Vágólapra másolva!
A Ferencváros elképesztő küzdelemben, telt ház előtt 3-2-re kikapott a svájci Young Boys csapatától a Bajnokok Ligája-selejtező rájátszásának visszavágóján, így 6-4-es összesítéssel elveszítette a párharcot. A magyar bajnokcsapat így az Európa-liga főtábláján folytathatja a szereplését. A Fradi sokáig vezetett, de emberhátrányban fejezte be a meccset. Dibusz Dénes tizenegyest védett, de a helyzeteit kíméletlenül értékesítő Young Boys jutott tovább.

Óriási tét mellett léptek pályára a csapatok hat nappal a svájci bajnok 3-2-es berni győzelmét követően: a Young Boys története során másodszor, míg a Fradi zsinórban második, összességében pedig harmadik alkalommal juthatott fel a legrangosabb európai kupasorozat főtáblájára. A svájci bajnok eddig mind a négy BL-playoff párharcát elveszítette, azaz ők egy rossz sorozat megszakítására készültek, míg a Ferencváros mérlege egyből egy (a norvég Moldét győzték le az előző idényben ebben a szakaszban),

a zöld-fehérek pedig értelemszerűen a makulátlan mérleg megőrzésére törekedtek.

Melegítenek a Ferencváros játékosai Fotó: Csudai Sándor - Origo

A kezdés előtt egy órával, 20 órakor a Népligetbe befutó 1-es villamosról tömegével szálltak le zöld mezbe, pólóba öltözött nők, férfiak, öregek és fiatalok, de ők már a későn érkezők voltak: az aluljáróban és a stadion előtt már lépni alig lehetett. Fiatalok a B-közép koreográfiáira gyűjtöttek, jól fogyott a sör, és a Fradi hivatalos ajándékboltjában is hosszú sor kígyózott a pénztárnál. A stadionban is szép számmal voltak már, az Üllői úton ugyanis jól lehetett hallani, az ultrák hangpróbáját.

A berni műfűvel ellentétben ezúttal gyönyörűen karbantartott igazi zöld gyep, és persze telt ház, több mint húszezer fanatikus Fradi-drukker várta a pályára lépő csapatokat.

Az, hogy a hangulat hátborzongató volt, alig-alig írja le a valóságot:

libabőrös lett a karunk, és bár mi értelemszerűen a Fradi sikeréért szorítottunk, még nekünk is megremegett a lábunk, amikor rákezdett a kapu mögötti tábor.

A Fradi ultrái már a mérkőzés kezdése előtt is hallatták a hangjukat Fotó: Csudai Sándor - Origo

Peter Stöger tisztában volt vele, hogy mit rontott el a csapata múlt hét kedden, és azzal is, hogy van még egy lehetősége javítani a Fradinak. Az osztrák szakember nem számíthatott a sárga lap miatt eltiltott Igor Haratinra, valamint a csatársorban a Slavia Praha elleni visszavágón combizomsérülést szenvedő Tokmac Nguenre. Stöger mester azonban nélkülük sem óvatoskodott, egy roppant támadó csapatot küldött pályára, méghozzá

összeállításban.

A kezdő sípszó előtt a Fradi-tábor egy gyönyörű, a Bajnokok Ligja emblémáját mintázó élőképpel készült, majd a szurkolók elénekelték a Himnuszt. Amit Dibusz Dénes kénytelen volt a térfélválasztás procedúrájával tölteni, hiszen az UEFA és a tévés szerződések nem engedik a csúszást a kezdéssel kapcsolatban.

A Fradi-drukkerek gyönyörű koreográfiája a mérkőzés előtt Fotó: Csudai Sándor - Origo

Komoly iramban kezdődött a mérkőzés, gyorsan kiderült, hogy a Young Boysnak esze ágában sincs hagynia, hogy beszorítsa a Fradi, a svájciak igyekeztek megtartani a labdákat, és mintha feltett szándékuk lett volna, hogy egy korai góllal magabiztossá teszik az előnyüket összetettben. És ez, sajnos így is lett: Ngamaleu bal alsó sarokba tartó lövését tolta ki előbb Dibusz, majd az ötödik percben hosszas pepecselés után elvégzett szögletből Zesiger fejelt a Fradi kapujának jobb alsó sarkába (0-1).

A Young Boys vezetést szerez, Dibusz Dénes hiába vetőik a labdára Zesiger fejese után Fotó: Csudai Sándor - Origo

Ide kattintva megnézheti a Young Boys vezető gólját.

Ha valami, akkor ez biztosan nem hiányzott, hiszen így összesítésben már 4-2-re vezetett a svájci bajnok.

Az első komolyabb Fradi-helyzetre a 12. percig kellett várni, akkor Wingo jó ütemű beadására Ryan Mmaee érkezett, de egy kicsit magas volt a belga csatrnak a labda, így nem tudta irányítani a fejest, és a kapu fölé szállt a labda. Egy perccel később Myrto Uzuni tekert középre egy szabadrúgást, Zachariassen fejelt, de Von Ballmoos kapus biztos kézzel húzta le a léc alá tartó labdát.

Láthatóan magához tért a gól utáni sokkból a Fradi, az egyre veszélyesebb támadásokat pedig a 18. percben már gól követte:

Ryan Mmaee tört be balról a svájci tizenhatosra beadásába Von Ballmoos csak beleütni tudott, a labda pedig az érkező Wingo elé került, aki közvetlen közelről nem hibázott (1-1).

Henry Wingo gólöröme Fotó: Csudai Sándor - Origo

Itt nézheti meg Henry Wingo egyenlítő gólját!

És, ahogy azt ilyenkor kell, a Fradi ütötte tovább a vasat, és bár a svájciaknak egy, a Bernben látott átövésből volt egy kapufájuk, a 27. percben megszerezte a vezetést a Ferencváros: Uzuni ezúttal egy szögletet tekert tökéletesen a svájci kapu elé, amire Ryan Mmaee érkezett nem kevésbé hibátlanul, és csúsztatta a labdát a svájci kapuba - 2-1 a Fradinak, összesítésben pedig 4-4!

Ryan Mmaee gólja már a Fradi vezetését jelentette Fotó: Csudai Sándor - Origo

Itt nézheti meg Ryan Mmaee gólját, amivel a Fradi átvette a vezetést!

Az első félidő utolsó perceiben is a Fradi akarata érvényesült, a közönség kedélyeit azonban a kisebb lehetőségek mellett a középpályán elkövetett számos svájci szabálytalanság borzolta. A vendégek is tudták, nem szabad elengedniük a Fradi gyors támadóit, és igyekeztek minden eszközzel megakadályozni, hogy a kapu felé induljanak.

Fradi-rohamokkal indult a második félidő, a svájciak pedig, miután nem sok választásuk maradt kontrákra rendezkedtek be, amelyek nem voltak éppen veszélytelenek. Tíz perc elteltével aztán kibújt a szorításból a Young Boys, hosszabb időre meg tudták tartani a labdát, és Elia és Siebatcheu révén még egy kis ijedelmet is okoztak Dibusz kapuja előtt.

Jellemző kép az első félidő végéről: nem kímélték egymást a játékosok Fotó: Csudai Sándor - Origo

Az 56. percben aztán meg lett a svájci "feltámadás" ára: Civic nézett el egy lövőcselt, ami után Elia viharzott be a labdával a Fradi tizenhatosára, precíz középre adására pedig pontosan érkezett Fassnacht, aki a védők közül kibújva Dibusz kapujába belsőzött - 2-2, összesítésben pedig 5-4-el ismét a svájciaknál volt az előny.

A gól utáni első Fradi-támadásból a zöld-fehérek rögtön eljutottak a svájci kapuig, a közönség pedig - ha még lehet - még a korábbiaknál is fergetegesebb biztatásba kezdett. Támadott is a Fradi, azonban a Young Boys előtt adódott óriási gólhelyzet, a 63. percben Elia ugrott ki egy indítással, és

szépen pörgette el a kifutó Dibusz fölött a labdát, ami a kapufáról pattant ki, az érkező Siebatcheu pedig nem tudta közvetlen közelről bepiszkálni.

A 64. percben pedig óriási bajba került a Fradi: Laidouni csúszott be rossz ütemben a középpályán, amiért Karaszjov azonnal sárga lapot adott a tunéziai középpályásnak, akinek ez már a második volt, így emberhátrányba került a Ferencváros.

Dibusz Dénes kivédte a svájciak tizenegyesét Fotó: Csudai Sándor - Origo

A 70. percben pedig úgy tűnt, hogy minden remény és esély elszáll, miután Wingo a tizenhatoson belül elkaszálta Ngamaleut, a játékvezető pedig azonnal büntetőt ítélt. Csakhogy a Fradi kapujában nem véletlenül áll Dibusz Dénes, aki kiütütte a jobb kapufa mellé tartó labdát! A találkozó így a hazai kiállítással és a kihagyott vendég tizenegyessel kísértetiesen emlékeztetett a berni mérkőzésre. Ott 3-2-re a hazai csapat nyert...

Érthetően új erőre kapott a Fradi, amelyik a következő percekben tíz emberrel játszva is beszorította a kapuja elé a svájci csapatot. De kellett még egy gól, hogy legalább a hosszabbítást kiharcolja a Fradi. A 88. percben azonban Dibusznak kellett fognia egy balról belőtt labdát, majd a túloldalon a percekkel korábban csereként beállt Robert Mak tört be a svájci tizenhatosra, beadását pedig csak másodjára tudta megkaparintani Von Ballomoos a rárontó Ryam Mmaee előtt.

A ráadás utolsó percében pedig Mambimbi góljával végleg eldőlt a párharc. A hősiesen harcoló Ferencváros az Európa-liga főtábláján folytathatja a szereplését, melynek sorsolását pénteken délben tartják.

Eredmény, Bajnokok Ligája-selejtező, rájátszás, visszavágó:
Ferencváros - Young Boys (svájci) 2-3 (2-1)
Groupama Aréna v.: Szergej Karaszjov (orosz)
gól: Wingo 18., R. Mmaee 27., ill. Zesiger 5., Fassnacht 56., Mambimbi 93.
piros lap: Laidouni 64. (Ferencváros)
Ferencváros: Dibusz - Wingo, Blazic, Kovacevic, Civic - Uzuni, Somalia (Mak 86.), Laidouni, Zachariassen (Loncar 77.), Boli (Zubkov 71.), Ryan Mmaee
Young Boys: Von Ballmoos - Maceiras, Camara, Zesiger, U. García - Fassnacht, Sierro (Aebischer 62.), Martins, Ngamaleu - Siebatcheu (Mambimbi 84.), Elia (Lauper 84.)

Kedden este további két mérkőzést rendeztek a selejtező negyedik fordulójában. Benfica és a Malmö jutott a labdarúgó Bajnokok Ligája csoportkörébe, mivel előbbi a PSV Eindhovennél, utóbbi pedig a Ludogorecnél bizonyult jobbnak.

A párharcok keddi visszavágóján a Benfica úgy ért el gól nélküli döntetlent Eindhovenben, hogy Lucas Verissimo kiállítása miatt a 32. perctől emberhátrányban játszott. A portugálok továbbjutásához így elég volt az első felvonáson elért 2-1-es hazai siker.

A Malmö 2-0-s hazai győzelem után várta az idegenbeli visszavágót, amelyen a Ludogorec házigazdaként hiába nyert 2-1-re, a svédek előnye összesítésben elég volt a továbbjutáshoz.

Bajnokok Ligája, selejtező, 4. (utolsó) forduló, visszavágók:
PSV Eindhoven (holland)-Benfica (portugál) 0-0
Továbbjutott: a Benfica 2-1-es összesítéssel

Ludogorec (bolgár)-Malmö FF (svéd) 2-1 (1-1)
Továbbjutott: a Malmö 3-2-es összesítéssel.

A vesztesek az Európa-liga csoportkörében szerepelhetnek ősszel, míg a BL 32-es főtáblája a szerdai három selejtezős párharcot követően válik teljessé.