Milliók tombolták végig a Bajnokok Ligája legnagyobb futballőrületét

fbl Horizontal
Chelsea's players celebrate with their supporters after making the score 4-4 during the UEFA Champion's League Group H football match between Chelsea and Ajax at Stamford Bridge in London on November 5, 2019. - The game finished 4-4. (Photo by Adrian DENNIS / AFP)
Vágólapra másolva!
Minden idők egyik legnagyobb BL-mérkőzését játszotta Londonban a Chelsea és az Ajax. A holland csapat már 4-1-re vezetett, innen állt fel a Chelsea, miközben az olasz bíró egy angol támadás után 10 másodperc alatt két piros lapot osztott ki, meg adott egy tizenegyest is. A Chelsea győzelmét a videóbíró vette el, az Ajax 9 emberrel írt hőskölteményt és szerzett pontot a Stamford Bridge-en. A Barcelona hét év után nem tudott gólt lőni hazai pályán, míg a Borussia Dortmund kétgólos hátrányból fordított az Internezionale ellen. Jöjjenek a főszereplők nyilatkozatai.

Őrült Londoni randevú

Szavazzon!

Ön szerint ez volt minden idők legnagyobb BL-meccse?

A játéknap legnagyobb szenzációját a Frank Lampard vezette Chelsea szolgáltatta, amely háromgólos hátrányból, 4-1-ről állt fel a tavalyi elődöntős Ajax ellen, és mentette döntetlenre a meccset.

A londoniak feltámadásához az is kellett, hogy a hollandok az utolsó 25 percben kettős emberhátrányban játszottak. A 67. percben a sárga lapos Daley Blind kaszálta el Tammy Abrahamet, azonban az olasz Gianluca Rocchi játékvezető előnyszabályt ítélt. A labda így Callum Hudson-Odoi elé került, akinek a lövésébe a szintén sárga lapos Joel Veltman kézzel belekapott, így jöhetett a tizenegyes, Rocchi pedig az Ajax két szabálytalankodó védőjét kiállította.

mondta a félidőben beálló Reece James, aki 19 évesen és 332 naposan a Chelsea történelmének legfiatalabb BL-gólszerzője lett.

kezdte az értékelést Frank Lampard, a klub legendás játékosa, aki nyáron vette át a Chelsea irányítását. "A félidőben úgy éreztem, a gólokat a hanyagság is a balszerencse miatt kaptuk. Azonban éreztem, hogy benne vagyunk még a meccsben.

Egy kicsit csalódottak is vagyunk, hogy az utolsó tíz percben nem sikerült megnyernünk a találkozót.

Ezt a meccset nem tudom megmagyarázni. Bárki, aki ezt látta, azt kell mondania, hogy micsoda meccs volt. Amiért persze az Ajaxnak is hatalmas tisztelet jár, mert hihetetlenül látványosan futballozott."

Cheslea - Ajax 4-4. Ez maga volt az őrület Forrás: AFP/Adrian Dennis

Lampard szavait a balszerencséről alátámasztja, hogy az első félidő után az Ajax úgy vezetett 3-1-re, hogy csak egy kaput eltaláló lövése volt.

A második percben Quincy Promes szabadrúgásába Tammy Abraham érhet hozzá szerencsétlenül, a 35. percben pedig Hakim Zijecs szabadrúgása pattant be a kapuba Kepa arcáról.

mondta a meccs után Erik Ten Hag, akinek a csapata két hete is jobban játszott a Chelsea-nél, mégis kikapott az Amszterdam Arénában. - Van még két meccsünk. Oda kell tennünk magunkat, hogy tavasszal is versenyben legyünk a Bajnokok Ligájában."

A félidőben 3-1-re vesztésre álltunk egy olyan csapat ellen, amely az utóbbi időben remekül teljesített idegenben, majd kaptunk még egy gólt. Ha innen nézzük, akkor nagy eredmény, hogy pontot szereztünk, de kilenc ember ellen a kezünkben volt a meccs, megpróbáltuk megnyerni" – nyilatkozta a Chelsea csapatkapitánya.

A londoni csapat 4-4 után megnyerhette volna a meccset, de a csapatkapitány Cesar Azpilicueta gólját a videobíró kezezés miatt elvette.

A H csoportban az Ajaxnak, a Chelsea-nek és a Valenciának is hét pontja van, így óriási küzdelem lesz két továbbjutó helyért. Az egypontos Lille kiszállt a továbbjutásért vívott küzdelemből, ugyanis 4-1-re kikapott a Valencia otthonában.

Takarékos címvédő

A Bajnokok Ligája-címvédő Liverpool vasárnap este az angol bajnok Manchester City ellen játszik rangadót a Premier League-ben, így Jürgen Klopp pihentette néhány kulcsjátékosát – Andy Robertsont, Sadio Manét és Roberto Firminót – a csoportutolsó Genk elleni összecsapáson. Az angolok azonban takarékos üzemmódban is 2-1-re megnyerték a belgák elleni meccset, és nagy lépést tettek a továbbjutás felé.

„Egyértelműen mi voltunk a mérkőzés esélyesei. Az első félidőben szerezhettünk volna két-három gólt, de ez nem sikerült, így nehezebb lett a győzelem. Rengeteg helyzetünk volt, ezeket viszont nem úgy használtuk ki, ahogy szoktuk, ez pedig erőt adott az ellenfélnek.

Szerencsére nyertünk és senki sem sérült meg, jöhet a regeneráció, aztán felkészülünk a Manchester Cityre" - mondta a meccs után Jürgen Klopp, a Liverpool edzője, akinek a csapata a Napoli döntetlenjének köszönhetően a csoport élére állt.

Alex Oxlade-Chamberlain kirobbanó formában van Forrás: AFP/Oli Scarff

„Nem gondolom, hogy valaha is szereztem volna ennyi gólt, mindenesetre örülök, hogy megint betaláltam

- mondta Alex Oxlade-Chamberlain, aki a legutóbbi négy mérkőzésén négy gólt lőtt a Liverpool csapatában. - Tudom, hogy védekezésben még sokat kell javulnom, de örülök, ha gólokkal tudom segíteni a csapatot. Jó lett volna az első félidőben eldönteni a meccset, de a szünetben átbeszéltük a dolgokat, és rátettünk egy lapáttal. Rengeteg esélyünk volt a folytatásban további gólokat lőni, erre pedig építhetünk a jövőben" – tette hozzá az angol válogatott játékos.

A csoport másik mérkőzésén a Napoli hazai pályán 1-1-es döntetlent játszott a Salzburggal, amelyben Szoboszlai Dominik végig a pályán volt. Az olasz csapat egy győzelemmel matematikailag bebiztosíthatta volna a továbbjutását, de így is kedvező helyzetből várhatja a folytatást.

„Az első félidőben a pozíciós játékunk nem volt elég jó,

de a második félidőben Enock Mwepu pályára küldésével irányítani tudtuk a játékot. A Napoli remek csapat, ezért nagyszerű eredmény, hogy pont tudtunk szerezni idegben - értékelt Jesse Marsch, az osztrák csapat edzője, akit a csapat ügyeletes sztárjáról, hétgólos Erling Haalandról is kérdeztek.

A Napoli négy ponttal megelőzi a Salzburgot, a következő körben pedig a Liverpool vendége lesz. Ha az olasz csapat kikap az Anfielden, az utolsó fordulóban a Genk ellen hazai pályán kiharcolhatja a továbbjutást, így a sorsa a saját kezében van.

„Érzelmes, fantasztikus pillanat volt, amikor felállva tapsoltak a gólom után - mondta az első napolis BL-gólját lövő Hirving Lozano. - Ez a döntetlen semmin nem változtat. Folytatnunk kell a kemény munkát ahhoz, hogy továbbjussunk" - tette hozzá a mexikói támadó.

A Napoli az első félidőben 18-szor lőtt kapura, könnyen eldönthette volna a meccset.

A csapatkapitány Lorenzo Insigne szerint a mutatott játék rendben volt, egyszerűen a szerencse hiányzott. De látottak tükrében van okuk pozitívan gondolkodni a folytatásról.

Carlo Ancelotti csapata közelebb állt a győzelemhez Forrás: AFP/Alberto Pizzoli

Talán másként látta a helyzetet Carlo Ancelotti, aki a találkozó után nem jelent meg a kötelező sajtótájékoztatón, így a háromszoros BL-győztes edző büntetésre számíthat az UEFA-tól.

Barcelona-blama, dortmundi csoda

Az F csoportban az FC Barcelona hazai pályán gólnélküli döntetlent játszott a Slavia Praha csapatával. A Barca hazai pályán már 34. mérkőzés óta veretlen a Bajnokok Ligájában, azonban hét év után most először fordult elő, hogy nem lőtt gólt a Camp Nouban BL-meccsen.

„Mindenkinek megvan a saját véleménye.

Évek óta Barcelonában futballozom, és amikor az embereknek nem elég jó, ahogy játszunk, akkor kritikát kapunk. Dolgozunk azért, hogy javuljunk, de itt az ideje hidegvérrel, nyugodt fejjel elemezni a dolgokat. Vezetjük a bajnokságot és a Bajnokok Ligája csoportunkat is.

– értékelt a mérkőzés után Gerard Piqué, aki biztos benne, hogy a dolgok hamarosan jóra fordulnak.

Pique nem érzi tragikusnak a Barca helyzetét Forrás: NurPhoto/Jose Breton

"Nehéz megmondani, hogy úgy nézünk-e ki, mint egy BL-győztes csapat, vagy sem. De ennél a klubnál volt már olyan, hogy kezdetben nem mentek fényesen a dolgok, mégis trófeákat nyertünk.

Arra kérem a rajongókat, hogy legyenek türelmesek. Mindent megteszünk azért, hogy jobbak legyünk."

A csoport rangadóján a Borussia Dortmund kétgólos hátrányból fordított az Internazionale ellen.

„Ugyanaz történt, mint Barcelonában – mondta az Inter edzője, Antonio Conte. - Nem szeretnék a második félidőről beszélni, nem akarok mentségeket keresni.

Elkövettünk néhány hibát a felkészülésünkben, mert ilyen rövid kerettel nem játszhatunk eredményesen két versenysorozatban is" – tette hozzá az olasz szakember, akinek a csapata egy ponttal van lemaradva a listavezető Juventus mögött a Serie A-ban, és harcban áll a bajnoki címért.

Antonio Conte számára az olasz bajnokság és a Juventus legyőzése elsőbbséget élvez Forrás: AFP/Ina Fassbender

„Ez brutálisan jó érzés. Mindannyian tudtuk, mennyire fontos ez a meccs. A kétgólos hátrányra teljesen őrülten reagáltunk. Folyamatosan fejlődik a csapat, ezért nem minden tökéletes. De ha az lenne, az kicsit unalmas lenne" - értékelt a meccs után a német válogatott Julian Brandt, aki a Dortmund második, egyenlítő gólját szerezte.

A találkozó hőse a Real Madridtól kölcsönkapott Achraf Hakimi volt. A marokkói jobbhátvéd duplázott az Inter ellen, és négy meccsen már négy gólt lőtt az idei BL-szezonban.

„A szünet után teljes gázzal nekik mentünk, és szerencsére megoldódtak a dolgok. Meglepő, hogy én vagyok a Dortmund legeredményesebb játékosa a Bajnokok Ligájában.

Nagyon boldog vagyok, hogy itt lehetek, és gólokkal segíthetem a csapatot. Ezért dolgoztam olyan keményen a múltban" – mondta a marokkói játékos, akit a szezon végén minden bizonnyal tárt karokkal várnak majd a Real Madridban.

Magyarokkal száguld a Lipcse

A Gulácsi Péterrel felálló RB Leipzig 2-0-ra győzött Szentpéterváron a Zenit ellen, és óriási lépést tett a továbbjutás felé. A lipcseiek eddigi kilenc Bajnokok Ligája-mérkőzésén csupán a magyar válogatott két játékosa, Gulácsi Péter és Willi Orbán lépett kezdőként pályára. Orbán sérülés miatt kihagyta a tízedik találkozót, Gulácsi azonban remekül védett, és neki is köszönhetőn az RB Leipzig története során először nem kapott gólt BL-meccsen.

Gulácsi Péter védései is kellettek a Lipcse győzelmével Forrás: Sputnik/Alexei Danichev

„Jól játszottunk, remekül használtuk ki a helyzeteinket, megérdemelten nyertünk - mondta Julian Nagelsmann, akinek a csapata ötpontos előnnyel vezet a harmadik Zenit előtt, így karnyújtásnyira került a továbbjutástól.

- tette hozzá az RB Leipzig edzője, aki csak három évvel idősebb, mint Gulácsi Péter.

A csoport másik mérkőzésén a Lyon hazai pályán 3-1-re legyőzte a Benficát, így a francia csapat az RB Leipzig mellett bejelentkezett a második továbbjutó helyért. Memphis Depay ezúttal is gólt lőtt. A holland támadó ezzel sorozatban a negyedik BL-meccsén is eredményes volt, ez korábban csak a brazil Sonny Andersonnak sikerült a Lyon csapatában.

Depay azonban az első félidő végén combsérülést szenvedett, így a második játékrészre már nem jött ki az öltözőből.

Hosszabbítás

Végül jöjjenek a játéknap érdekességei:

  • A Chelsea először kapott három gólt egy BL-meccs első félidejében.
  • A Chelsea a második csapat a Bajnokok Ligájában, amelyik az első félidőben két öngólt is szerzett. Ez "bravúr" korábban csak a Kolozsvárnak sikerült a Bayern München ellen még 2010-ben.
  • A Chelsea legutóbb 2009-ban, a Liverpool elleni 4-4-re végződő BL-negyeddöntőben kapott négy gólt a Stamford Bridge-en.
  • A Liverpool 2005-ös Milan elleni BL-döntős csódája óta a Chelsea az első angol csapat, amelynek sikerült visszajönnie háromgólos hátrányból.
  • A Valencia focistája, Ferran Torres lett az első 2000 után született játékos, aki gólt lőtt spanyol csapatban.
  • Lionel Messi 2015 áprilisa óta először nem szerzett gólt a Barcelona egymást követő két hazai BL-meccsén.
    Messi állítólag nem támogatta Griezmann szerződtetését Forrás: Twitter
  • Lionel Messi és a nyáron 120 millióért szerződtetett Antoine Griezmann között nincs meg az összhang. A Slavia Praha elleni meccsen az ötszörös aranylabdás argentin csak négyszer passzolt a francia világbajnoknak, míg Griezmannak csak egy passza jutott el Messihez.
  • A Slavia Praha hét év után az első csapat, amely bekapott gól nélkül lehozott egy BL-meccset az Camp Nouban. Legutóbb erre a Benfica volt képes 2012 decemberében. A Barca akkorra már továbbjutott a csoportjából, és cserecsapattal lépett pályára a portugál együttes ellen.
  • A norvég Erling Haaland a Bajnokok Ligája történetének negyedik játékosa, aki az első négy BL-meccsén gólt lőtt. Korábban ez csak Zé Carlosnak, Alessandro Del Pierónak és Diego Costának sikerült.

Bajnokok Ligája, csoportkör, 4. forduló:

E csoport:
SSC Napoli (olasz)-Salzburg (osztrák) 1-1 (1-1)
gól: Lozano (43.), illetve Haaland (11., 11-esből)

FC Liverpool (angol)-Genk (belga) 2-1 (1-1)
gól: Wijnaldum (14.), Oxlade-Chamberlain (53.), illetve Samata (41.)

A csoport állása: 1. FC Liverpool 9 pont, 2. SSC Napoli 8, 3. Salzburg 4, 4. Genk 1

F csoport:
Borussia Dortmund (német)-Internazionale (olasz) 3-2 (0-2)
gól: Hakimi (51., 77.), Brandt (64.), illetve Martinez (5.), Vecino (40.)

FC Barcelona (spanyol)-Slavia Praha (cseh) 0-0

A csoport állása: 1. FC Barcelona 8 pont, 2. Borussia Dortmund 7, 3. Internazionale 4, 4. Slavia Praha 2

G csoport:
Olympique Lyon (francia)-Benfica (portugál) 3-1 (2-0)
gól: Andersen (4.), Depay (33.), Traore (89.), illetve Seferovic (76.)

Zenit (orosz)-RB Leipzig (német) 0-2 (0-1)
gól: Demme (45+5.), Sabitzer (63.)

A csoport állása: 1. RB Leipzig 9 pont, 2. Olympique Lyon 7, 3. Zenit 4, 4. Benfica 3

H csoport:
Chelsea (angol)-Ajax Amsterdam (holland) 4-4 (1-3)
gól: Jorginho (4., 71. - mindkettőt 11-esből), Azpilicueta (63.), James (74.), illetve Abraham (2. - öngól), Promes (20.), Kepa (35. - öngól), Van de Beek (55.)
piros lap: Blind (68.), Veltman (69.)

Valencia (spanyol)-Lille (francia) 4-1 (0-1)
gól: Parejo (66. - 11-esből), Soumaoro (82. - öngól), Kondogbia (84.), Torres (90.), illetve Osimhen (25.)

A csoport állása: 1. Ajax Amsterdam 7 pont (10-5), 2. Chelsea 7 (7-6), 3. Valencia 7 (6-5), 4. Lille 1