KO-győzelem mentette meg Klinsmann állását

Clint Dempsey, Jürgen Klinsmann, foci, amerikai fociválogatott, Egyesült Államok
CHICAGO, IL - JUNE 07: Clint Dempsey #8 of the United States is greeted by head coach Jurgen Klinsmann after being taken out of the match in the second half against Costa Rica in the 2016 Copa America Centenario at Soldier Field on June 7, 2016 in Chicago, Illinois. The United States defeated Costa Rica 4-0. Jonathan Daniel/Getty Images/AFP
Vágólapra másolva!
Az első fordulóban elszenvedett vereség után 4-0-s győzelemmel folytatta szereplését az Egyesült Államok futballválogatottja, a hazai pályán megrendezett Copa Américán. Kolumbia 2-1-re verte Paraguayt, ezzel biztosan negyeddöntős.

Eredmények, Copa América, A csoport, 2. forduló:
Egyesült Államok – Costa Rica 4-0 (3-0)
gól: Dempsey (9., büntetőből), J. Jones (37.), Wood (42.), Zusi (87.)

Kolumbia – Paraguay 2-1 (2-0)
gól: Bacca (12.), James Rodríguez (30.), illetve Ayala (71.)
piros lap: Romero (81., Paraguay)

„Senkinek sincsen atombiztos állása” – nyilatkozta Sunil Gulati, az Egyesült Államok Labdarúgó Szövetségének elnöke a Costa Rica elleni mérkőzés előtt azon újságíróknak, akik arról faggatták, meddig lesz az amerikaiak szövetségi kapitánya Jürgen Klinsmann.

Dempsey segített kapitányán Forrás: AFP/Getty Images/Jonathan Daniel

A csalódás érthető volt, a vb-selejtezős botladozás után a hazai pályán rendezett centenáriumi Copa América első fordulójában sima 2-0-s vereséget szenvedtek Kolumbiától.

Magyar idő szerint szerda hajnalban aztán sikerült javítani, és ennek Costa Rica nem túlzottan örült. A hazaiak a 9. percben szereztek vezetést, Cristian Gamboa feleslegesen szabálytalankodott Bobby Wooddal az ötösön, a megítélt büntetőből Clint Dempsey pályafutása 50. válogatott gólját szerezte.

A 37. percben Jermaine Jones, öt perccel később Wood is a 16-osról lőtte ki a bal, majd a jobb alsó sarkot, és egy lazább második félidő végén Graham Zusi állította be a 4-0-s végeredményt.

A nap másik mérkőzését Kolumbia és Paraguay játszotta, és félóra elteltével semmi sem utalt arra, hogy eszeveszett izgalmak történhetnek. Az amerikaiak ellen vállsérülést szenvedő James Rodríguez meglepetésre vállalta a játékot, és milyen jól tette: a 12. percben az ő szögletét követően Bacca szerzett vezetést.

Majd a 30. percben a Real Madrid klasszisa lőtte ki 12 méterről a bal alsó sarkot.

Paraguay képtelen volt eljutni az ellenfél kapujáig, csak rögzített szituációk után tudott veszélyeztetni, nem is akárhogyan. José Néstor Pékerman előzetesen fel is hívta a figyelmet az ellenfél pontrúgásaira, és a 34. percben csak egy jó szemű asszisztens mentette meg góltól csapatát: Da Silva valóban lesről indulva csúsztatott a hálóba egy szabadrúgást követően.

A 44. percben ismét Romero tekert középre életveszélyesen egy szabadrúgást, amit Ospina reflexmozdulattal tolt ki. A félidőt Lezcano bombakapufája zárta le.

A kolumbiai mezőnyfölény a második játékrészben is folytatódott, de Romero fejesénél Ospinának kellett bámulatos bravúrt bemutatnia. A 71. percben aztán az Arsenal kapusa hibázott, Ayala távoli löketénél túlságosan kint állt a kapujából, és a labda védhetetlenül vágódott a jobb felső sarokba (2-1).

A 81. percben a paraguayi Romero megkapta második sárga lapján, egy perc múlva a kolumbiai Cardona a bal kapufát döngette meg. Az utolsó percben még az egyik kolumbiai védőnek a gólvonalon kellett mentenie, a 2-1-es győzelemmel a válogatott már biztosan negyeddöntős.

Az A csoport állása:
1. Kolumbia 6 pont
2. Egyesült Államok 3
3. Paraguay 1 (0-2)
4. Costa Rica 1 (0-4).