Vágólapra másolva!
2018 nyarán Cristiano Ronaldo klubváltása volt a nyári átigazolási időszak legnagyobb durranása. Idén valószínűtlen, hogy az ötszörös aranylabdás portugálért egy vagyont fizessenek, helyette azonban van egy rakás fiatal tehetség, akik kérőkre várnak. Ők az idei teljesítményükkel felhívták magukra a figyelmet Európában, és simán bankot robbanthatnak az átigazolási piacon. Összegyűjtöttük a szezon legnagyobb ígéreteit, akikből a következő generáció legnagyobb sztárjai lehetnek.

A 2018-as oroszországi labdarúgó-világbajnokságon a horvát válogatott ezüstérmes középpályása, Luka Modric lett a torna legjobb játékosa. Ezután megkapta a France Football Aranylabdáját is. A Real Madrid horvát karmestere megtörte Cristiano Ronaldo és Lionel Messi tíz éve tartó uralkodását az Aranylabda-szavazáson. Modric győzelme után sokan úgy vélték, beköszöntött az új korszak a fociban.

Véget ért Ronaldo és Messi uralkodása Európában? Forrás: Presse Sports/Papon

A két ötszörös aranylabdás idei teljesítményével jelezte, hogy korai még leírni őket. Ronaldo bajnok lett a Juventusszal, és megválasztották a Serie A legértékesebb játékosának, míg Messi megnyerte a La Ligát a Barcával, ráadásul 36 találattal a góllövőlista élén végzett, és pályafutása során hatodszor nyerte meg az Aranycipőt. Ennek ellenére az európai kupaporond már korántsem két szupersztár játszótere. Az idei szezonban nagyon sok fiatal tehetség mutatta meg, hogy akkor sem fog megállni az élet, ha Ronaldo és Messi már nem lesz a pályán.

Lássuk hát a focivilág legnagyobb tehetségeit, akik a következő évtized meghatározó játékosai lehetnek.

Nicolò Zaniolo

Az AS Roma 19 éves támadója valósággal berobbant a Serie A-ba, amikor 2018. december 26-án a Sassuolo ellen megszerezte pályafutása első felnőtt találatát, ami szó szerint pofátlanra sikeredett. Tavasszal Zaniolo a Porto elleni BL-nyolcaddöntőben két gólt lőtt Iker Casillasnak, ezzel ő lett a Bajnokok Ligája történetének legfiatalabb duplázó olasz focistája.

A 19 éves középpályás tavaly nyáron egy csereüzlet révén került az AS Romához. A fővárosi csapat 4,5 millió eurót fizetett érte az Internek, de ha sikerül továbbértékesítenie, akkor az eladásából 15 százalék kerül majd a milánói csapat kasszájába. Az új Totti megtartása korántsem lesz egyszerű feladat, ugyanis sorban állnak érte az európai sztárcsapatok. Egybehangzó olasz sajtóértesülések szerint a Real Madrid a nyáron mindent megtesz annak érdekében, hogy Zaniolót a spanyol fővárosba csábítsa. Zinedine Zidane állítólag 60 millió eurót sem sajnálna a középpályásért, de már a Manchester Unitednál és a BL-döntős Liverpoolnál is felmerült az átigazolása.

Donny van de Beek

A 22 éves középpályás már 138 mérkőzést lejátszott az Ajaxban, de Európában csak idén tavasszal hívta fel magára a figyelmet. A holland támadó középpályás az idei szezont 17 góllal és 13 gólpasszal zárta. A Bajnokok Ligája egyenes kieséses szakaszában gólpasszt adott a Real Madrid ellen, míg a Juventus és a Tottenham elleni párharcokban egy-egy gólt szerzett.

Az ötszörös holland válogatott játékos 2017. november 14-én, egy Románia elleni barátságos meccsen mutatkozott be a nemzeti csapatban, amit tovább négy felkészülési mérkőzés követett.

Van de Beek tétmeccsen még nem lépett pályára a holland válogatottban, de Ronald Koeman szövetségi kapitány meghívta a keretbe az angolok elleni Nemzetek Ligája-elődöntőre.

Koeman terve az volt, hogy az egész holland válogatott megnézi a helyszínen a BL-döntőt, ha az Ajax bejut, de mivel az amszterdami együttes drámai körülmények között elbukott az elődöntőben a Tottenhammel szemben, a nemzeti csapat a portugáliai Lagosban marad, és ott folytatja felkészülését.

Donny van de Beek fantasztikus szezont zárt az Ajaxban Forrás: DPPI/Erik Pasman

A 22 éves középpályás a nyáron minden bizonnyal elhagyja Amszterdamot. Az Ajax káprázatos BL-menetelése felkeltette a legnagyobb csapatok figyelmét is. Van de Beekre már szemet vetett a Bayern München, a Paris Saint-German, és a Real Madrid is elvinné, ha nem tudná megszerezni Paul Pogbát a Manchester Unitedtól.

Serge Gnabry

A Bayern München német válogatott szélsője talán nem robbantott akkorát, mint fentebb említett kollégái, de nagyon nagy szó, hogy meg tudta vetni a lábát egy olyan csapatban, ahol olyan sztárokkal kellett megküzdeni a pályára kerülésért, mint Franck Ribéry vagy Arjen Robben. Gnabry már fiatalon a VfB Stuttgart akadémiájára került, ahol olyan későbbi klasszisok voltak a csapattársai, mint Joshua Kimmich vagy Timo Werner.

Arséne Wenger már 2010-ben felfigyelt a villámgyors szélsőre, de egy évet várnia kellett a leigazolásával, ugyanis Gnabry nem költözhetett Londonba a 16. születésnapjáig.

Az Arsenalnál óriási tehetségnek indult, de nem tudta biztosan megvetni a lábát a felnőtt csapatban, pedig a 2016-os riói olimpián hat találattal a torna gólkirálya lett, holtversenyben a későbbi csapattársával, Nils Petersennel, többek közt Neymart is megelőzve.

Serge Gnabry volt a riói olimpiai egyik legjobbja Forrás: AFP/Gustavo Andrade

2016 nyarán a több játéklehetőség reményében a Werder Bremenhez igazolt, ahol remek szezonja volt. 27 bajnokin 11 gólt szerzett, kiosztott két gólpasszt is, ráadásul bemutatkozott a német válogatottban, amelyben rögtön az első mérkőzésén mesterhármast szerzett. Ezt követően Gnabry aktiválta a szerződésében szereplő kilépési záradékot, és a Bayern Münchenhez szerződött. A német rekordbajnok azonban a jövő igazolásának szánta a német válogatott focistát, ezért kölcsönadta a Hoffenheimnek, hogy játékban maradjon. A 2017/18-as szezonban 10 gólt szerzett és adott hét gólpasszt, ezért a müncheni vezetők tavaly nyáron már visszarendelték a csapathoz. A 24 éves szélső tevékeny részt vállalt a Bayern München bajnoki címében és a kupagyőzelmében. 42 meccsen 13 gólt szerzett, és 9 kilenc gólpasszt adott. A válogatottban hat meccsen öt találatnál jár, és minden bizonnyal kezdő lesz a jövő nyári Európa-bajnokságon a Nationalelfben.

Joao Félix

A Benfica 19 éves támadója tavaly nyáron került fel a B csapattól a felnőttek közé. Augusztusban a Boavista ellen még csak három percet töltött a pályán, de egy héttel később a Sporting Lisszabon elleni rangadón már 20 percet kapott Rui Vitóriától, és a második felnőtt mérkőzésén azonnal betalált. A szezont végül 20 góllal és 11 gólpasszal zárta a szupertehetség, aki a Frankfurt elleni Európa-liga-negyeddöntőben mesterhármast lőtt, amivel történelmet írt. Nála fiatalabban senki nem szerzett három gólt egy El-mérkőzésen.

A portugál szövetségi kapitány, Fernando Santos behívta a Nemzetek Ligája-elődöntőre készülő válogatottba, így Svájc ellen Cristiano Ronaldo oldalán mutatkozhat be a nemzeti csapatban.

A sikeres szezon után a Benfica vezetői azonnal beárazták Joao Félixet: 120 millió euró a kivásárlási ára.

„Ha egy klub előáll egy 100 millió eurónál magasabb ajánlattal, még akkor sem feltétlenül az eladása az első gondolatunk. 100 millió euró rengeteg pénz, Portugáliából korábban soha senkit nem adtak el ennyi pénzért. Ugyanakkor számunkra az a legfontosabb, hogy a pályán győzelmeket arassunk, és

– jelentette ki kategorikusan Domingos Soares de Oliveira, a Benfica ügyvezetője.

Joao Félix lehet Pep Guardiola legnagyobb nyári fogása Forrás: NurPhoto/Pedro Fiuza

A legfrissebb pletykák szerint az angol bajnok Manchester Cityben köthet ki Joao Félix. Állítólag Txiki Begiristain, a klub sportigazgatója személyesen találkozott a focista szüleivel, hogy meggyőzze őket, a City a legjobb választás fiuk számára.

Jadon Sancho

A Borussia Dortmund megfigyelői a 2017-es U17-es világbajnokságon figyeltek fel a győztes angol csapat technikás szélsőjére, akit azonnal sikerült elcsábítaniuk a Manchester Citytől. A fiatal támadó azért döntött a váltás mellett, mert Pep Guardiola csapata hemzseg a világsztároktól, Sancho pedig úgy érezte, több esélye van Dortmundban felépítenie magát, mint hogy kivárja a lehetőséget Raheem Sterling, Bernardo Silva, Leroy Sané vagy éppen David Silva mellett.

Guardiola egy interjúban elmondta, Sancho saját maga hozta meg a távozásáról szóló döntést, a Citynek esélye sem volt a megtartására.

– mondta Guardiola, aki hozzátette, hogy Sancho nem igazán bízott magában a Citynél, és nem vállalta fel a kihívást, hogy idővel kiharcolja magának a helyét az első csapatnál.

A fiatal angol szélső az első dortmundi szezonjában még csak bontogatta a szárnyait. 12 meccset játszott a Bundesligában, egy gólt szerzett, mellette adott négy gólpasszt.

Jadon Sancho lehet a legdrágább angol focista Forrás: Picture-Alliance/AFP/Verwendung weltweit/Firo Sportphoto/ Jürgen Fromme

A tavaly nyáron kinevezett Lucien Favre vezetőedző viszont már alapemberként számolt a technikás angollal, aki brillírozott az idei szezonban. Az első kilenc fordulóban négy gólt lőtt, és kiosztott hat gólpasszt, közben pedig bemutatkozhatott az angol válogatottban is.

A 19 éves játékos az idei szezonban már 43 meccset játszott. 13 gólt szerzett, és adott 19 gólpasszt a Dortmundban, Gareth Southgate szövetségi kapitány pedig meghívta a hollandok elleni Nemzetek Ligája-elődöntőre, amit június 6-án játszanak Guimaraesben.

Ha hinni lehet a pletykáknak, hamarosan Sancho lehet az első angol focista, akiért megadhatnak akár 100 millió fontot is. Brit sajtóértesülések szerint a Paris Saint-Germain mellett a Manchester United is beszállt a játékosért folytatott harcba, amely csak még jobban felverheti a 19 éves játékos árát.

Luka Jovics

A 21 éves szerb támadó két évvel ezelőtt kölcsönbe érkezett az Eintracht Frankfurthoz a Benficától. Az idei szezonban 48 mérkőzésen 27 gólt szerzett és hét gólpasszt adott, így számos nagy csapat érdeklődését felkeltette. Sokáig úgy tűnt, hogy a Barcelona játékosa lesz, majd képbe került a Real Madrid is.

Jovics hétmilliós kivásárlási árát még tavasszal aktiválta az Eintracht,

hogy nyáron akár a tízszereséért is túladhasson rajta.

Luka Jovicsot biztosan nem tudja megtartani a Frankfurt Forrás: AFP/Uwe Anspach

Az Eintracht sokáig várta a 80 milliós ajánlatot Párizsból és Münchenből, hiszen a PSG-ről közismert, hogy nem nagyon nézik, hány nulla van egy számsor végén, és a német rekordbajnokról is tudni lehet, hogy előszeretettel csap le a Bundesligában riválisnak számító klubok legjobbjaira, bármennyibe is kerüljenek.

Azonban a történet június elején lezárult, mivel a Real Madrid a hivatalos honlapján jelentette be, hogy leigazolta Luka Jovicsot. A 21 éves szerb csatárért 60 millió eurót fizet a madridi együttes, aki 2025 nyaráig írt alá.

Frenkie de Jong

A holland szupertehetség már korábban bankot robbantott, ugyanis az FC Barcelona már januárban bejelentette, hogy 75 plusz 11 millió eurót fizetett a középpályásért, aki így minden idők legdrágább holland futballistája lett (az eddigi rekordot a Liverpool védője, Virgil van Dijk tartotta).

De Jong csak 89 meccset játszott az Ajax felnőtt csapatában, de kulcsszerepe volt az amszterdamiak idei fantasztikus BL-menetelésében, a bajnoki cím és a kupagyőzelem megszerzésében. A még mindig csak 21 éves játékos elképesztő gyorsasággal gondolkodik, fantasztikusan passzol, így nem meglepő, hogy Barcelonában benne látják a napokban visszavonuló Xavi Hernández utódját, akit 2015-ös távozása óta sem sikerült pótolni.

– mondta De Jongról korábbi 67-szeres holland válogatott Ronald de Boer, aki az Ajax utánpótlásában dolgozik.

Frenkie de Jong lehet a megújuló Barcelona legfontosabb láncszeme Forrás: fcbarcelona.com

De Jong 2018 szeptemberében a Peru elleni barátságos meccsen mutatkozott be a holland válogatottban, majd a franciák elleni Nemzetek Ligája-mérkőzésen a mezőny egyik legjobbja volt.

„Biztos vagyok benne, hogy sikerrel járna a Camp Nou-ban, ugyanis megvan benne a minőség” – tette hozzá az Ajax korábbi BL-győztes játékosa.

Matthijs de Ligt

A 15-szörös holland válogatott játékos iránt a Manchester United, a Liverpool, a Juventus, a Manchester City és az FC Barcelona is komolyan érdeklődik. Ráadásul az említett kluboknak egyáltalán nem okozna gondot kifizetni de Ligt 60 millió eurós vételárát, ami könnyen feljebb is kúszhat az Ajax BL-menetelése miatt.

A Barcánál De Ligt személyében látják a világ- és Európa-bajnok Gerard Piqué utódját, aki a holland focitörténelem harmadik legfiatalabb játékosa lett, aki 19 évesen eljutott tizedik válogatott szerepléséig.

„Még csak 19 éves, de olyan érettséggel játszik, mintha harminc lenne. Nem lenne problémája Barcelonában” – jellemezte Ronald de Boer az Ajax csapatkapitányát.

„Mindig figyeljük az olyan tehetségeket, mint ő.

A szerződtetése olyan ügy, amelyet még március elején megvitattunk, és De Jong esetében is igyekeznünk kellett, mert sok csapat vitte volna” – mondta a Barcelona elnöke, Josep Maria Bartomeu.

Azonban könnyen lehet, hogy De Ligt mégsem a katalán csapatban fog kikötni, ugyanis a Liverpoolnál sokat tanulhatna válogatottbeli csapattársától, Virgil van Dijktól.

Egyelőre nem lehet biztosan tudni, hogy a holland szupertehetség hol folytatja, de a topklubok elkezdték a licitháborút, amit De Ligt ügynöke, Mino Raiola szeretne kihasználni. Raiola tudja, hogy ügyfele piaci értéke jócskán megnövekedett az Ajax BL-menetelése miatt, így korántsem sürgős neki, hogy ügyfele gyorsan találjon új csapatot.

De Ligt és Van Dijk betonbiztos védőpárost alkotnak a holland válogatottban Forrás: AFP/Emmanuel Dunand

Az Ajax csapatkapitánya még mindig csak 19 éves, de hamarosan megdöntheti Van Dijk átigazolási rekordját. A holland válogatott csapatkapitányát 2018 januárjában 75 millió fontért szerződtette a Liverpool, amivel a világ legdrágább védője lett.

Raiola pedig ismét összehozhatna egy bombaüzletet. Mint ismert, miután Paul Pogbát a Juventusból elvitte a Manchester Unitedhoz, 25 millió eurót kapott az angol csapattól ügynöki jutalékként.

Kylian Mbappé

Az egyetlen kakukktojás a csapatban, hiszen a világbajnok francia támadó már rég túl van az „óriási tehetség” besoroláson, de mivel még mindig csak 20 éves, így illenék róla ejteni néhány mondatot. Mbappé 2017 nyarán Neymar árnyékában érkezett a PSG-hez 180 millió euróért. Első párizsi szezonja nem sikerült rosszul, hiszen 21 gólt szerzett, kiosztott 15 gólpasszt, bajnok- és kupagyőztes lett.

Ezt követően jött az oroszországi világbajnokság, ahol vb-győztes lett, csapata legjobbja volt, és megválasztották a torna legjobb fiatal játékosának.

Sokak szerint az Aranylabdát is megérdemelte volna, de végül a szavazók a horvát Luka Modricot hozták ki győztesnek, Mbappének pedig be kellett érnie a 4. hellyel.

Mbappé leigazolása egész biztosan rekordösszeget emésztene fel Forrás: AFP/Kirill Kudryavtsev

A következő szezon óriási változást hozott Mbappé karrierjében. A vb-győzelem után egyértelműen ő lett a PSG legnagyobb sztárja, és a 222 milliós rekordösszegért szerződtetett, Messi-utódnak kikiáltott Neymart a háttérbe szorította. A brazilnak voltak jó meccsei, de fokozatosan eltűnt a neve az átigazolási hírekből. Egy idő után már nem őt akarták összeboronálni a Real Madriddal, hanem mindenki Mbappé jövőjével volt elfoglalva. A 20 éves támadó tett is érte, hogy szuperlatívuszokban beszéljenek róla. Az idei szezonban 29 bajnoki meccsen 33 gólt szerzett, és az utolsó fordulóig versenyben volt az Aranycipőért Lionel Messivel. De olyan is előfordult, hogy gyorsabban futott, mint a jamaicai Usain Bolt, aki a 100 méteres síkfutás világcsúcstartója.

Mbappén egyelőre nincs árcédula, de az biztos, hogy jelenleg ő a világ legdrágább focistája.

Ha el akarják vinni Párizsból, ahhoz minden bizonnyal meg kell dönteni Neymar 222 milliós átigazolási csúcsát. A magas labdát Mbappé dobta fel, ugyanis miután Franciaországban megválasztották az év legjobbjának, elmondta, hogy talán itt az ideje váltani.

Az idén nem rendeznek sem világbajnokságot, sem Európa-bajnokságot, de az átigazolási időszak rengeteg érdekességet tartogat.

Könnyen lehet, hogy az említett focisták valamelyike újabb rekordot fog dönteni a piacon.