Vágólapra másolva!
Az Európa-liga-selejtező első körében a MOL Fehérvár FC csütörtökön 120 perc játék után 1-1-s döntetlent játszott az ír Bohemians FC-val hazai pályán, majd tizenegyesek után jutott tovább a zárt kapus mérkőzésen a következő körbe. 

A MOL Fehérvár El-ellenfele, az ír Bohemians legutóbb nyolc éve szerepelt nemzetközi kupasorozatban, ráadásul története során 31 európai párharcából mindössze hatot nyert meg, s erre legutóbb 2008-ban volt példa. Azért óvatosságra adhatott okot, hogy amióta az ír bajnokság újraindult augusztusban, a dublini csapat mind a négy találkozóját megnyerte, így a második helyre jött fel a tabellán.

A magyar pontvadászatban két forduló után meglepetésre még nyeretlen székesfehérváriak történetük során még sosem találkoztak ír csapattal, viszont a Bohemians 1997-ben, az El jogelődjében, az UEFA Kupában összeakadt egy magyar gárdával, a Ferencvárossal, amely kettős győzelemmel, 6-0-s összesítéssel búcsúztatta a szigetországi együttest.

A mérkőzésre komoly járványügyi intézkedések mellett lehetett bejutni a MOL Aréna Sóstóba, ennek ellenére minden nagyon zökkenőmentesen ment.

Az ezúttal a keretből kimaradó játékosok a lelátóról figyelhették a találkozót - többek között a sérüléssel bajlódó magyar válogatott Kovács István is -,

sajnos a nézők nem, ugyanis zárt kapuk előtt rendezték ezt az Európa-liga-meccset is.

Ahogy azt várni lehetett, a nemrégiben leigazolt brazil Alef a kezdőcsapatban kapott lehetőséget, a legutóbb pedig a ciprusi APOEL-ben játszó focista Lyes Houri mellett a középpálya közepén kapott szerepet. A magyar csapat a Kovácsik - Nego, Rus, Stopira, Fiola - Alef, Houri - Funsho, Evandro, Petrjak - Nikolics összeállításban kezdte a meccset.

A magyar csapat már a 3. percben megszerezhette volna a vezetést, de Funsho letámadása után Evandro lövésébe beleléptek, majd a labda Nikolics elé pattan, aki az ötös jobb sarkáról lőhetett volna, azonban közbelépett Lyons. A 9. percben jött az újabb lehetőség, Houri szöglete után Stopira fejelhetett hat méterről teljesen egyedül, de a középre tartó labdát védte McGuinness.

A folytatásban is futószalagon érkeztek a hazai lehetőségek,

de előbb Funsho lőtt 6 méterről kapu mellé, majd Evandro az ötösről nem lőtt, inkább Nikolics elé akart passzolni, de Wright közbe tudott lépni.

A meccs elején rengeteg helyzetet kidolgozott a Vidi Fotó: Csudai Sándor - Origo

A 13. percben a vendégek is veszélyeztettek, Ward ment el egy gyors kontrával, de szerencsére nem tudta átadni jobbról a labdát a hosszún egyedül érkező Wrightnak, Nego belelépett a passzba. A 19. percben a Bohemians játékosai szerencsétlenkedtek egy kicsit, de Alef emeléséről lemaradt végül a jobb kapufa előterében Funsho.

A 22. percben pedig megbosszulta magát a sok kihagyott lehetőség: Twardek bal oldali beadása után Ward lőtt az ötösről, Kovácsik pedig csak a bal alsóba tudta ütni a labdát (0-1).

A kapott gól után ment előre a Fehérvár az egyenlítésért, előbb a 27. percben Stopira fejelt a vendégek kapujába, de Nikolics lesen állt és zavarta a kapust, ezért a játékvezető nem adta meg a gólt, majd Petrjak próbálkozását kitolta a léc alól McGuinness.

A 37. percben azonban már egyenlített a Fehérvár: Fiolát rúgták fel a tizenhatoson belül, a megítélt büntetőt pedig Nikolics védhetetlenül lőtte a bal felső sarokba (1-1).

Nem sokkal később Funsho ütközött egy védővel a tizenegyesponton, de a játékvezető ezúttal nem látott szabálytalanságot. A 40. percben Nikolics lőtt 13 éterről kapura lő, de hatalmasat mentett a bevetődő Casey. Az első félidőben újabb gól már nem esett, így 1-1-s döntetlennel vonultak a csapatok a szünetre.

Nikolics gólja nagyon kellett a Fehérvárnak a szünet előtt Fotó: Csudai Sándor - Origo

A szünetben egyik oldalon sem történt csere, mindkét edző úgy érezte, a pályán lévő játékosokban lehet bízni a folytatásban is. A Fehérvár jól kezdte a második játékrészt is, a Bohemians továbbra is a védekezésre helyezte a hangsúlyt. A 49. percben Petrjak beadása okozott veszélyt, majd egy perccel később

Evandro lőtt 19 méterről centikkel a bal kapufa mellé.

Az 58. percben Alef próbálkozott meg egy távoli lövéssel, de kapu fölé szállt a labda. Kellettek is a távoli átlövések, mert ahogy telt az idő, annál jobban betömörült a saját kapuja elé az ellenfél. A magyar csapat nem is nagyon tudott helyzetekig eljutni.

A 68. percben Petrjak lőtt kapu mellé 11 méterről hatalmas helyzetben,

majd kialakult egy kis csetepaté is a pályán, az írek azt nehezményezték, hogy hiába feküdt a földön egy játékosuk, a Fehérvár nem rúgta ki a labdát.

A Bohemians nagyon keményen védekezett, a Fehárvárnak nem volt könnyű dolga Fotó: Csudai Sándor - Origo

A 72. percben ismét nagy hazai helyzet maradt ki,

Petrjak bal oldali beadása után a bevetődő Evandro maradt le centikkel a labdáról a kapu torkában.

Az utolsó negyedórához érve még mindig 1-1-s állás mutatott az eredményjelző, így nem sok ideje maradt a csapatoknak, hogy a rendes játákidőben eldöntsék a meccset.

A 83. percben Houri beadása Lyons maga mögé szorított kezére pattant, a játékvezető nem adott büntetőt, majd a másik oldlalon egy kontra végén Ward 17 méterről senkitől sem zavartatva a bal felső mellé lőtt centikkel.

A 90. percben hatalmas Vidi-helyzet maradt ki,

Houri bal oldali beadását Stopira fejelte közelről alig kapu fölé. Nem sokkal később Evandro a cselei után 13 méterről lőtt kapira, de McGuiness hatalmas bravúrral védett. A hátralévő időben újabb gól nem esett, így következhetett a kétszer 15 perces hosszabbítás.

Feszült volt a hangulat a mérkőzésen Fotó: Csudai Sándor - Origo

A hosszabbítás második percében Evandro került helyzetbe, de a lövését blokkolták, így a kapusnak nem volt könnyű dolga. Pillanatokkal később Hodzic cselezte el magát jó helyzetben, majd

Petrjak lőhetett öt méterről, a labda a lécre pattant Lyons lábáról.

A 95. percben helyzet volt a másik oldalon is, Twardek bal oldali beadását Wright adta oda Kovácsiknak öt méterről. A folytatásban is a Fehérvár próbált támadni, de az utolsó passzokba rendre hiba csúszott. A 105. percben Nego 12 méterről bedobásra rúgta a labdát.

A ráadás második játékrészének az eleje nem hozott sok izgalmat, a játékosok már mindkét oldalon nagyon fáradtan mozogtak, és egyik csapat sem mert igazán kockáztatni.

A 115. percben ismét megnyerhette volna a meccset a Vidi, de Pátkai 14 méterről kapu fölé lőtt.

Két perccel később Géresi próbálkozhatott 17 méterről, de jócskán kapu fölé lőtt. A hátralévő időben sem esett már újabb gól, így jöhettek a tizenegyesek.

A Fehérvár kezdett, Hodzic pedig azonnal hibázott, azaz MCGuinnes védett. A másik oldalon Kovácsik is védte Mandroiu lövését, de a játékvezető szerint kiugrott a kapus (az ismétlésből úgy tűnt, a sarka a vonalon volt, de itt nincs videóbíró), így újra lőhette az írek játékosa, aki a második nekifutásra nem hibázott. A második körben Nikolov könnyedén lőtt a kapu bal oldalába, majd Levingston lőtte be a saját tizenegyesét. A harmadik körben a magyar csapatból Géresi volt magabiztos, a bal alsóba lőtt, Casey viszont hibázott, a kapufát találta el, így maradt a kettő-kettő belőtt tizenegyes. A negyedik körben Stopira lőtte be szépen a tizenegyest, Twardek viszont csúnyaán kihagyta.

Houri a jobb felsőbe lőtte az utolsót, így a Vidi jutott tovább drámai csatában.

A második kör sorsolását hétfőn, a harmadikét kedden tartják. A főtáblára jutáshoz négy párharcot kell nyerni.

Európa-liga, selejtező, 1. forduló
Fehérvár FC-Bohemian FC (ír) 1-1 (1-1, 1-1, 1-1) - büntetőkkel: 4-2
Székesfehérvár, zárt kapuk mögött, v: Hrisztofi (ciprusi)
gólszerzők: Nikolics (37., tizenegyesből), illetve Ward (22.)
sárga lap: Nikolics (68.), illetve Lyons (18.), Grant (68.), Finnerty (71.), Buckley (85.)

Fehérvár FC: Kovácsik - Nego, Rus, Stopira, Fiola - Alef (Pátkai 75.), Houri - Bamgboye, Evandro (Nikolov 101.), Petrjak (Géresi 109.) - Nikolics (Hodzic 74.)

Bohemian FC: McGuinness - Lyons, Casey, Cornwall (Finnerty 71.), Breslin - Buckley (Mandroiu 109.), Lunney (Levingston 79.) - Twardek, Ward (Devoy 83.), Grant - Wright