Vágólapra másolva!
Csányi Sándor, a Magyar Labdarúgó-szövetség (MLSZ) elnöke háttérbeszélgetésen értékelte az elnökség elmúlt tíz évét, a mostani Covid-helyzetet és a válogatott közelmúltbeli szereplését is. A háttérbeszélgetés végén pedig arra is nyílt lehetőség, hogy egy rövid interjút készítsünk az MLSZ elnökével.

Az esemény elnöki beszámolóval kezdődött, amelynek elején rögtön kiderült, hogy Csányi Sándor már decemberben átesett a Covid-fertőzésen, és szerencsére enyhe tünetekkel átvészelte a betegséget. A kötetlen beszélgetés elején Csányi az elmúlt tíz évet értékelte, mert a jelenlegi vezetés éppen egy évtizede fogalmazta meg az MLSZ stratégiai céljait.

A 67 éves sportvezető szerint eredményes időszakot tudhatnak maguk mögött, kezdve azzal, hogy a magyar futball infrastruktúrája megújult. Itt nemcsak a válogatottnak otthont adó Puskás Arénára gondolt, hanem a klubcsapatok stadionjaira is, valamint az NB II-es, NB III-as, sőt a megyei futballpályákra is.

Közel 30-40 éves stagnálás, állapotromlás után kellett ezeket a beruházásokat végrehajtani. Ezzel kapcsolatban az is elmondható, hogy a stadionépítési projektek a végükhöz közelednek.

Ugyanakkor elsősorban Budapesten még szeretnének pályákat építeni, hogy a tömegesítés továbbra is zavartalanul menjen és mindenkinek lehetősége legyen szabadidős tevékenységként is futballozni. Az infrastruktúrális fejlesztésekkel együtt az is elmondható, hogy az átadott pályák nem maradtak kihasználatlanul, azokat benépesítették a sportágat szeretők.

A több mint 67 000 férőhelyes Puskás Arénában négy Eb-meccset rendeznének. Fotó: Csudai Sándor - Origo

Emellett a szövetség arra is törekedett, hogy a versenyszervezéseknél is stabilitást, áttekinthető menetrendet hozzon az érintetteknek, a Covid-időszakban is.

A bíráskodás kapcsán az MLSZ-elnök elmondta, hogy a videóbíró-rendszer bevezetése is küszöbön áll, és a jövőben majd csak az a pálya kap első osztályú minősítést, amely alkalmas lesz a VAR-rendszerre,ezt egyébként az új idényre akarják bevezetni.

Ebbe jelentősen beleszólt a koronavírus, mert a tavaly indított oktatás lebonyolítása a vírus miatt szakadt félbe. A szövetség azon van, hogy nyáron a VAR el tudjon indulni az NB I-ben, „ha az élet úgy akarja".

Az MLSZ költségvetése az elmúlt tíz évben jelentősen megnőtt, ugyanakkor az összegek nagy részét a rajtuk átfolyó TAO, Szerencsejáték Zrt. és TV-től érkező pénz teszi ki. A szövetség működési költségei nem változtak jelentősen az elmúlt az időszakban. A szervezet gazdálkodása stabil és költséghatékony, sőt, mintegy tíz milliárd forintnyi tartalékot is képzett a szövetség az esetlegesen felmerülő váratlan kiadások fedezésére.

Csányi abban bízik, hogy amint újra nézők előtt lehet futballozni, kevesebb MLSZ-t szidó skandálás lesz majd a lelátókon.

A sportvezető azt is elmondta, hogy a több területen elért előrelépés mellett a sportszakember képzés hatékonyságában, ott is elsősorban az utánpótlás edzők képzésében érez lemaradást. A bajnokságban pedig véleménye szerint még mindig nagy arányban vannak jelen a szponzorációk a klubok pénzügyi életében, és kevesebb részt képeznek a játékosok eladásából befolyt összegek, amiben előre kellene lépni. Itt még azt is elmondta, hogy

a fiatal tehetségek első osztályú csapatokba építésének területén még bőven van fejlődési lehetőség.

Csányi Sándor már átesett a koronavírus-fertőzésen. Forrás: MLSZ

Csányi Sándor szerint le kellene már számolni azzal a tévhittel, hogy a magyar labdarúgók 22-23 éves korukra állnak készen a megmérettetésekre.

Az NB I-re a magyaroknak már 18 éves korukra kész kell lenniük, mert ha ez nem lesz meg, akkor soha nem lesz belőlük nemzetközi szinten is megfelelő kvalitású játékos.

A klubcsapatok kapcsán az UEFA alelnök szerint a MOL Fehérvár és a Ferencváros eredményei önmagukért beszélnek, ott van a magyar futball Európa térképén. Ugyanakkor azt is hozzátette, hogy szerinte egy szépséghiba azért felróható: sok ezekben a csapatokban a külföldi focista.

A két csapat kapcsán azt is elmondta az MLSZ-elnök, hogy abban bízik, hogy rajtuk kívül még legalább egy másik együttes is beleszólhat majd a bajnoki cím alakulásába.

A férfi válogatott helyzete egyértelmű, Marco Rossival elégedett a szövetség és szerződést szeretne az olasz mesterrel hosszabbítani, ha sikerül ebben megállapodniuk. Emberileg és szakmailag is rendkívül jó választásnak tartja Rossit, a játékosokat tudja motiválni, ők pedig szeretik. Szakmailag pedig az eredmények beszélnek helyette, és jól vezényelte le a generációváltást is.

A világbajnoki selejtezők kapcsán Csányi elmondta, hogy Anglia és Lengyelország ellen nagyon nehéz meccsekre számít, de az elmúlt években a válogatott ért már el lehetetlennek tűnő győzelmeket.

Csányi Sándor abban is bízik, hogy a selejtező mellett a Nemzetek Ligája is esélyt jelenthet a kvalifikációra. Ugyanakkor azt is elmondta, hogy nehéz objektívnek maradni. Látva az elmúlt hónapok eredményeit, rózsaszín ködben úszik minden, ugyanakkor az MLSZ-elnök reméli hogy sikeres lesz a csapat.

Csányi Sándort rengetegen hívták az Izland elleni mérkőzés után, hogy gratuláljanak a válogatott teljesítményéhez. Forrás: MLSZ

Csányi Sándor ez ügyben megosztott egy történetet, amely a válogatott Európa-bajnokságra való kijutása után esett meg vele.

Miután a csapat 2-1-re verte Izlandot, a kontinens egyik legjobb klubcsapatának tulajdonosa felhívta, hogy érdeklődjön, tud-e neki olyan fiatal játékosokat mondani, akikre érdemes lenne odafigyelnie. Mint kiemelte, ehhez hasonló soha nem történt vele.

Itt az is szóba került, hogy remélhetőleg a nyári Európa-bajnokságon is, ha ki is kap majd a nemzeti tizenegy, azt jó mérkőzéseken teszi, úgy, hogy az eredmények szorosak legyenek. A Covid-helyzettől és az oltásoktól is függ majd, hogy lehetnek-e, és ha igen, akkor milyen arányban nézők a tornán.

Csányi hozzáttette, most csak annyit tud mondani, hogy szerinte elképzelhetetlen, hogy egyáltalán ne lehessenek szurkolók a lelátókon a nyáron.

Ezzel kapcsolatban azt is elmondta, hogy az UEFA márciusi ülésén, amelyen erről a kérdésről is dönt majd, azt fogja javasolni, hogy rugalmas határozat szülessen. Ezzel adott esetben áprilisban-májusban még növelhető lenne a nézőszám, azaz még több embert lehetne beengedni többek között a Puskás Arénába is.

A nézőszám kapcsán az NB I is szóba került. Ezzel kapcsolatban az MLSZ elnöke elmondta, hogy Orosz Pál, az FTC Labdarúgó Zrt. vezérigazgatójának a vezetésével létrejött egy munkacsoport, amely azon dolgozott, hogy miként lehetne még több nézőt a klubcsapatok stadionjaiba csábítani.

A klubok minden évben részletes visszajelzést kapnak arról, mik a pozitívumok, miken kell változtatni, ideértve a büféket és a kísérőeseményeket is.

Mindamellett ez egy rendkívül összetett kérdés, amely a gazdasági helyzettől, a TV-s menetrendtől és még több tényező együttes hatásától is függ, nyilván az adott csapat mutatott játékát és eredményességét is beleértve.

Remélhetőleg már nézők előtt játszhat majd a magyar válogatott a nyári Eb-n. Forrás: AFP/Attila Kisbenedek

Az NB I-nél az is elhangzott, hogy egyelőre nem tervez a szövetség létszámbővítést a következő időszakra, inkább a stabilitás kialakítására törkeszik ezzel kapcsolatban. Ugyanakkor az is előkerült, hogy

az NB II létszámát lehet, hogy csökkenteni lenne célszerű majd a jövőben, mert a másod és az elsőosztály közti különbséget csökkenteni kell, de ez ügyben konkrét lépések még nem történtek, csak az elvi lehetőségét vizsgálják a dolognak.

A rendezvény végén személyesen is lehetőségünk volt beszélni Csányi Sándorral.

Amikor 2019 novemberében lefújták a Wales ellen 2-0-ra elvesztett Eb-selejtezőt és kiderült, hogy a csoportban a 4. helyen végzett a magyar válogatott, egy pillanatra sem ingott meg a hite Marco Rossiban és az ő stábjának munkájában? Mi volt az, ami visszatartotta attól, hogy újabb kapitányváltás legyen?

Nyilvánvalóan nem voltam boldog, amikor ez megtörtént. Azonban ha meggyőződök arról, hogy valaki emberileg olyan értékekkel bír, amelyek hasznosak lehetnek, akár a vállalkozásaim, akár a futball számára, akkor próbálok vele tartósan építkezni.

Egy fontos dologban egészen más volt vele a helyzet, mint korábban Bernd Storcknál vagy Georges Leekensnél. Gyorsan hozzáteszem, előbbivel elégedettek voltunk, nem szeretném negatív példaként említeni, de Rossi esetében mi is évek óta figyelhettük a munkáját és ő neki is többéves magyarországi ismerete és egy hasznos dunaszerdahelyi év tapasztalata volt.

2019 őszét nem úgy ítéltük meg, hogy vele rossz döntést hoztunk, hanem egyszerűen volt egy sikertelen sorozat.

Rossi becsületére váljék, hogy meg is találta azt a módot, ahogy ezt a generációváltást levezényelte a csapatnál és ahogy játékrendet változtatott. Ezek mind olyan lépések voltak, amelyek azt igazolták, hogy érdemes vele tartósan együtt dolgozni.

Marco Rossi vezetésével kijutott a csapat az Európa-bajnokságra. Forrás: AFP/Pavel Golovkin

Ha a koronavírus járvány miatt felborul az UEFA által tervezett 12 városos labdarúgó-Eb lebonyolítás, akkor Budapest készen áll-e arra, hogy akár több meccsnek is otthont adjon a csodálatos Puskás Arénában?
Egyelőre az egész Covid-helyzetre nincs kész forgatókönyv, de azt kell mondjam,

hogyha bárhol úgymond felszabadul egy mérkőzés, akkor mi arra pályázni fogunk.

A válogatott után a magyar klubcsapatokra is kitérve, mit gondol arról, hogy az új, harmadik számú európai kupasorozat bevezetésével a magyar bajnokság második és harmadik helyezettjei és a Magyar Kupa-győztes már nem az Európa-liga-selejtezőben, hanem az Európai Konferencia Ligában indulnak majd?

Majd ha elkezd működni ez a versenysorozat, akkor lehet ezt igazán értékelni. Én nem nagyon örültem ennek a változásnak, de elég jelentős támogatást kapott az UEFA-n belül.

Vági Márton főtitkár még hozzátette: A magyar bajnokcsapat egy kicsivel jobb pozícióba került, mind a Bajnokok Ligája, mind az onnan való kiesés esetén az új rendszerrel. A korábbi Európa-liga indulók hatalmasat veszítenek, de a Konferencia Ligában jobb eredményeket fogunk elérni, mint, amelyeket elértünk volna az Európa-ligában. Az UEFA-nak az az érdeke, hogy a Konferencia Liga szakmai és piaci értéke is jó legyen majd.

Csányi Sándor ezt még annyival egészítette ki, hogy: "Az országok bajnoki ranglistáján feljebb kell kerülnünk. Ezt kell célul kitűznünk, ami nem egy elérhetetlen dolog."