Most dőlt el a Messi vs. Ronaldo vita

522091113
Argentina striker Lionel Messi (R) shakes hands with Portugal's striker Cristiano Ronaldo (L) ahead of kick off of the international friendly football match between the Argentina and Portugal at Old Trafford in Manchester on November 18, 2014. AFP PHOTO / PAUL ELLIS
Vágólapra másolva!
Kerüljön végre pont az örök vita végére: ki a jobb, Cristiano Ronaldo vagy Lionel Messi. 

A The Economist is beszállt a Messi vs. Ronaldo vitába a maga eszközeivel, és kimutatta, hogy Lionel Messi góljai többet érnek a csapatai számára, mint Ronaldó találatai. A lap egy egész szezon statisztikái alapján megalkotott egy olyan rendszert, amiben a gólokhoz súlyozott értékeket rendelt, így próbált különbséget tenni gól és gól között.

Az Expected Points Added (nagyjából várható plusz pontérték) meghatározásánál figyelembe vették, hogy a gól milyen ellenféllel szemben, milyen állásnál, a meccs mely szakaszában esett, így rendeltek hozzá egy bizonyos értéket.

itt tudjuk, ki lett a jobb Forrás: AFP/Paul Ellis

A lap hozzáteszi, hogy Ronaldo góljai közül több is csapata 3-4. találata volt, míg Messi az elmúlt két évben öt győztes gólt szerzett, és többször talál be csapata közvetlen riválisainak kapujába, mint Ronaldo.

Összértékben így sincs nagy különbség közöttük, de végeredményben Messi legyőzte Ronaldót. Ez persze nem sokkal jelent többet annál, hogy az Economistnál valaki nagyon unatkozott.

Csak vicc, nyugi Forrás: Origo