Vágólapra másolva!
A nemzetközi kupaszereplés és presztízs szempontjából is az egyik legfontosabb mérkőzés vár a Ferencváros labdarúgócsapatára szerdán, amikor a Slovan Bratislava vendége lesz a Bajnokok Ligája-selejtező második fordulós párharcának visszavágóján.

A Ferencváros delegációja a mérkőzést megelőző napon, kedden, az FTC-MVM Népligeti Sportközpontban elfogyasztott közös reggelit követően busszal elindult Pozsonyba. A csapatbusz a határ szlovák oldalától rendőri felvezetéssel haladt tovább.

A küldöttség kevéssel 13 óra előtt érkezett meg az otthonául szolgáló szállodába. Kedd délután már sajtótájékoztató, majd edzés várt a csapatra a Tehelné Pole-stadionban.

A továbbjutásnak azért van nagy jelentősége, mert amelyik csapat ebből a csatából győztesen kerül ki, az már biztosan főtáblás lesz a mostani idényben valamelyik európai kupasorozatban. A párharc nyertesének még két riválist kell legyűrnie a BL-csoportkörös szerepléshez, de ha a következő kettőből egyben sem jár sikerrel, akkor is pályára léphet ősszel a főtáblás küzdelmekben, mégpedig az előző szezonban életre hívott Konferencia-ligában.

A magyar bajnok nincs könnyű helyzetben, ugyanis múlt szerdán Budapesten 2-1-re kikapott a Slovantól, amely ugyanúgy sorozatban négyszer nyert bajnokságot a hazájában, mint a Ferencváros.

Az ugyanakkor bizakodásra adhat okot a zöld-fehéreknek, hogy a 80. percig jobban, veszélyesebben futballoztak riválisuknál. A továbbjutás kiharcolása azért is fontos lenne, mert a 33-szoros magyar bajnoknál célként jelölték meg a BL-főtáblás szereplést, miután az együttes az elmúlt három idény mindegyikében - kétszer az Európa-ligában, egyszer a BL-ben - csoportkörös volt.

A Fradi az első meccsen 2-1-s vereséget szenvedett Fotó: Csudai Sándor - Origo

Sztanyiszlav Csercseszov vezetőedző szerint a Ferencvárosnak megfelelő labdarúgói vannak ahhoz, hogy megfordítsa a Slovan Bratislava elleni párharcot.

"Elsőre sem számítottunk könnyű meccsre, de

mert az első meccsen kiderült, mit eredményezhet öt perc kihagyás" - latolgatta az esélyeket az MTI érdeklődésére az orosz szakember, aki azt viszont nem árulta el, hogy az egygólos hátrány tudatában azonnal támadó szellemben, vagy esetleg türelmesebb taktikával küldi pályára a tanítványait.

Csercseszov újságírói kérdésre kifejtette, tisztában vannak azzal, milyen atmoszféra várható. Szerinte a szlovák fővárosban ugyanúgy felfokozott hangulat és telt ház lesz, ami érdekessé teszi a párharcot.

"Remélem, mindkét szurkolótábor korrekt módon buzdítja majd a csapatát. Biztos vannak, akik revánsot akarnak venni, de egy új nap, új mérkőzés vár ránk,

nem szabad, hogy a történelem befolyásolja ezt a párharcot" - jelentette ki Csercseszov.

Sztanyiszlav Csercseszov képesnek tartja a Fradit a fordításra Fotó: Csudai Sándor - Origo

Fortune Bassey az MTI kérdésére arról beszélt, hogy bár nincsenek könnyű helyzetben, mégsem érzik a nyomást, egyszerűen csak azért jöttek ide, hogy győzzenek és továbbjussanak.

A nigériai támadó szerint nehéz meccs lesz, amely mindkét gárda számára kiemelt fontosságú. Úgy vélte,

a Ferencváros készen áll a feladatra, amelyet akkor tud végrehajtani, ha jó lesz a helyzetkihasználása, amire nagy hangsúlyt fektettek az elmúlt edzéseken.

Csercseszov kifejezetten örült, hogy Bassey nem érzi magán a nyomást, mert ahogy fogalmazott, akkor "sikerült levenni ezt a plusz terhet a játékosok válláról". Azt viszont hozzátette, az mindenki számára nyilvánvaló, hogy ez nem a bajnokság, ahol 33 meccse van a csapatának, hogy elérje a célját, hanem a BL, ahol két meccsen dől el a továbbjutás, ilyen esetben pedig a nyomás "hozzátartozik a futballhoz".

A sportszakmai okok mellett presztízs szempontjából is kiemelkedő összecsapás vár a csapatokra

a harminc évvel ezelőtti, botrányos pozsonyi meccs miatt. Akkor indokolatlanul brutálisan léptek fel a jórészt fekete csuklyát viselő hazai biztonságiak:

a meccs második félidejében - szemtanúk szerint előzetes figyelmeztetés és ok nélkül - berontottak a vendégszektorba, és botokkal támadtak a szurkolókra, akiket válogatás nélkül ütöttek-vertek, súlyos sérüléseket okozva.

Az 1992-ben történteket egyik fél sem felejtette el, így múlt szerdán kifejezetten feszült hangulatban és kisebb rendbontásokkal zajlott le az első felvonás, de ez fokozottan igaz lehet a botrány helyszínén, azaz Pozsonyban, ahol ráadásul a továbbjutás is eldől.

A Fradi norvég légiósa, Kristoffer Zachariassen hiába volt eredményes az első meccsen, sokat nem örülhetett a találatnak, de talán a visszavágón felértékelődik gólja, főleg, ha tesz hozzá még egyet. A kiváló játékos a FradiMédiának nyilatkozott a meccs előtt:

A párharcnak külön érdekességet ad a Slovan magyar játékosának, Holman Dávidnak a személye, aki 2012 és 2015 között a Ferencvárosban futballozott. Az ötszörös válogatott támadó a szlovák bajnokság első fordulójában büntetőből gólt szerzett, a hétvégi másodikban pedig gólpasszal vette ki a részét klubja Trencin felett aratott 4-0-s sikeréből.

A Slovan Bratislava vezetőedzője azt ígérte, hogy csapata a Budapesten megszerzett egygólos előny ellenére nem csak a védekezésre összpontosít majd a Ferencváros ellen.

- jelentette ki Vladimir Weiss, aki szerint ezúttal különösen fontos lesz, melyik együttes talál be először, mert ha a Ferencváros, akkor nemcsak matematikailag, hanem taktikailag is kiegyenlítődik a párharc.

Vladimír Weiss, a Slovan Bratislava vezetőedzője szerint nem szabad bedőlni Csercseszov szavainak Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

A szlovák válogatott korábbi szövetségi kapitánya az MTI érdeklődésére úgy jellemezte csapata javuló formáját, hogy két hete még nem álltak készen, ezért szenvedtek meg a Dinamo Batumival a BL-selejtező első körében, melyet végül hosszabbításban múltak felül, illetve kaptak ki a szlovák bajnokság nyitányán. Ugyanakkor szerinte a Ferencváros legyőzése szárnyakat adott, ami érezhető volt a múlt hétvégén a Trencin 4-0-s legyőzésekor.

Weiss egyetértett Sztanyiszlav Csercseszovval, hogy az első meccs eredményének tudatában matematikailag a Slovan az esélyesebb, ugyanakkor

a jó barátját nagyszerű taktikusnak és pszichológusnak nevezte a kijelentése kapcsán. Azt hangsúlyozta, hogy játékosainak pszichésen is erősnek kell lenniük.

"Ez egy másik mérkőzés lesz, amely 0-0-ról indul. A saját játékunkra, feladatunkra és taktikánkra koncentrálunk. Nyomás állandóan van rajtunk, de nincs bennünk félelem, csak összpontosítunk" - jelentette ki Myenty Abena, a Slovan suriname-i védője arra utalva, hogy nem bízták el magukat az idegenbeli siker nyomán.

Abena a várható telt házzal kapcsolatban kifejtette, hogy az ilyen mérkőzésekért futballozik és bárcsak mindig az lenne a stadionban.

A visszavágó játékvezetője az olasz Marco Di Bello lesz. A 41 esztendős bíró eddig 139 bajnokit vezetett a Serie A-ban.

Érdekesség Di Bellóval kapcsolatban, hogy az előző idényben kupadöntőt vezetett Cipruson. Di Bellónak a szerdai lesz a negyedik selejtezős mérkőzése a Bajnokok Ligájában. Di Bello asszisztensei Giorgio Peretti és Emanuele Prenna lesznek, a tartalék játékvezetői tisztséget pedig Simone Sozza Fuertes fogja betölteni.

Marco Di Bello vezeti a Fradi pozsonyi BL-meccsét Forrás: AFP/Miguel Medina

A Ferencváros-Slovan párharc továbbjutója a következő fordulóban az azeri bajnok Qarabag, valamint a svájci aranyérmes FC Zürich ütközetének győztesével csap majd össze. A párharc vesztese átkerül az Európa-ligába, ahol a selejtező harmadik körében, a bajnokok ágán az izraeli Makkabi Haifa, vagy a görög Olimpiakosz vár majd rá.

A pozsonyi visszavágó 20.30-kor kezdődik, amelyről az Origo élő szöveges közvetítésben tudósít.