Vágólapra másolva!
A román harmadosztályban szereplő FK Csíkszereda csapata csütörtökön, helyi idő szerint este nyolc órától fogadja az élvonalbeli Universitatea Craiova csapatát a Román Kupa negyeddöntőjében. A székely klub kupamenetelése már eddig is mesébe illő, egy újabb győzelemmel pedig példátlan eredményt érnének el, hiszen a sorozat elődöntőjében emberemlékezet óta nem szerepelt harmadosztályú egyesület. A feltételek, ha úgy vesszük, adottak, a csapat becsülettel felkészült, és már a helyi közönség is melegít a város történetének eddigi legfontosabb focimeccsére.

Helyszíni tudósítónk jelenti Csíkszeredából.

Mondják, amikor hazatelefonálunk Magyarországra, hogy jó idő van otthon. Itt is jó idő van, legalábbis a helyiek szerint, akik kigombolt kabátban "ünneplik" a nagyjából plusz egy fokos kora délutánt. Az FK Csíkszereda kicsi stadionjában azonban ez még nem ad igazán okot az örömre. Másfél nappal az Universitatea Craiova elleni kupameccs előtt a pálya igencsak mostoha képet mutat. Munkások locsolgatják valami titokzatos szerrel a fáradt gyepet, miközben a létesítményvezető gondterhelt ábrázattal irányítja őket.

Ha a gyepre lehet is, a pálya világítására ezúttal biztosan nem lesz panasz Fotó: Mudra László - Origo

"Valami csodaszer, ami Hermannstadtban (=Nagyszeben - a szerk.) bevált, legalábbis azt mondják.

Állítólag két napig nem fagy meg, miután kilocsoltuk, hát, kíváncsi leszek, mert itt lesz még mínusz tíz körül az éjjel.

Viszont, ha beválik, akkor a talaj is felenged alatta két-három centit, ami nem sok, de ahhoz képest, hogy a stadion szomszédságában lakó ember szerint hatvan centi mélységig van megfagyva föld, mégis eredmény" – mondja bizakodva a szakember.

"Mi lesz, ha csütörtökön jön az ellenőr, és azt mondja, hogy itt nem lehet meccset rendezni?" – kérdezzük a klub kommunikációs munkatársát, Szép Zoltánt.

– mondja nevetve, mi azonban látjuk magunk előtt a jelenetet, ahogy az ellenőr Bukarest felé fut a dühös székelyek elől.

"Legfeljebb hokimeccs lesz foci helyett" – próbálkozunk más irányból, és mindjárt célba is érünk. "Akkor biztos mi fogunk nyerni, mert az oltyánok nem tudnak jégkorongozni" – mondja kollégánk, ezzel a forgatókönyvvel pedig mindenki ki is van békülve.

Ők inkább fociznának csütörtökön: az utolsó edzés előtt az FK Csíkszereda játékosai hallgatják az ajtóban álló Valentin Suciu vezetőedző szavait Fotó: Mudra László - Origo

Közben a helyi Székelyföld Labdarúgó Akadémia korosztályos csapatainak játékosai edzés után (előtt?) segítenek a pálya rendbe hozásában, elmondhatjuk, hogy mindenki hozzáteszi a magáét a remélt nagy sikerhez.

Amivel azért jobb óvatosnak lenni, mert az említett oltyánok, ha hokizni nem is, de focizni nagyon tudnak: 25 forduló után a harmadik helyről vágnak neki az élvonalbeli bajnokság felsőházi küzdelmeinek,

nem mellékesen címvédők a kupában,

vannak román válogatott játékosai (Nicusor Bancu, Alexandru Cicaldau) és pontosan tucatnyi légiósuk, míg a csíki oldalon, ha a magyarországiakat nem számítjuk, akkor csak hárman vannak, akik értetlenül néznek, ha jó napot kívánnak nekik.

A csapat a nagy meccs előtt szerdán este nyolckor tartotta meg az utolsó edzést az akadémia egyik műfüves pályáján, ami ugyan le volt takarítva, de lépten-nyomon kisebb-nagyobb jégfoltok okozhattak kellemetlen meglepetéseket.

Nem romantikus esti sétára indultak a játékosok, hanem edzeni a közeli műfüves pályára Fotó: Mudra László - Origo

Az estére stabilan beálló mínusz 3-4 fokos hideg ellenére (vagy éppen ezért) a játékosok pörögtek az edzéseken, Valentin Suciu vezetőedző elégedett is volt a fiúkkal, és bár volt olyan, akitől többet várt, megnyugtatott bennünket, miszerint "holnap minden rendben lesz, mindenki oda fogja tenni magát."

A magyar édesanyja révén a nyelvet kiválóan beszélő szakemberrel még az edzés előtt is váltottunk néhány szót.

de jól tudjuk, hogy kivel állunk majd szemben: egy olyan csapattal, amelyik az élvonal bajnoki címéért küzd, és meg is van az esélye, hogy megnyerje. Nagyon jó csapat, gyorsak, szeretik játszani a focit, és tudnak is focizni. Láttam a hétvégi FCSB elleni meccsüket, ahol ugyan 3-2-re kikaptak, de szerintem az egész idény legjobb meccsét játszotta a két csapat. Ettől függetlenül mi arra készülünk, hogy fel tudjuk velük venni a versenyt."

A Craiova télen ráadásul tovább erősített, három játékos érkezett a támadósorba, és a középpályán is volt némi mozgás az egyébként évek óta szisztematikusan egy állandó maga köré épülő csapatban.

"A mi csapatunk is ütőképes lehet, ami lehet, hogy nem az első mérkőzésen fog megmutatkozni, de most az a legfontosabb, hogy szépen összeérjen a rutinosabb és a fiatal játékosok által alkotott keret.

A szeredaiak a kupa előző fordulójában óriási meglepetésre 3-3-as hosszabbítás után 11-esekkel búcsúztatták a Dinamót. Kérdés, hogy ez újabb bravúrra serkenti-e a csapatot, vagy a győzelem elvárása teherként nehezedik a vállakra.

Mindenki hajlandó kivenni a részét a munkából, akkor is, ha a kaput kell bevinni a pályára Fotó: Mudra László - Origo

"A Dinamo elleni meccs már a múlt. A fiúktól már a lefújás után azt kértem, hogy miután kiünnepelték magukat, felejtsék is el azt a meccset, előre nézzenek, ne hátra, mert idén még nagy céljaink vannak.

– mondta Valentin Suciu, aki négy év alatt a negyedosztályból jutatta az élvonalba azt a Sepsit, amelyik most ötödik helyen jutott be a felsőházi rájátszásába.

"A Craiova sokkal jobb csapat, mint a Dinamo, de biztos vagyok benne, hogy nem fogunk szégyent vallani" – mondta a szakember, aki fájlalta, hogy a pálya mostoha állapotban van. "A legfontosabb, hogy senki ne sérüljön meg. A pálya mindkét csapatnak ugyanolyan lesz, nem ezen fog múlni a végeredmény. A fennvalóval nem tudunk egyezkedni, hogy küldjön meleget."

Sokkal inkább az apró lelátót megtöltő hazai szurkolókon. "A Dinamo ellen nemcsak a lelátó volt tele, hanem az egész stadion (vannak álló helyi részek, és akkor a pálya körüli tömbházak erkélyeiről szurkolókat nem is említettük - a szerk.), a közönség buzdítása pedig valósággal tolta előre a fiúkat."

Ügyeskednek a jegyekkel

A felfokozott hangulat, a várható nagy érdeklődés előcsalogatta az „ügyeskedőket" is, akiknek kedvez, hogy a múlt csütörtöki pénztárnyitást követően egy órán belül elfogyott az összes belépő a csíkszeredai mérkőzésre. A napokban egymást érik a közösségi oldalakon a jegyeket eladásra kínáló hirdetések – írja a helyi Maszol.ro oldal. A belépőket többszörös áron kínálják eladásra, sőt akad olyan személy, aki licitet hirdetett: aki többet ígér, az lehet a boldog jegytulajdonos. A régi lelátóra 35-40 lejért, a főlelátóra 75-100 lejért kínálják az egyébként 15, illetve 25 lejes belépőket. - a Maszol.ro portálról