Újabb hatalmas szégyen érte Cristiano Ronaldót

Morocco v Portugal: Quarter Final - FIFA World Cup Qatar 2022 Qatar22 Qatar2022 worldcup22 worldcup2022 worldcup Qatar Katar International soccer Sports Soccer Professional soccer FIFA World Cup 2022 FIFA World Cup Horizontal FIFA
(7) CRISTIANO RONALDO of team Portugal before the FIFA World Cup Qatar 2022 quarter final match between Morocco and Portugal at Al Thumama Stadium on 10 December 2022 in Doha, Qatar. (Photo by Ayman Aref/NurPhoto) (Photo by Ayman Aref / NurPhoto / NurPhoto via AFP)
Vágólapra másolva!
A Puskás-díj jelöltjei mellett hét másik kategóriában is nyilvánosságra hozta csütörtökön a 2022 legjobbja elismerésre eséllyel pályázókat a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA).

A férfiak 14-es listáján ott van a katari világbajnokságon az argentinokat győzelemre vezető, s

a torna legjobbjának megválasztott argentin Lionel Messi és a döntőben mesterhármast szerző, gólkirály francia Kylian Mbappé is, a portugál Cristiano Ronaldo neve azonban nem szerepel a 14-es listán.

Utóbbi játékos 2016-ban és 2017-ben is legjobb lett a FIFA-nál, majd a következő három évben szerepelt a legjobb három között.

Messi és Mbappé is esélyes az év legjobbjának járó díjra Forrás: AFP/Kirill Kudryavtsev

Tavaly és tavaly előtt a lengyel Robert Lewandowski lett a legjobb a nemzetközi szövetségnél, a Bayern Münchentől a Barcelonához szerződött csatár most is ott van a jelöltek között. A friss világbajnok argentin válogatottból Messin kívül csak Julian Alvarez szerepel a listán, amelyen csupán négy olyan játékos van, aki nem volt ott a vb-n.

Az egyik ilyen az aranylabdás Karim Benzema, rajta kívül különböző okokból Sadio Mané, Erling Haaland és Mohamed Szalah sem lépett pályára Katarban. A jelöltek között van még Jude Bellingham, Kevin De Bruyne, Asraf Hakimi, Luka Modric, Neymar és Vinicius Junior.

Az edzők között öten pályáznak az Év Legjobbja-címre, köztük van a vb-győztes argentin Lionel Scaloni és a marokkóiakat nagy meglepetésre vb-elődöntőig vezető Valid Regragui.

Walid Regragui is az év legjobb edzői között szerepel Forrás: AFP/Gabriel Bouys

A női játékosoknál is 14-es a lista, a női edzőknél pedig hat jelölt közül kerül majd ki a győztes, s mindkét nemnél a kapusokra is külön lehet voksolni, emellett egy szurkolói díj is gazdára talál.

A szavazásban hagyományosan a válogatottak csapatkapitányai és szövetségi kapitányai, valamint újságírók vesznek részt, a szurkolók pedig február 3-ig szavazhatnak a FIFA honlapján.

A FIFA február elején hozza nyilvánosságra a kategóriánkénti legjobb hármat, majd a díjat február 27-én, Párizsban adják át.