Következő mérkőzések
Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Változhat az európai vb-selejtezők rendszere, még nehezebb lesz a kijutás

UEFA logo, Alexander Ceferin
UEFA president Aleksander Ceferin walks past a sign with the UEFA logo after attending a press conference following a meeting of the executive committee at the UEFA headquarters, in Nyon, Switzerland on December 4, 2019. (Photo by Fabrice COFFRINI / AFP)
Vágólapra másolva!
Az Európai Labdarúgó Szövetség végrehajtó bizottságának szerdai nyoni ülésén több fontos kérdésben végleges döntés születhet.

Az AS spanyol sportlap információi szerint ezek közül a legfontosabb kétségtelenül a világbajnoki selejtezők rendszerének átalakítása lehet, amire azért van szükség, mert a 2026-os tornára, amit az USA, Mexikó és Kanada rendez, már 48 csapat jut ki, Európából pedig 12 helyett 16 lehet ott a vb-n.

Az UEFA célja az új rendszerrel kettős: kevesebb mérkőzés legyen a selejtezőkben, illetve kevesebb olyan meccs, ahol egy nagyon jó csapat nagyon elver egy egy sokkal gyengébbet. Így a befutónak tűnő terv értelmében az induló csapatokat 12 darab négy-, illetve ötcsapatos csoportba sorolnák, ahonnan a győztesek egyenes ágon jutnak ki, míg a fennmaradó négy helyről a csoportmásodikok rájátszása döntene.

Aleksander Ceferinen, az UEFA elnökén, és a végrehajtó bizottságon van most a kontinens szeme Forrás: AFP/Fabrice Coffrini

Ugyancsak átalakulhat a Nemzetek Ligája. Itt a négyes döntőbe vezető utat nyújtaná meg egy kicsit az UEFA egy rájátszással. Ez viszont az Eb-selejtezőkkel ellentétben pluszmérkőzéseket jelentene a legjobbaknak.

Végül döntés születhez a 2028-as Európa-bajnokság létszámának bővítéséről is. Ebben a kérdésben azonban kivételesen konzervatívnak tűnik az UEFA álláspontja: bár már tesztelték a 32 csapatos lebonyolítást, a legerősebb, a torna színvonalának romlásától tartó európai csapatok ellenállása miatt egyelőre nem lesz téma a bővítés.

Mindent egy helyen az Eb-ről

Választások - 2024. június 9. Helyi önkormányzati választások,
Nemzetiségi önkormányzati választások
és Európai parlamenti választás
Tovább a választási hírekhez