Vágólapra másolva!
Van egy találó mondás: a labdarúgóedzők bőröndje sosincs kicsomagolva, az mindig indulásra készen a sarokban áll. A rengeteg siker után, amikor döcögni kezd a szekér, és elkezdődik a bűnbak keresése, akkor a tulajdonosok, a klubvezetők nem a futballistákat rúgják ki, hanem azonnal az edzők kerülnek előtérbe. Emiatt jelenleg is olyan szakemberek várják a munkát a futball világában, akik korábban ünnepelt sztárok voltak valamelyik topcsapat élén. Azoknak a világhírű edzőknek a sorsát vizsgáltuk, akik jelenleg kispad nélkül vannak.

Egészen hihetetlen, mennyi edző van a nagyvilágban jelenleg is munka nélkül, minden túlzás nélkül 24 óra kevés lenne felsorolni a neveket. Köztük viszont akadnak olyanok is, akik a szakmájukban igazi világsztárok, és komoly topcsapatokat irányítottak a múltban. Most viszont különböző okokból csak a tévéből, vagy a lelátóról nézhetik a futballt, a kispadra egyelőre várniuk kell.

Luciano Spalletti (utolsó klub: Internazionale)

A 61 éves olasz edző, Luciano Spalletti többek között megfordult az Udinese, az AS Roma, a Zenit kispadján is, míg legutóbb a milánói Intert irányította. Bár kétszer is az év edzője lett a Serie A-ban (2006 és 2007), bajnoki címet nem sikerült nyernie. Az AS Romával 2007-ben és 2008-ban viszont elhódította az Olasz Kupát. Oroszországban a Zenittel 2010-ben és 2012-ben is felért a csúcsra a bajnokságban, viszont a Roma miatt visszatért Olaszországba. Hiába végzett azonban pontrekordot felállítva a második helyen a Serie A-ban – amelyet úgy kommentált, hogy ez nekik egyenlő a Scudettóval –,

a szezon végén távozott az Interhez. Ez nem is volt akkora meglepetés, mivel Totti visszavonulása miatt szinte nyugta sem volt, a tréner pedig kijelentette: „Hiba volt visszatérni Rómába."

Luciano Spalletti nem talál munkát, amióta távozott az Intertől Forrás: NurPhoto/Giuseppe Cottini/NurPhoto/Giuseppe Cottini

Spalletti az Internél azt a feladatot kapta, hogy a klubot juttassa vissza a Bajnokok Ligájába. Hiába kezdődött minden fantasztikusan, és tűnt úgy, hogy ezt a cél nagyon simán hozza a tréner, a milánói együttes hullámvölgybe került, és végül csak az utolsó, SS Lazio elleni meccsen sikerült kiharcolnia a BL-szereplést. Egyébként ez a mérkőzés sem volt sétagalopp,

a félidőben még a Lazio vezetett 2-1-re, de az Inter emberelőnyben végül fordítani tudott, és 3-2-re nyert.

Érdekesség, hogy az a Stefan de Vrij hozott össze büntetőt a 78. percben, akiről már az összecsapás előtt tudni lehetett, hogy a milánói kék-fekete együtteshez igazol nyáron.

Mivel sikerült kiharcolni a BL-szereplést, Spalletti megkapta az esélyt a következő szezonban is, az Inter pedig remekül erősített, így mindenki a Juventus legnagyobb ellenfelének tartotta. A Bajnokok Ligájában már a csoportkörben búcsúzott az Inter, a FC Barcelona és a Tottenham Hotspur is megelőzte, míg a Serie A-ban ismét csak a 4. helyen sikerült zárni, így 2019. május 30-án felmentették az olasz edzőt. Azóta nagy a csend Spalletti körül.

Konkrét ajánlatról nem lehetett hallani vele kapcsolatban, de állítólag angol nyelvleckéket is vesz, így nem lenne meglepő, ha a Premier League-ben kötne ki.

Az olasz szakember korábban hangsúlyozta, hogy őt a pénz nem különösebben érdekli, így ez biztosan nem lesz akadálya a megegyezésnek a jövőbeni csapatával.

Unai Emery (utolsó klub: Arsenal)

A 48 éves spanyol edző olyan csapatok élén dolgozott, mint például a Valencia, a Sevilla, a Paris Saint-Germain, vagy éppen legutóbb az Arsenal. Az egykori középpályás ráadásul szép eredményeket is ért el, a Sevillát például három egymást követő évben is csúcsra vezette az Európa-ligában (2014, 2015, 2016), de 2018-ban bajnok lett a Ligue 1-ben a PSG-vel. Így nem is csoda, hogy még ebben az évben megkapta az esélyt, és nem kisebb név, mint

a legendás francia menedzser, Arséne Wenger utódja lett a londoni sztárcsapatnál.

Az Arsenalnál viszont nem bírt el a rá nehezedő nyomással, így nem is tudott igazán nagy eredményt felmutatni. 2019-ben így is bejutott a csapattal az Európa-liga-döntőbe, ott azonban 4-1-es vereséget szenvedett a Chelsea ellen.

A sors fintora, hogy végül egy El-meccs pecsételte meg a sorsát az Arsenalnál: miután csapata hazai pályán 2-1-es vereséget szenvedett az Eintracht Frankfurt együttesétől, egy nappal később, 2019. november 29-én menesztették. Érdekesség, hogy ekkor a londoni klub már hét mérkőzés óta nyeretlen volt, összességében pedig az utolsó kilenc mérkőzéséből egyet tudott megnyerni.

– leginkább az egymás és a játék iránti tiszteletről tanultam rengeteget" – mondta a távozását követően a menedzser.

Unai Emeryt nem igazán szerették az Arsenal-szurkolók Forrás: AFP/Glyn Kirk

A Football Italia májusban arról írt, hogy Emery a legesélyesebb az AC Milan vezetőedzői posztjára, de korábban az Everton érdeklődéséről is lehetett hallani.

Mindenesetre a spanyol edző továbbra is szeretne a legmagasabb szinten maradni, ugyanis a hírek szerint több állásajánlatot is kapott korábban Kínából, de a szakember egyik lehetőséggel sem élt.

Massimiliano Allegri (utolsó klub: Juventus)

Az 52 éves olasz edző, Massimiliano Allegri az AC Milannal és a Juventusszal ért el szép eredményeket. Allegri 2011-ben megnyerte a Scudettót a milánói piros-feketékkel, majd három esztendővel később otthagyta a Milant a Juventus kedvéért. A torinóiakkal sorozatban öt bajnoki elsőséget zsebelt be (2015, 2016, 2017, 2018, 2019), és ha ez még nem lenne elég, négy Olasz Kupát is behúzott. Viszont a Juventusnál mindennél jobban szerették volna, ha a klub megnyeri a Bajnokok Ligáját.

Ez azonban annak ellenére nem jött össze, hogy a torinói sztárcsapat

kétszer a fináléba verekedte magát (2015, 2017). Előbb a Barcelona ellen kaptak ki 3-1-re, majd két évvel később a Real Madridtól 4-1-re.

Hiába jöttek tehát Olaszországban az eredmények, mivel a BL-siker nem jött össze, így a Juventus és Allegri is úgy látta jónak, ha külön folytatják, amely 2019 nyarán meg is történt. A hírek szerint egy év pihenés után – amelyet előre tervezett – készen áll a munkára az olasz tréner, ám egyelőre csak a találgatások folynak vele kapcsolatban is.

Allegrit számos élcsapattal hozták szóba, többek között a Manchester United, a Paris Saint-Germain neve is felmerült.

Massimiliano Allegrinek az állásába került, hogy nem tudott BL-t nyerni Forrás: AFP/Marco Bertorello

„Szeptemberben vissza kell térnem. Ha hozzászokom

hogy fejlesszem magam, mert amikor külföldre megyek, nem tudok kommunikálni" – mondta Allegri.

Niko Kovac (utolsó klub: Bayern München)

Az NSZK-ban született horvát tréner, Niko Kovac dolgozott hazája válogatottjának az élén, illetve volt az Eintracht Frankfurt és a Bayern München edzője. A 48 éves szakember a Frankfurttal (2018) és a Bayernnel (2019) is megnyerte a Német Kupát, a bajor sztárcsapattal pedig 2019-ben a bajnokságot is megnyerte. Kovac ennek ellenére már ekkor is sok kritikát kapott, a menesztése előtt pedig még annál is többet, pedig 65 tétmérkőzésen irányította a bajorokat, ezek közül negyvenötöt megnyert, és csak nyolcon kapott ki.

„A klub meghozta a lehető leghelyesebb döntést. Az eredményeink és az utóbbi hetekben mutatott játékunk késztetett minket erre a lépésre" – mondta Niko Kovac

a menesztése után, amellyel a Bayern vezérigazgatója, Karl-Heinz Rummenigge is egyetértett. „Az elmúlt hetek eredményei alapján úgy éreztük, cselekednünk kell."

De hogy miről is beszéltek pontosan? A Bayern München a kirúgás előtti négy bajnokiján mindössze négy pontot szerzett, ezeken a találkozón pedig összesen tíz gólt kapott. Az Eintracht Frankfurttól elszenvedett 5-1-es vereség pedig már az utolsó csepp volt a pohárban.

Kovac tehát 2019 novembere óta nem talált magának új csapatot, ám a hírek szerint már nem sokáig lesz munka nélkül.

A Bild arról írt, hogy a Borussia Dortmund az elmúlt hónapokban valóban felvette a kapcsolatot Kovaccsal, aki Lucien Favre utódja lehet.

Mauricio Pochettino (utolsó klub: Tottenham Hotspur)

Az Espanyol, a Southampton és a Tottenham Hotspur korábbi menedzsere igazán különleges személyiség a szakmában.

Az argentin szakember ugyanis egyetlen trófeát sem nyert az edzői pályafutása alatt, mégis a világ legjobbjai között tartják számon.

Pochettinóról szinte mindenkinek a Tottenham jut eszébe, amely nem is csoda, mivel miután a Southampton Pochettino vezetésével megismételte története legjobb Premier League-helyezését – a nyolcadik lett –, valamint megdöntötte saját pontrekordját, 2014. május 27-én kinevezte a Hotspur, ahol egészen 2019. november 19-ig dolgozott.

Mauricio Pochettino: a sztáredző, aki soha nem nyert semmit Forrás: AFP/Ian Kington

Pochettino irányításával 293 tétmérkőzésen 160 győzelmet és 60 döntetlent ért el a Tottenham, valamint 73 vereséget szenvedett. Bár nem nyert trófeákat, így is szép emlékeket hagyott maga után: a 2015-16-os idényben a szezon hajrájáig harcban voltak a bajnoki címért, 2018-ban harmadik lett a Premier League-ben a csapatával,

a 2018-2019-es szezonban pedig Bajnokok Ligája-döntőbe juttatta a Hotspurt. Igaz, ott a Liverpool ellen 2-0-s vereséget szenvedett.

A 2019-2020-as szezonban nem szerepelt jól a csapat a bajnokságban, amelyben csak a 14. helyen állt a 12. fordulót követően, a gyengébb eredmények miatt a klub vezetősége pedig úgy döntött, José Mourinho váltja Pochettinót.

Személyesen nem tudott elbúcsúzni – a játékosok nagy része a válogatottaknál volt – így más megoldáshoz folyamodott a tréner:

Pochettino neve egyébként az egyre nagyobb terveket szövögető Newcastle United együttesénél merült fel,

de egyelőre nem történt semmi konkrétum az ügyben. Nyárig az argentin edző sem akart munkát vállalni, aki szerint az a legfontosabb, hogy a Tottenhamnél eltöltött öt és fél hihetetlen szezon után kitisztuljon a feje. A hírek szerint ebben inkább az játszik szerepet, hogy ha nyárig munkát vállalt volna a PL-ben, akkor a szerződése alapján vissza kellett volna fizetnie a 14,7 millió eurós végkielégítése teljes összegét. Egy dolog azonban biztosnak tűnik, továbbra is Európában akar dolgozni.

Ernesto Valverde (utolsó klub: FC Barcelona)

Az 56 éves spanyol edző többek között dolgozott a görög Olympiakosz Pireusz, a spanyol Espanyol, Villarreal, Valencia és Athetic Bilbao trénereként is, de a világhírnévre a Barcelona élén tett szert. Pedig Ernesto Valverde Görögországban háromszor nyert bajnokságot (2009, 2011 és 2012), de például 2016-ban elhódította a spanyol Szuperkupát is az Athletic Bilbaóval.

Az FC Barcelona élére 2017. május 29-én nevezték ki, ahol végül 2020. január 13-ig dolgozhatott.

Ezen idő alatt 2018-ban duplázott (kupa és bajnoki cím), illetve 2019-ben is bajnok lett.

145 mérkőzésen irányította a Barcelonát, 97 győzelem, 32 döntetlen és 16 vereség a mérlege. Viszont Allegrihez hasonlóan abba bukott bele, hogy a Bajnokok Ligáját képtelen volt megnyerni a katalán sztárcsapattal.

a Roma és a Liverpool ellen is emlékezetes, háromgólos előnyről bukott el egy-egy párharcot.

Valverde lett az első idény közben menesztett vezetőedző a Barcelonánál Louis van Gaal óta – a holland trénert 2003-ban rúgták ki.

„Intenzív két és fél éven vagyok túl, ebben az időben átélhettem örömteli pillanatokat, amikor a

– búcsúzott Valverde.

Az elmúlt fél évben hatalmas volt a csend Valverde körül, azon kívül, hogy szerinte nézők nélkül nem lesz ugyanaz a foci a La Ligában sem, ha újrakezdik a bajnokságot a koronavírus-járvány miatti kényszerszünetet követően, még csak pletykákat sem lehetett olvasni a jövőjével kapcsolatban.

Ernesto Valverde hiába nyert két bajnoki címet, folyamatosan elégedetlenek voltak vele Forrás: AFP/Lluis Gene

Persze ahogy az edzők életét megkeseríti az a tény, hogy a legegyszerűbb megoldás mindig az elküldésük, úgy adhat számukra reményt is a folytatást illetően. Mert bár a fent említett szakemberek jelenleg munka nélkül vannak, de könnyen lehet, hogy akár holnap, akár egy hét, vagy éppen egy hónap múlva valamelyik kollégájuk elveszti a helyét a kispadon, és akkor folytatódhat a soha véget nem érő edzőkeringő.