Vágólapra másolva!
A FIFA hét magas rangú tisztségviselőjének szerdai letartóztatásával kirobbant legújabb korrupciós botrány nem érinti a szombaton rajtoló U20-as világbajnokságot az új-zélandi szervezők tájékoztatása szerint. A tornán a magyar válogatott is szerepel.

Andy Martin, a helyi szövetség ügyvezetője csütörtöki közleményében jelezte, hogy figyelemmel kísérik az eseményeket, amelyek azonban valószínűleg nem befolyásolják a tornát.

"Mindenki keményen dolgozik tovább, és készen áll, hogy megrendezzük az ország történetének eddigi legnagyobb szabású sporteseményét" - áll a közleményben. A botrány kapcsán nem csupán Martin szólalt meg új-zélandi részről, hanem tulajdonképpen mindenki, aki fontosabb szerepet vállalt a vb-re leadott pályázatban vagy a FIFA-nál töltött be pozíciót. Mindannyian igyekeztek hangsúlyozni, hogy a világbajnokság rendezését tiszta körülmények között nyerték el.

Az utánpótlás rendben van

Michael Glading, a győztes pályázat vezetője "száz százalékig" tisztának nevezte az eljárást, amelynek végén megkapták az idei tornát. "Meghökkennék, ha kiderülne, hogy a korosztályos viadalok bármilyen szinten is érintettek a korrupcióban" - mondta Glading. - "Sajnálatos módon a FIFA-nál a játék legfelső szintjein nagyon zavaros a víz, és most ez ömlik ki, ám az utánpótlás szintjén a FIFA csodálatosan dolgozik."

Bernd Storck U20-es fotballválogatott szövetségi edzője Fotó: Polyak Attila - Origo

Frank van Hattum, az új-zélandi szövetség korábbi elnöke, aki a FIFA etikai bizottságának is a tagja volt, egyértelműen kijelentette, hogy a győztes pályázatukat semmi sem szennyezi be. "Lilomfehérek vagyunk, és ezt szívemre tett kézzel mondom" - jelentette ki Van Hattum. A világbajnoksággal kapcsolatban vélhetőleg azért is kezdtek heves magyarázkodásba az új-zélandiak, mert a torna szervezőbizottságának elnöke az a Jeffrey Webb, aki szerdán a letartóztatottak között volt.