató is csak annyit tudott mondani, hogy kaptak új ajánlatot. "Akikkel a klub hosszabbítani szeretne, azokkal tavaly október óta folyamatos tárgyalásban vagyok. Mindegyiküknek több ajánlatot is adtam, jobbakat, mint a lejáró szerződésük. Hogy ki fogja aláírni, azt nem tudni, de volt, aki jelezte, hogy külföldön szeretné folytatni" – mondta Burcsa Győző. Úgy tudjuk, külföldre menne például Nikolics Nemanja, a Videoton gólkirályjelöltje.

Burcsa szerint 2017-re elérhető a BL-főtábla Forrás: MTI/Illyés Tibor


Calatayud: A klub kényszerít, hogy távozzak

Érdekes kérdés, hogy vajon mikor lehet a Vidinél legalább fejben elkezdeni építkezni az új szezonra, elég fontos futballistákról van ugyanis szó. Például Juan Calatayud kezdőkapusról, aki a Twitteren szerdán közzétett bejegyzésében lényegében cáfolta, hogy ő is azok közé tartozna, akik jobb szerződést kaptak a jelenleginél.

– többek között ezt írta.


Juhász egy évet még biztos marad

A spanyol kapuson kívül lejár Sándor György, Filipe Oliveira, Arturo Álvarez, Gyurcsó Ádám és a gólkirályjelölt Nikolics Nemanja szerződése is. Az általában pontos Transfermarkt.de szerint Juhász Rolandé is, de Burcsa kijelentette, ez tévedés. "Szeretném, ha a következő szezonban ő lenne a Vidi oszlopa, kapitánya, mert őt tartom a legalkalmasabbnak arra, hogy a csapat vezére legyen. A szerződése pedig még egy évig él, nem is értem, miért írták róla azt, hogy nyártól szabadon igazolható lenne. Rolanddal meg vagyunk elégedve, jó évet zár."

Orbán Viktor miniszterelnök és Burcsa Győző az idei Puskás Akadémia-DVSC meccsen a felcsúti Pancho Arénában Forrás: MTI/Illyés Tibor


A klubigazgató szerint bármilyen változások is jönnek, ősszel is jó lesz az együttes. "De ehhez sokat kell dolgoznunk. Szerintem erős lesz a csapat, mert a Videotonhoz télen is olyan játékosokat igazoltunk, akik képesek pótolni az esetleges távozókat, akik a játéktudásuk mellett az intelligenciaszintjükkel megfelelnek az elvárásainknak – tette hozzá, kijelentve:

"Folyamatosan erősödött a keret, a Videotoné lett a legerősebb, és ennek tudható be, hogy simán megnyertük a bajnokságot."

Mire lesz stadion, legyen komoly csapat

Burcsa Győző szerint a Videoton rövid távú célja a Magyar Kupa-győzelem, de a legfontosabb, hogy lássa a folyamatos fejlődést. "Az a cél, hogy az új stadionunk felépítésére legyen egy komoly csapatunk, amely a BL-ben is szerepelhet, akár a csoportkörben. Ez 2017-es célkitűzés, de addig még rengetget kell dolgozunk" – jósolta.

Mindenkit a kortársaihoz hasonlítsunk!

Kérdésünkre ugyanakkor óva intette azokat, akiknek eszébe jutna a mostani fölényes bajnoki cím után összevetni a csapatot az 1985-össel, amelyben ő is játszott. "Harminc éve mi felvettük a versenyt fizikailag is olyan csapatokkal, mint a PSG, a Partizan, a Manchester United vagy épp a Dukla Praha. Minden kor csapatát a saját kortársaival kell összehasonlítani."

Juhász Roland, a Vidi 86-szoros válogatott védője