Blatter és Platini júniusban áll bíróság elé a korrupciós ügyben

Preliminary Draw FIFA World Cup 2018 soccer DRAW Joseph Blatter Michel Platini SQUARE FORMAT
FIFA President Joseph Blatter (L) smiles as he sits next to UEFA President Michel Platini (R) as they join a seminar ahead of the Preliminary Draw for the FIFA World Cup 2018, in St.Petersburg, Russia, 25 July 2015. Photo: MARCUS BRANDT/dpa
Vágólapra másolva!
Júniusban áll bíróság elé Svájcban Joseph Blatter és Michel Platini, a Nemzetközi (FIFA) és az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) korábbi elnöke.

A két egykori sportvezetőnek azért kell felelnie, mert a FIFA 2011-ben kétmillió dollárt fizetett ki Platininek.

A FIFA 2015-ben hűtlen kezelésre hivatkozva - a szervezet szerint az "indokolatlan" kifizetésnek semmiféle szerződéses alapja nem volt - Platinit nyolc évre eltiltotta minden labdarúgással kapcsolatos tevékenységtől. A nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) később négy évre csökkentette Platini büntetését.

Blatter 1998 és 2015 között volt a FIFA elnöke, jelenleg a labdarúgással kapcsolatos mindennemű tevékenységre vonatkozó hatéves eltiltását tölti, és ennek októberi lejárta után életbe lép az a hat év és nyolc hónapra szóló büntetés, amelyet egyéb szabálytalanságok és törvénysértések miatt tavaly márciusban szabott ki a FIFA etikai bizottsága.

Platini elnöki tanácsadó volt Blatter első ciklusában, 1998 és 2002 között, a francia sportdiplomata 2011-ben nyújtotta be a tevékenysége utáni számláját.