Lionel Messi lett 2022 legjobb focistája

fbl award Horizontal
Messi bekerült a FIFA álomcsapatába és az Év játékosa-díjat is megnyerte
Vágólapra másolva!
Hétfőn este Párizsban rendezték meg a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) éves díjkiosztó gáláját, amely során a 2022-es év legjobbjait díjazták. Az Év játékosa-díjat a Paris Saint-Germain hétszeres aranylabdás támadója, az argentin válogatottal világbajnoki címet nyert Lionel Messi kapta meg.

A Paris Saint-Germain argentin támadója a 2022-es naptári évben minden sorozatot figyelembe véve 48 mérkőzésen lépett pályára, 29 gólt lőtt és 30 gólpasszt adott. Klubcsapatával megnyerte a francia bajnokságot és a francia Szuperkupát. Az argentin válogatottal világbajnoki címet nyert Katarban, hét gólt lőtt és három gólpasszt adott a tornán, melynek a végén ő lett a világbajnokság legjobb játékosa.

Messi bekerült a FIFA álomcsapatába és az Év játékosa-díjat is megnyerte Forrás: AFP/Franck Fife

„Nagyszerű érzés, megtisztelő itt lenni és átvenni ezt a díjat. Csodálatos év volt. Hálás vagyok a csapattársaimnak, Lionel Scaloni szövetségi kapitánynak, nélkülük nem lehetnék itt. Szeretném megköszönni a csapattársaimnak, mert csapatként tudtunk nyerni.

Köszönöm a családomnak, az argentin embereknek. Nem felejtem el, hogy együtt ünnepeltük ezt a győzelmet, fantasztikus élmények kötnek össze minket" – mondta a színpadon 35 éves Messi, aki pályafutása során hetedszerre nyerte meg a FIFA legjobb játékosának járó díját.

Messi harmadszor nyerte el a FIFA év játékosa címet, négyszer pedig akkor bizonyult a legjobbnak, amikor a FIFA az Aranylabda-szavazással együtt választotta ki a legjobbat.

Gianni Infantino, a FIFA elnöke adta át a legjobbnak járó díjat Messinek Forrás: MTI/AP/Michel Euler

A végeredmény a szurkolók szavazatai mellett a szövetségi kapitányok, válogatottak csapatkapitányai és újságírók voksai alapján alakult ki. Messi mellett klubtársa, a vb francia gólkirálya, Kylian Mbappé, valamint a Real Madriddal Bajnokok Ligája-győztes francia Karim Benzema szerepelt a szűkített listán.

Messit még egy elismerés érte, ugyanis az eseményen hirdették ki mindkét nem álomcsapatát a játékosok szavazatai alapján, ebben pedig sorozatban 16. alkalommal kapott helyet, ami rekordnak számít.

Az év legszebb góljáért járó, 14. alkalommal odaítélt Puskás Ferenc-díjat most először parasportoló érdemelte ki, ugyanis az amputált lábú Marcin Oleksy ollozós találata kapta a legtöbb szavazatot. Oleksy tavaly novemberben a mankójára támaszkodva ollózott a kapu bal alsó sarkába az amputált lábúak Warta Poznan-Stal Rzeszow lengyel bajnoki mérkőzésen.

- mondta a boldog győztes, aki Alessandro Del Pierótól és Carli Lloydtól vette át az elismerést. Oleksyt több mint tíz éve elütötte egy autó, és a baleset következtében kellett amputálni a bal lábát.

Az amputált lábú lengyel Marcin Oleksy, miután átvette a Puskás-díjat Forrás: MTI/EPA/Yoan Valat

A 11 jelölt közül Oleksy mellett még a brazil Richarlison és a francia Dimitri Payet szerepelt a szűkített hármas listán.

A gála elején videóösszeállítással és zenei produkcióval emlékeztek a futballtörténelem egyetlen háromszoros világbajnokára, a december 29-én elhunyt Pelére. A Fekete Gyöngyszemnek becézett legendás futballista özvegye különdíjat vett át Ronaldótól.

A további díjaknál a világbajnok argentin válogatott tarolt:

a legjobb kapusnak Emiliano Martínezt, a legjobb edzőnek Lionel Scaloni szövetségi kapitányt választották, míg a szurkolók között is az argentinokat hozták ki győztesnek.

Martínez minden idők egyik legnagyobb védését mutatta be a vb-döntőben Forrás: MTI/AP/Michel Euler

A nőknél az év edzője díjat az Európa-bajnok angol válogatott holland szakvezetője, Sarina Wiegman kapta, míg a legjobb kapus a szintén szigetországi Mary Earps lett. A legjobb női játékosnak járó elismerést viszont a tavalyi évhez hasonlóan a spanyol Alexia Putellas érdemelte ki.

A másfélórás gálán a Fair Play-díjat a Cremonese georgiai labdarúgója, Luka Locsosvili kapta, aki tavaly februárban - még a Wolfsberger játékosaként - megmentette egyik ellenfele életét, ugyanis Georg Teigl egy ütközés után eszméletlenül elterült a földön, lenyelte a nyelvét, amelyet Locsosvili húzott ki.

A FIFA Év játékosa-díj győztesei:


1991: Lothar Matthäus (német, Internazionale)
1992: Marco van Basten (holland, AC Milan)
1993: Roberto Baggio (olasz, Juventus)
1994: Romario (brazil, FC Barcelona)
1995: George Weah (libériai, PSG, AC Milan)
1996: Ronaldo (brazil, FC Barcelona)
1997: Ronaldo (brazil, FC Barcelona, Internazionale)
1998: Zinedine Zidane (francia, Juventus)
1999: Rivaldo (brazil, FC Barcelona)
2000: Zinedine Zidane (francia, Juventus)
2001: Luis Figo (portugál, Real Madrid)
2002: Ronaldo (brazil, Real Madrid)
2003: Zinedine Zidane (francia, Real Madrid)
2004: Ronaldinho (brazil, Barcelona)
2005: Ronaldinho (brazil, Barcelona)
2006: Fabio Cannavaro (olasz, Juventus, Real Madrid)
2007: Kaká (brazil, AC Milan)
2008: Cristiano Ronaldo (portugál, Manchester United)
2009: Lionel Messi (argentin, FC Barcelona)


A FIFA-Aranylabda győztesei:
2010: Lionel Messi (argentin, FC Barcelona)
2011: Lionel Messi (argentin, FC Barcelona)
2012: Lionel Messi (argentin, FC Barcelona)
2013: Cristiano Ronaldo (portugál, Real Madrid)
2014: Cristiano Ronaldo (portugál, Real Madrid)
2015: Lionel Messi (argentin, FC Barcelona)


A FIFA Év játékosa-díj győztesei:
2016: Cristiano Ronaldo (portugál, Real Madrid)
2017: Cristiano Ronaldo (portugál, Real Madrid)
2018: Luka Modric (horvát, Real Madrid)
2019: Lionel Messi (argentin, FC Barcelona)
2020: Robert Lewandowski (lengyel, Bayern München)
2021: Robert Lewandowski (lengyel, Bayern München)
2022: Lionel Messi (argentin, Paris Saint-Germain)