Beintett a Hertha, Storck az új kapitány

Dárdai Pál Helsinki, 2015. június 13.
Dárdai Pál magyar szövetségi kapitány az Európa-bajnoki selejtezősorozat F csoportjában játszott Finnország - Magyarország labdarúgó-mérkőzésen Helsinkiben, az olimpiai stadionban 2015. június 13-án. Finnország - Magy
Helsinki, 2015. június 13. Dárdai Pál magyar szövetségi kapitány az Európa-bajnoki selejtezősorozat F csoportjában játszott Finnország - Magyarország labdarúgó-mérkőzésen Helsinkiben, az olimpiai stadionban 2015. június 13-án. Finnország - Magyarország 0-1. MTI Fotó: Kovács Tamás
Vágólapra másolva!
A Hertha Berlin nem járult hozzá, hogy Dárdai Pál párhuzamosan a Bundesliga-csapat mellett a magyar válogatottat is irányítsa, így a magyar szövetség Bernd Storckot nevezte ki a hátralévő négy Eb-selejtezőre a válogatott élére.

A magyar szövetség tavaly ősszel nevezte ki Dárdait Pintér Attila helyére, akinek irányításával a válogatott az első Eb-selejtezőn 2-1-es vereséget szenvedett az északírektől hazai pályán. Dárdai akkor még a Hertha utánpótlásában dolgozott, így a magyar szövetség első körben két hónapra nevezte ki kapitánynak a Hertha jóváhagyásával, majd később ez úgy változott, hogy a selejtezősorozat végéig ő vezetheti a csapatot.

A kieséstől fenyegetett Hertha azonban február 5-én vezetőedzőnek nevezte ki Dárdait, és ezzel megváltozott a felállás: a német lapok szerint ugyanis a Hertha állítólag beletett az MLSZ-szel kötött szerződésbe egy olyan kitételt, hogy megszüntetheti Dárdai magyarországi állását.

Dárdai Helsinkiben vezette utoljára a csapatot Forrás: MTI/Kovács Tamás

Most a Hertha szorul a sportszerű hozzáállásra

Pár héttel a magyar férfi válogatott számára sorsdöntő Európa-bajnoki selejtező mérkőzések előtt ugyanakkor – a Herthával történt hosszas egyeztetések után – most nincs értelme a jogászkodásnak, egy hónapokkal később véget érő esetleges per visszamenőleg nem oldaná meg az őszi kapitánykérdést. Az MLSZ elnöksége megköszöni a német klubnak, hogy egy számunkra nehéz időszakban hozzájárult Dárdai Pál magyarországi szerepvállalásához. Úgy tűnik, most ők szorulnak a mi sportszerű hozzáállásunkra, ami az elmúlt szűk egy év eseményei alapján kötelességünk. Külön köszönet illeti a fiatal kapitányt, aki dupla terhelés mellett is versenyben tartotta a magyar válogatottat, és reményt adott a magyar szurkolóknak" - nyilatkozta Csányi Sándor, a szövetség elnöke az MLSZ honlapján.

Dárdai tétmeccsen veretlen volt

Dárdai irányításával a magyar válogatott öt tétmeccset játszott, és ezeken veretlen maradt: ikszeltünk a görögökkel és a románokkal, és oda-vissza legyőztük a finneket, valamint idegenben nyertünk Feröer ellen. Ami egészen bravúros teljesítmény, hogy az öt találkozón összesen egy gólt kapott a válogatott, azt is még az első Dárdai-féle meccsen, Bukarestben, azóta azonban kilenc félidő telt el úgy, hogy az ellenfelek nem találtak be.

Dárdai az utóbbi idők legnépszerűbb kapitánya volt a szurkolók körében, és bár a kinevezésekor Bognár György azt nyilatkozta, hogy ezzel szembeköpték a magyar szakmát, ahogy jöttek az eredmények, úgy sorakozott fel szinte mindenki Dárdai mögé.

Utódja Bernd Storck lett, akit éppen Dárdai szerzett meg a magyar futballnak. A sportigazgatónak kinevezett Storck belépője erősre sikerült, több szövetségi edzőt is menesztett, majd átvette az U20-as válogatott irányítását, amellyel az új-zélandi végén a csoportból továbbjutott, de a nyolcaddöntőben a szerbek ellen hosszabbításos vereséget szenvedett.

Storck az U20-as fociválogatottal vb-nyolcaddöntőbe jutott Forrás: EPA

December óta készenlétben volt az MLSZ

"Az MLSZ eredeti szándéka természetesen az volt, hogy Dárdai Pál vezetésével fejezze be a selejtezőket a válogatott. Ugyanakkor december óta készülnünk kellett arra is, hogy esetleg a német klub, amelynél Dárdai Pál időközben vezetőedzői megbízatást kapott, felmondja a korábbi megállapodást. Erre a helyzetre is készülve március óta a magyar labdarúgás szolgálatában dolgozik Bernd Storck, akit Dárdai Pál ajánlása alapján nevezett ki az MLSZ sportigazgatónak. A német szakember az U20-as világbajnokságon – ahogy Dárdai Pál a felnőtt válogatottnál - bizonyította, hogy a német futballkultúra és szakmai hozzáértés komoly segítséget jelenthet a magyar labdarúgásnak" - mondta Csányi.

Az örök másodedző most megkapta a főszerepet

Storck 26 évesen visszavonult az aktív játéktól, és edzősködni kezdett. Első komolyabb munkáját 1994-ben Jürgen Röbertől kapta Stuttgartban, majd együtt mentek 1996-ban a Herthához, a Wolfsburghoz (2003-2004), a szerb Partizanhoz (2005-2006) és a Borussia Dortmundhoz (2006-2007) is, mindenhol másededző volt.

2008-ban aztán Kazahsztánba szerződött, ahol az U21-es válogatott mellett az FC Almati irányítását is elvállalta. Néhány hónappal később már a nagyválogatottat irányította, ahonnan 2010. október 16-án a gyenge Eb-selejtezős rajt miatt menesztették. A csapat négy meccsen négy vereséget szenvedett Törökország, Ausztria, Belgium és Németország ellen, és egyetlen gólt sem szerzett. Legutóbb 2012 és 2014 között a görög Olimpiakosz U21-es csapatáért felelt.

Most az a feladat vár rá, hogy a hátralévő négy Eb-selejtezőn a magyar válogatottat az első két hely valamelyikére vezesse, az ugyanis automatikus Eb-részvételt jelent. A magyar csapat jelenleg a 3. helyen áll a csoportban, három ponttal lemaradva a románok, és kettővel az északírek mögött, és szeptemberben éppen ezzel a két csapattal találkozik. Előbb szeptember 4-én idehaza a románokat fogadja, majd három nappal később az északírek vendége lesz, ezen a két meccsen sok minden eldőlhet.