Vágólapra másolva!
A Hertha a legutóbbi hat meccséből ötöt elveszített, a város mégis futball-lázban ég. A berliniek szombaton minimum 60 ezer ember előtt bebiztosíthatják az Európa Liga-főtáblás helyüket, arról viszont már senki nem beszél szívesen, hogy még a Bajnokok Ligája is elérhető. Dárdai Pál egyenesen azt mondta az Origónak Berlinben, hogy a visszaesés levette a játékosai válláról a terhet. A klub eközben akár el is költözhet a legendás Olimpiai Stadionból. 

Száll a füst, jobbra sör-, balra cigiautomata. Érdekes hangulatú fogadóirodába lépünk be Berlin Charlottenburg-Wilmersdorf kerületében. Egy ötven körüli férfi fogja a tollát, és tesz egy ikszet a Hertha neve mellé, bízik benne, hogy a berliniek most nyerni fognak. Pedig rossz szériába kerültek, az előző hat meccsükből – beleértve a Dortmund elleni kupaelődöntőt – ötször is kikaptak.

A Hertha utolsó hazai bajnokija szombaton 15.30-kor lesz, a kiesés ellen harcoló Darmstadt ellen. A győzelmére 1,75-szörös pénzt fizetnek a fogadóirodában.

Itt lesz a Darmstadt elleni meccs Fotó: Polyák Attila - Origo

"Nem kell kirúgnod, tudni fogom, ha mennem kell. Ha kikaptunk zsinórban öt vagy hat meccsen, akkor azt mondom majd, hogy köszönöm, lesétálok a lépcsőn, és folytatom a munkám a fiatalokkal" – idézte fel nemrég Dárdai Pál egy német futballportálnak adott interjúban, mit mondott nemrég Michael Preetz sportigazgatónak a munkájáról.

Bár most volt egy kis hullámvölgy, Berlinben aligha találnánk olyan embert, aki egy rossz szót merne szólni Dárdai Pálra, aki a majdnem kieső Herthából csinált

egy alighanem európai kupát érő helyen végző csapatot.

Nem véletlen, hogy a minap 2017-ig meghosszabbították a szerződését – annak ellenére, hogy március 19. óta nem nyert meccset a csapat.

"Három-négy év, és jöhet a BL!" Fotó: Polyák Attila - Origo

Az Olimpiai Stadion közelében a bratwurst-árusok közül csak egy van nyitva. Andreast persze Dárdairól kérdezzük, ő pedig teátrális mozdulatokkal kezd magyarázni a magyar edzőről.

Katasztrófa volt a tavalyi évünk, de ő valamit csinált a csapattal. Pedig jól tudjuk, hogy nem könnyű Németországban olyan szintre kerülni, mint a Bayern vagy a Dortmund, a Herthának mégis sikerült egy óriásit előrelépnie" – mondja, miközben kitölti a sört. "Három-négy év, és a BL-ben találhatja magát a Hertha" – jósolja, mire közbevágunk, hogy erre még idén is lenne esélye. "Csak azt ne, most még korai lenne nagyon. Jó lesz nekünk idén az Európa Liga-indulás is."

Itt ő az ász Fotó: Polyák Attila - Origo

A stadion körül lófrálva ki másba botlanánk bele, mint Dárdai Pálba. Nem vicc, a tíz edzőpálya között sétálgatva épp a magyar edző tűnik fel az egyik épület tövében, és amikor magyarul üdvözöljük, kezet fog velünk, és kérdésünkre rögtön rátér a helyzetelemzésre.

már csak ezért is győzelemmel szeretnénk tőlük búcsúzni. A Darmstadt a kiesés ellen harcol, így nagyon nagy csatára van kilátás."

Itt minden kék-fehér

A stadion területén található szurkolói boltban Dárdai-mezt már nem lehet kapni, az aláírásával ellátott fényképes kártyát viszont igen. A shopban igyekeznek minden igényt kielégíteni, árulnak herthás műanyag játékkacsát, öngyújtót (potom 50 euróért), fogkefét, felespoharat, rugdalózót, gyerekmagasság-mérő centit, nyakkendőt, csokit, frizbit, tolltartót, szappant, francia kártyát, kerti törpét, sörnyitót és szalmakalapot. "Kérnek táskát a Hertha-ropihoz?" – kérdezi az eladó. Először nemet mondunk, de hamar meggondoljuk magunkat, elvégre itt még a nejlonszatyort is Dárdai klubjának a címere díszíti.

A Hertha már biztosan kupainduló, de Dárdai szerint egyáltalán nem mindegy, hányadik lesz. "Ha a hetedik helyen végeznénk, akkor az EL-selejtezőben indulnánk, és ez a felkészülés szempontjából nem lenne jó hír, mert több meccsünk lenne. A célunk ezért az 5-6. hely elérése" – magyarázza.

Sztárok Fotó: Polyák Attila - Origo

Ezután értelemszerűen azt kérdeztük, mit szólna, ha ennél még előrébb, a negyedik helyen végezne a csapata. "Előtte nézzük meg, mibe invesztáltunk a nyáron. Schulz helyére hoztuk Starkot, ingyen jött Weiser, Ibisevicet a Stuttgart fizeti, Daridát részletre vettük.

Megpróbáljuk elérni a BL-t, persze, de már nem csak a mi kezünkben van a sorsunk. Én örülök neki, hogy már nem vagyunk negyedikek, mert amikor fent voltunk, azt a srácok nehezen tudták feldolgozni. A héten jól dolgoztak, lehetett látni, hogy felszabadultak egy kicsit."

Nem kötelező itt játszani Fotó: Polyák Attila - Origo

Az Olimpiai Stadion környékén hiába büszke mindenki a Hertha idei szezonjára, meglehet, már nem sokáig lehet ebben az arénában szorítani Ibisevicéknek. Michael Preetz legalábbis arra panaszkodott a Bildnek, hogy a 2017-ben lejáró bérleti szerződés eddigi értékének a dupláját kéri a német főváros a klubtól. Ezt az évi 7,5 millió eurós díjat Preetz sokallja, maximum hatmilliót tartana reálisnak. A napilap berlini kiadásának Preetz elmondta, hogy ha nem sikerül dűlőre jutniuk a stadion 2032-ig szóló bérleti díjáról, akkor lehet, a Hertha máshová megy. Előfordulhat, hogy átköltözik egy másik stadionba,

de az sem kizárt, hogy épít maguknak egy saját arénát.