Következő mérkőzések
Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc
Vágólapra másolva!
Hétfő délben találkoznak Telkiben a magyar válogatott tagjai, Marco Rossi együttese elkezdi a felkészülést a Nemzetek Ligájából hátralevő két mérkőzésre. A szövetségi kapitány a munkával összekötött nyári pihenésről, a csapategységről és a németek, valamint az olaszok elleni meccsre megfogalmazott célokról is beszélt.

"Mint mindig, ezúttal is hosszú volt a nyári szünet. Jóllehet, aki elvállalja valamelyik válogatott irányítását, kalkulálnia kell azzal, hogy június és szeptember, illetve november és március között alig találkozik kiválasztottjaival. De

nem unatkoztunk, kollégáimmal rengeteg meccset megnéztünk, a magyar klubok nemzetközi kupamérkőzéseit ugyanúgy figyelemmel követtük július eleje óta, mint a külföldi csapatokét,

amelyekben a válogatottban szóba jöhető játékosok szerepelnek" - mondta Marco Rossi az nso.hu-nak. Az olasz mester hozzátette, családi körben nyaralt odahaza, Olaszországban.

Marco Rossi, a magyar válogatott szövetségi kapitánya bízik a további sikeres szereplésben Forrás: AFP/Adrian Dennis

"Hosszú idényt zártunk június tizennegyedikén a wolverhamptoni találkozóval, jó volt kicsit kikapcsolódni a szeretteim társaságában. Igaz, idővel már azon is gondolkodni kellett, kivel pótoljuk a hiányzókat. Merthogy

személyében két olyan futballistával nem számolhatunk Németország és Olaszország ellen, aki a Nemzetek Ligájában eddigi elért hét gólunkból összesen négyet szerzett. Ez nem a legjobb előjel az előttünk álló két meccs előtt."

Már Rossit arról is kérdezte a lap, hogy kik játszhatnak a helyükön.

"Azt szokták mondani, nincs pótolhatatlan ember. Mi is bízunk ebben, de

előre szólok: valamilyen szinten megérezzük majd a hiányukat.

A műtétje után beszéltem Sallai Rolanddal, három-négy hétig biztosan nem léphet pályára, remélem, tényleg nem tart tovább a kényszerszünet, és a két novemberi felkészülési mérkőzésen már játszhat. Nagyon örülnék annak is, ha Nagy Zsolt ugyancsak bevethető lenne novemberben. Úgy tudom, a héten már edzésbe áll, és bár nyilván szüksége lesz időre, amíg formába lendül, Luxemburg és Görögország ellen szeretném újra meghívni" - árulta el a szövetségi kapitány.

Marco Rossi elmondta, nagyon ürül neki, hogy Kleinheisler László újra a válogatottal lehet a sérülését követően. De arról is beszélt, hogy a három lehetséges újonc, Kerkez Milos, Baráth Péter és Mocsi Attila közül kinek lehet esélye a bemutatkozásra.

"Meglátjuk. Kerkez Milos és Baráth Péter már edzett a felnőttválogatottal, ismerjük az erősségeiket. Kerkez Milos minden elismerést megérdemel a hollandiai teljesítményéért, alapemberré vált az AZ Alkmaarban, örömteli, hogy jó csapatban,

jó bajnokságban játszik rendszeresen, ha így folytatja, a jövőben sokat tehet a válogatottért is. Mocsi Attila először készülhet velünk, kíváncsi vagyok, mire lesz képes. Klubjában, a Zalaegerszegben jól futballozik, van benne sebesség, a fejjátéka rendben van, kiválóak a hosszú indításai. Még mindig fiatal, van ideje és lehetősége a fejlődésre, tényleg érdeklődve várom, hogyan illeszkedik be a válogatottba. Egyébként is célunk, hogy újabb és újabb fiatal játékosokat építsünk a csapatba."

Az olasz szakember a helyén kezeli a sikereket.

"Nem győzöm hangsúlyozni,

továbbra is két lábbal kell a földön járnunk. Az angliai négy nullás győzelem után éreztük, különlegeset alkottunk, olyat, amire évek, sőt évtizedek múltán is emlékeznek majd. Mindamellett azt is tudjuk, a történelminek mondható siker ellenére nem mi vagyunk az új Aranycsapat, egyikünk sem vált egyik napról a másikra fenoménná.

Jó úton járunk, ez nem vitás, de továbbra is azon kell dolgoznunk, hogy egyre jobbak legyünk." Hozzátette, még nem töpreng azon, hányadik helyen lenne jó végezni. Van két meccs, mindkettőből megpróbálják a legtöbbet kihozni.

Az a cél, hogy megőrízzük a tagságunkat a legjobbak között Forrás: AFP/Attila Kisbenedek

Azt is érzem, hogy nemcsak a válogatott, hanem a szövetség, mi több, az ország megbecsülése is nőtt külföldön a sikerek révén – lám, ez is a futball ereje. Akárki ellen játszunk, már senki sem futhat ki úgy a pályára, hogy na, a magyarokat könnyen legyőzzük. Ettől még megtörténhet, hogy Németországtól és Olaszországtól is kikapunk, de hogy egyikük sem becsül le bennünket, abban biztos vagyok. Szeretnénk ugyanúgy hozzáállni ehhez a két mérkőzéshez, mint az eddigi négyhez, lényeges, hogy alázatosak legyünk, ismét bizonyítanunk kell, nem félünk senkitől. Örülnék, ha egyenrangú partnerei lennénk mindkét válogatottnak, azt szeretném, hogy a szurkolók büszkék legyenek ránk" mondta Marco Rossi, aki hozzátette,

az a legfontosabb, hogy ne essünk ki az A-ligából.

A szövetségi kapitány szerint ha a vágyunk teljesül, legalább még egyszer megmérethetünk majd Európa legerősebb válogatottjaival szemben, ami megint csak a fejlődésünket szolgálná.

Mindent egy helyen az Eb-ről