Vágólapra másolva!
Atli Gregersen, a magyarok ellen készülő feröeri fociválogatott 33 éves védője Turi Gézát, Bükszegi Zoltánt és Gángó Andrást is jól ismeri a szigetekről, és rajtuk keresztül nagyon jó benyomásokat szerzett rólunk. Szeretné, ha kijutnánk az Eb-re, de nem úgy, hogy legyőzzük Feröert. Büszke arra, hogy kétszer is megverték a görögöket, bár a visszavonulásáig nem szeretne sokat gondolni erre a történelmi sikerre. Telefoninterjúnkban azt is elárulta, mit csinál az edzések előtt 8-tól 4-ig.
  • Csütörtök este Magyarország–Feröer Eb-selejtező Budapesten - nézők nélkül.
  • Muszáj nyernünk, hogy reális esélyünk legyen a kijutásra.
  • Az amatőrökből álló ellenfél masszív csapat, szoros meccseket játszik.
  • Atli Gregersen azt ígéri, nem adják olcsón a bőrüket.

Mire számítasz a magyarok elleni meccsen?

Ez egy nagyon kemény mérkőzés lesz, egyet sajnálok csak, hogy nem lesznek nézők. Figyeltem a magyar csapat korábbi meccseit, láttam, milyen jó hangulatú selejtezők voltak az új stadionban, kár, hogy ezt most mi nem tapasztalhatjuk meg. Jól tudom, hogy a magyarok abban bíznak, ők lesznek a legjobb csoportharmadikok, szóval tudom, mennyire kőkeményen fognak harcolni.

A nézők azért segíthetnének a magyaroknak, így a zárt kapu még kedvezhetne is Feröernek. Ennek sem örülsz?

Én imádok sok ember előtt játszani, ezért

Ami viszont mindenképp ellenetek szól: a 19 éves profi, Brandur Hendriksson Olsen, a csapatkapitány Fródi Benjaminsen és a görögök ellen – Olsenhez hasonlóan – gólt szerző Hallur Hanssen is hiányozni fog sárga lapok miatt. Pótolhatók ők egyszerre?

Talán ők hárman a csapat legjobbjai. De ne feledjük, hogy vannak tehetségek, akiket helyettük be lehet vetni, már Románia ellen is kiderült, hogy van hová nyúlni, ha páran nem játszhatnak. Mások megkapják majd az esélyt, és ha élnek vele, akkor még jól is kijöhetünk a dologból. De azért legbelül tudjuk, hogy bonyolultabbá teszi az összeállítást a három kulcsember kiesése.

A görögöket kétszer is sikerült legyőzni (4-es mezben Atli Gregersen) Forrás: AFP/-

A románok ellen nem volt ott Benjaminsen, igaz a sztori, hogy az új munkahelyéről, a börtönből nem engedték el?

Ez egy őrült, de igaz történet. Márciusban nem tarthatott velünk Bukarestbe, mert akkor kezdett az új munkahelyén, egy börtönben, ahonnan nem hiányozhatott, mert még a tanulási fázisban járt. Kicsit sérült is volt, így azzal vigasztaltuk magunkat, hogy talán akkor sem játszhatta volna végig a meccset, ha ott van velünk. Most újra hiányozni fog.

A románok ellen te voltál helyette a csapatkapitány. Van rá esély, hogy újra megkapd a karszalagot?

Nem hiszem, de úgyis én vagyok a főnök (nevet). Kis ország a miénk, és nem igazán számít, hogy ki a csapatkapitány.

Mi a legjobb eredmény, amelynek az elérésére képesnek tartod a csapatodat Budapesten?

Szám szerinti eredményt nem mondanék, de szeretnénk nyerni. Az első meccsen kikaptunk 1-0-ra, a magyarok akkor sok teret engedtek nekünk, de ezzel nem sikerült élnünk. Hátha majd most! Az ellenfelet ezzel együtt nagyon tiszteljük, tudom, hogy a magyar bajnokság egyre erősebb, szóval jó kis meccs lesz ez.

Mit tudsz a magyar csapatról?

A magyar kapussal, Turi Gézával már négy éve csapattársak vagyunk a Víkingurban, és már annyi sztorit hallottam tőle, hogy úgy érzem, mintha mindenkit ismernék a magyar futballban. Jól tudom, hogy Gera Zoltán a legjobb játékos, és ott van a magyarok csapatkapitánya, a ballábas szélső, mi is a neve?

Dzsudzsák Balázs.

Igen, ő az, szerintem fantasztikus labdarúgó. De amúgy nem gondolkodunk túl sokat azon, hogy mit és hogyan kellene csinálnunk, abból indulunk ki, hogy a futballban bármi megtörténhet. Nem félünk a magyaroktól, de tiszteljük őket. Közben pedig én

Úgy érzem, mintha drukkolnál a magyaroknak.

Ez így is van. Turi Gézán kívül Bükszegi Zoltán is játszott a Víkingurban, Gángó András szintén az országban véd. Mindannyian nagyon kedves, jó emberek, többször megvendégeltek már magyar ételekkel, jó borral, sörrel. Ha mindenki olyan Magyarországon, mint ők, akkor valóban nagyszerű emberek a magyarok.

Hogy látod, megérdemelnék a magyarok, hogy kijussanak az Eb-re?

Szerintem ott van a helyük. Jó csapatuk van, és érezni az új idők szeleit: tehetségek bukkannak fel, új stadionok épülnek. A románok és az északírek is nagyon jók, mégis, én

"A jövőnk szebb lesz, mint amire bárki is számítana" Forrás: foroyaportal.tumblr.com


Feröer-szigetek 2013-ban 6-0-ra kikapott Ausztriától, azóta viszont egyetlen meccsen sem szenvedett háromgólosnál nagyobb vereséget. Mi történt azóta?

Sőt, legtöbbször csak egy vagy két góllal kaptunk ki. Igen, ez egy jó periódus, amiben most vagyunk, a fiatal, 18–20 éves játékosok nagyon jók, amit az U21-es válogatottunkon is látni lehet. Én már öreg vagyok, 33 éves, de örülök, hogy jól dolgozó fiatalokat látok mögöttem, akik a következő években még sok örömet szerezhetnek a feröeri drukkereknek.

Hogyan nevelték ki őket?

Az utánpótlásképzés nagyon magas szintre került, a futball az ország első számú sportja, mindenki focizni akar, és az edzők is odafigyelnek, hogy lehetőleg minél hamarabb labda kerüljön a gyerekek lába elé. Az is fontos, hogy 16-17 évesen már korosztályos válogatottakban szerepelhetnek a játékosok, akiket egyre nagyobb tudású szakemberek fejlesztenek. Az izlandi példát vesszük alapul, ők is megmutatták, hogy egy kis ország milyen nagy csodára lehet képes. Még egy példa arra, hogy jó úton haladunk: a klubcsapatom tavaly az Európa Liga harmadik selejtezőköréig jutott el egy lett és egy norvég csapat kiverésével.

Mire viheti a feröeri futball?

A csúcs eddig hét pont volt a selejtezőkön, de akkor gyengébbek voltak az ellenfeleink – olyanok, mint például San Marino –, most pedig erősebb rivális legyőzésével szereztünk már hat pontot. Szeretnénk rekordot dönteni, miközben úgy vélem, hogy

Lehet, hogy a következő két meccsünkön kikapunk, de bármi is történik, megyünk tovább. Próbálunk továbbra is agresszív, pontos passzos játékkal sikereket elérni, szerintem a jövőnk szebb lesz, mint amilyenre bárki is számítana.

Mit éreztél, amikor Feröer legyőzte a görögöket?

Először szürreálisnak éreztem az egészet. Olyan volt az a siker, mint a mesében. Aztán újra megvertük őket. Hihetetlen eredmény, ezzel a két győzelemmel történelmet írtunk. Nagyon büszke vagyok, de nem akarok erre túl sokat gondolni. Arra majd ráérek, ha visszavonultam. A görögöket az első kalapból sorsolták, így a legyőzésük nekünk olyan, mintha a világbajnok németeket vertük volna meg. Hatalmas meglepetés, nagyon örülök, hogy a részese voltam.

A francia Yoann Gourcufföt megállították a feröeriek (Gregersen jobbra) Forrás: AFP/Franck Fife


Miféle taktikával sikerült meglepni a görög válogatottat?

Míg korábban az edzőink csak annyit mondtak, hogy rúgjuk a labdát, és harcoljunk, most már törekszünk arra, hogy magunknál tartsuk a labdát, és bár

És közben van egy nagyon jó kapusunk is. (Gunnar Nielsen 2012-ben még a Manchester City játékosa volt – a szerk.)

Milyen Lars Olsen szövetségi kapitánnyal dolgozni? Az 1992-es dán Eb-aranyérmes válogatott csapatkapitányaként van honnan merítenie.

Hihetetlenül jó edző, valóságos legenda a Feröer-szigeteken. Úgy gondolom, ha politikusnak állna, és elindulna a feröeri elnökválasztáson, jó esélye lenne a győzelemre, annyira népszerű. A motivációs beszédei nagyon jók, számomra ő a tökéletes edző. Szereti, ha támadó szellemű a csapat, ennek érdekében sokszor azt kéri, hogy húzódjanak feljebb a védők. Nagyon jól bánik a fiatalokkal is.

A csapatban elvétve van csak profi labdarúgó. Te hol dolgozol?

Egy munkaügyi központban, állástalan embereknek segítek munkát találni. Reggel 8-tól délután 4-ig dolgozom, az edzés este hatkor kezdődik, kivéve szerdán, az általában szabadnap.

A csapattársaid mivel foglalkoznak?

A csapatkapitány ugye börtönőr,

a fiatalok még tanulnak. Van, akiből tanár, másból eladó lesz. A legjobb kondiban az asztalos csapattársaim vannak, jó testedzés ez a munka, igaz, van, hogy estére már eléggé fáradtak. De közben egyre többen képesek légiósként a futballból megélni. A leggyakoribb célpont Dánia, az ottani másodosztályban négy-öt válogatott játékos is szerepel. Az élvonalban pedig ott van Brandur Olsen, az FC Köbenhavn légiósa. Óriási tehetség, szerintem pár éven belül topligában fog futballozni. Egyre több 16-17 éves próbálja ki magát a dán futballban, ami nagyon jó hír a válogatottnak.

Lesz időtök Budapesten körülnézni a csütörtök esti meccs előtt vagy után?

Igen, már hétfő reggel indulunk. A meccsig délelőttönként edzeni fogunk, majd jön a kávészünet és a városnézés. Nagyon kíváncsiak vagyunk, sok történelmi nevezetességet meg szeretnénk nézni. Én annyi fotót készítek majd, amennyit csak tudok, hogy a gyerekeim is láthassák, hol jártam.