Vágólapra másolva!
A Ferencváros szerdai Bajnokok Ligája selejtezője után csütörtökön ismét magyar csapatnak lehetett szurkolni az európai fociporondon. Csütörtök este hat órától a MOL Fehérvár FC a francia első osztályú bajnokságban a tavalyi szezonban az ötödik helyen végzett Reims együttesét fogadta az Európa-liga-selejtező harmadik fordulójában. A zárt kapus meccs igazi hajtós futballt, nagy küzdelmet hozott. A rendes játékidő jóval több fehérvári, mint francia helyzettel ért véget, ugyanakkor gól nem esett, így 2x15 perces hosszabbításra került sor. Az extra 30 percben sem bírtak egymással a felek, így jöhettek a tizenegyesek, ahol a fehérváriak esélyt sem adtak ellenfelüknek és kiejtették a Reims csapatát az Európa-liga-selejtezőből.

Márton Gábor az alábbi tizenegy játékossal kezdte el a meccset:
Kovácsik - Bolla, Musliu, Stopira, Fiola - Nego, Houri, Nikolov, Hangya – Petrjak és Zivzivadze.

A székesfehérvári csapat kezdőjében ezúttal nem kapott helyet a csapatkapitány, a 29-szeres magyar válogatott Nikolics Nemanja.

A Reims kezdője így nézett ki a találkozón:
Rajkovic, Foket, Faes, Abdelhamid, Konan, Berisha, Munetsi, Chavalerin, Zeneli, Dia és Kutesa.

A nézők nélkül megrendezett mérkőzésen a hazai együttessel azért éreztették a rendezők, hogy ki játszik otthon. A 18.00-ás kezdés előtt a Metallica hangulatba hozó számaira is melegítettek a csapatok, a stadionban található óriáskivetítőkön pedig a fehérvári szurkolók fényképei és a hozzájuk tartozó buzdító üzenetek pörögtek egymás után.

A meccsre elsőként a Reims futott ki a pályára, majd kicsit később, a Vidi indulójára megérkeztek a hazaiak is, hogy felálljanak a sorsdöntő 90 percre.

Nézők híján most a magyar újságírók maroknyi csoportja köszöntötte tapssal a fehérvári csapatot, ugyanakkor a stadion mellől már a kezdősípszó előtt elkezdték biztatni a sajátjaikat a MOL Fehérvár szurkolói, több százan, jól hallható módon.

A MOL Fehérvár játékosai elszántnak tűntek a bemelegítésnél. Fotó: Szabó Gábor - Origo

A két keret közötti anyagi különbség a nemzetközi Transfermarkt adatbázis szerint majdnem négy és félszeres volt a franciák javára, de ez az első negyedórában egyáltalán nem látszott a pályán.

A hazaiak jól kontrollálták a mérkőzést, egyértelműen az ő akaratuk érvényesült a pályán.

A 19. percben aztán egy szép fehérvári támadás végén Zivzivadze tört be erőszakosan a tizenhatoson belülre, de a francia csapat kapusa egy jó vetődéssel megakadályozta a komolyabb veszély kialakulását. Ezután gyors ellentámadást vezetett a Reims, amely végül egy szöglettel zárult, ami már nem okozott nagyobb gondot a Fehérvárnak.

A 27. percben megvolt ez első komolyabb hazai kapura lövés a meccsen. Nikolov tüzelt középről, nagyjából 20-22 méterről, azonban Rajkovic magabiztosan fogta a labdát.

Három perccel később ígéretes helyről, a francia kaputól körülbelül 28-30 méterre lőhetett szabadrúgást a Fehérvár és Houri kísérlete épphogy csak elkerülte a bal kapufát.

A 34. percben aztán a hazai szurkolók hangja mellett „megérkezett" a pályára a piros-kék színű füstfelhő is, amely szépen szállt el a fehérvári kapu fölött.

Az első félidő fehérvári szabadrúgással és a kapu előtt a francia védelem tisztázásával ért véget. A szünetre 0-0-ás eredménnyel vonultak el a felek, és

azt is elmondhattuk az első 45 percről, hogy az ellenfelénél jobban futballozott a Fehérvár.

A Reims futballistái nem mentek a szomszédba egy kis keménységért a mérkőzésen. Fotó: Szabó Gábor - Origo

A mérkőzés első egy órájának legnagyobb helyzetét a hazaiak dolgozták ki az 58. perc végén.

Bolla adott jól be jobb oldalról a francia kapu elé, ahol Negót teljesen egyedül találta a labda. A 29 éves játékos egyből kapura lőtt, azonban nagyjából 8-9 méterről leadott próbálkozása kapu fölé szállt.

A 73. percben Houri végezhette el a fehérváriak szögletét, amelyből a kapu előtti kavarodásban majdnem komolyabb baj lehetett volna francia részről, végül megúszta kapott gól nélkül a Reims.

A 87. percben gyors egymás utánban előbb egy hazai lehetőség volt a Reims kapujánál, amelyet a csereként beállt Hodzic nem tudott értékesíteni, majd az ellentámadásból a franciák lőttek kapura, Kovácsik azonban a helyén volt, maradt a 0-0.

A rendes játékidő nem hozott gólt a mérkőzésen a fehérvári próbálkozások ellenére sem, így a szabályok értelmében jöhetett a 2x15 perc hosszabbítás.

Az első 90 percben nem született gól a találkozón. Fotó: Szabó Gábor - Origo

A hosszabbítás első felvonását a Fehérvár kezdte agresszívabban. Az első öt percben a hazaiaknál volt többet a labda, de komolyabb veszélyt nem tudtak kialakítani. Ezt követően a Reims is magára talált, de a magyar csapat nem engedte kibontakozni francia riválisát, így az nem tudott helyzetbe kerülni egészen a 105. percig.

Ekkor egy Reims akció végén a fehérvári tizenhatoson belül némi szerencsével El Bilal Toure-hoz pattant a labda.

A csereként beállt játékos hatalmas lövést eresztett meg nagyjából 10 méterre a kaputól, azonban Kovácsik a helyén volt és szépen védett.

Az extra 30 perc második felvonásában sem találták meg a csapatok a másik védelmén a rést,

A 2x15 perc hosszabbítás alatt sem bírtak egymással a felek. Fotó: Szabó Gábor - Origo

A Fehérvár, egészen pontosan Evandro kezdte a büntetők lövését. A Reims kapusa eltalálta a vetődésével az irányt, de menteni már nem tudott, 1-0 lett ezzel a hazaiaknak. Ráadásul az 1-0 a francia lövés után is maradt, mert Kovácsik hatalmas bravúrt mutatva akadályozta meg a Reims eredményes büntető lövését.

Ezután Stopira is magabiztosan vette be az ellenfél kapuját, és Kovácsik egészen hihetetlen módon ismét megfogta a Reims tizenegyesét, így két kör után 2-0 volt a Fehérvárnak.

A harmadik sorozatot Hodzic kezdte és akárcsak az előtte lévők, ő is belőtte a saját büntetőjét. A harmadik francia kísérletnél már nem volt hiba, de ezzel is 3-1 volt a hazaiaknak.

A negyedik, végül mindent eldöntő tizenegyes mögé Nego állt, és ő sem hibázott, győzött a MOL Fehérvár, egy nálánál papíron sokkalta erősebb ellenfelet kiejtve az Európa-liga-selejtezőből.

A fantasztikus fehérvári siker azt jelenti, hogy a MOL Fehérvár az Európa-liga főtáblájára kerüléséért a playoffkörben a csütörtök este 20.00-tól kezdődött Standard Liege (belga) – Vojvodina (szerb) összecsapás győztesével játszik majd.