Hazugságok, botrányok, megalázó helyzetek - így tették tönkre a világ egyik legjobb focicsapatát

Valencia CF V CA Osasuna - LaLiga Santander NurPhoto soccer Valencia CF v CA Osasuna LaLiga Santander Valencia CF Ruben Baraja La Liga C.A. Osasuna Mestalla Stadium March 11 2023 Jose Miguel Fernandez/NurPhoto Sports uniform Jersey person athletic game fo
Jose Gaya of Valencia CF reacts during the LaLiga Santander match between Valencia CF and CA Osasuna at Mestalla stadium, March 11, 2023, Valencia, Spain. (Photo by David Aliaga/NurPhoto) (Photo by David Aliaga / NurPhoto / NurPhoto via AFP)
Vágólapra másolva!
A 2000-es évek elején a világ egyik legjobb futballcsapata volt a spanyol Valencia, amely két BL-döntőt is játszott az ezredforduló után, 2002-ben és 2004-ben megnyerte hazája bajnokságát, és az Európa-liga elődjének számító UEFA-kupát is elhódította egyszer. Az azt követő években aztán a klub fokozatosan kikerült az európai topcsapatok szűk köréből, de világ- és Európa-bajnok sztárok futballoztak az együttesben, amely mindig kellemetlen ellenfél volt a La Ligát uraló Barcelona és Real Madrid számára. A csapat 2019-ben még Spanyol Kupát nyert, azóta viszont elképesztően visszaesett a teljesítménye, jelenleg a kiesés ellen harcol. Mi történt a Valenciával? Hogyan omlott össze ennyire látványosan az egyik legjobb spanyol futballklub?

Egy világklasszis csapat világsztárokkal

A 2000-es évek elején született olvasóink talán meglepődnek, amikor arról beszélünk, hogy 20-25 évvel ezelőtt még a világ egyik legjobb csapata volt a Valencia. Az a klub, amelyben jelenleg középszerű futballisták játszanak és a kiesés ellen küzd a spanyol bajnokságban. Pedig mindez igaz, ugyanis az együttesben korábban zseniális labdarúgók szerepeltek, akik egymás után kétszer, 2000-ben és 2001-ben is Bajnokok Ligája-döntőig repítették a Valenciát. Fennállása első BL-döntőjét a Real Madrid ellen simán elveszítette 3-0-ra a klub, az egy évvel későbbi finálét viszont csak büntetőpárbajban bukta el a Bayern München ellen.

Akkoriban olyan futballisták játszottak a csapatban, mint a fantasztikus rúgótechnikával rendelkező Gaizka Mendieta,

a francia válogatott szövetségi kapitánya, a játékosként világ- és Európa-bajnok Didier Deschamps, vagy éppen a legendás kapus, Santiago Cañizares.

A zseniális Gaizka Mendieta, a Valencia történetének egyik legjobb játékosa Forrás: AFP/Olivier Morin

2001 nyarán több kulcsember, köztük Mendieta is távozott, de remek játékosok érkeztek, mint például Pablo Aimar, a vezetőedző pedig a Liverpoolal később BL-győztes Rafa Benítez lett. A spanyol szakember vezetésével 2002-ben és 2004-ben megnyerte a klub a La Ligát, utóbbi évben pedig az Európa-liga elődjének számító UEFA-kupát is elhódította.

Az 1999 és 2004 közötti periódus volt a Valencia történetének legeredményesebb időszaka, ez idő alatt 5 jelentős trófeát gyűjtött be az egyesület a két elveszített BL-döntő mellett.

A 2004-es UEFA-kupa-diadal után Benítez a Liverpoolnál folytatta, távozása a sikerkorszak végét is jelentette. A csapat teljesítménye hazai és nemzetközi szinten is visszaesett, de még mindig erős játékoskerettel rendelkezett, hiszen a spanyol válogatottal világ- és Európa-bajnok David Silva és David Villa is a Valenciában robbant be a futballelitbe. Az együttesnek a 2007/2008-as évadban szégyenszemre a kiesés ellen kellett harcolnia, bár az idény végén legalább megnyerte a Spanyol Kupát. A következő szezont a tehetséges edző, Unai Emery vezetésével kezdte meg a klub, amelynél hatalmas célokat tűztek ki és egy új stadion felépítését is tervezték. A dolgok azonban csak kívülről festettek jól, ugyanis kiderült, hogy

400 millió eurós adósságot halmozott fel az egyesület, amely annyira nehéz helyzetbe került, hogy még a játékosainak sem tudott fizetést adni.

David Villa és David Silva is a Valenciában robbant be a futballelitbe Forrás: AFP/A. Arrizurieta

A vezetőség nem tehetett mást, kénytelen volt eladni legnagyobb sztárjait, így 2010 nyarán Silva is Villa is távozott: előbbi a Manchester City, utóbbi a Barcelona játékosa lett. A totális eladósodás fogságából nem tudott kiszabadulni a Valencia, ezért 2014-ben tulajdonosváltásra került sor, a szingapúri üzletember, Peter Lim megvásárolta a nehéz helyzetbe került klubot.

A korábbi tőzsdeügynök ugyan enyhíteni tudott a pénzügyi nehézségeken, de a csapatot nem sikerült visszaterelnie arra a szintre, amelyen a 2000-es évek elején volt. Akkoriban még a bajnoki címért küzdött a Valencia, mostanság pedig már csak azért, hogy elkerülje a kiesést.

De mégis hogyan süllyedt ilyen alacsony szintre az egyik legjobb spanyol csapat?

Egy nagyszerű csapat totális tönkretétele

Hatalomátvétele után Lim azzal kezdte munkássságát, hogy a saját embereit hozta a klubhoz. Antonio Pizzi kirúgása után a portugál Nuno Espirito Santo lett a vezetőedző, aki később a Premier League-ben dolgozott - a Tottenhamnél csúfosan megbukott. A Valencia korábbi ügyvezető igazgatója, Amadeo Salvo elárulta, Lim feltétele Espirito Santo kinevezése volt a klub megvásárlásakor, amellyel egy másik barátjának, Jorge Mendesnek tett szívességet, aki 20 éven át Cristiano Ronaldo ügynöke volt.

A Valencia szingapúri elnöke, Peter Lim Forrás: NurPhoto via AFP/Jose Miguel Fernandez/NurPhoto/Jose Miguel Fernandez

A portugál tréner nem tudott csodát tenni a Valenciával, ezért 2015-ben kirúgták, majd óriási meglepetésre a Manchester United legendáját, az edzői tapasztalattal egyáltalán nem rendelkező Gary Neville-t nevezték ki az utódjának. Hozzá csatlakozott a bátyja, Phil és együtt buktak hatalmasat a kispadon. A Neville fivérek 28 mérkőzés erejéig irányították a szebb napokat megélt spanyol csapatot, amely kiábrándítóan szerepelt ez idő alatt.

A mélypont egyértelműen a Barcelona ellen elszenvedett 7-0-s kivégzés volt a Spanyol Kupában,

ami valószínűleg örökre megmarad a dühös szurkolók emlékezetében. Neville-ék kinevezésére nem is volt szakmai magyarázat, edzői tapasztalatuk hiánya mellett még spanyolul sem beszéltek. Természetesen ők is Lim baráti körébe tartoztak, ezért kaphatták meg az állást.

Gary és Phil Neville a Valencia történetének legrosszabb edzőpárosa Forrás: DPPI via AFP/Javier Garcia

A futballistaként sikeres, de edzőként nagyot bukó angol testvérpár távozása után sem lett jobb a helyzet a csapat háza táján, amely 2016-ban három trénert is "elfogyasztott". Az olasz válogatott korábbi szövetségi kapitánya, Cesare Prandelli csak 10 meccsen ült a kispadon, majd lemondott. Döntését azzal indokolta, hogy a klubnál becsapták és hamis ígéretekkel átverték.

2017-ben érkezett Marcelino, aki a Lim-korszak legeredményesebb és legjobb edzője lett. A spanyol szakember irányításával a Valencia egymás után kétszer is bejutott a Bajnokok Ligájába, és 2019-ben megnyerte a Spanyol Kupát.

A kupagyőzelem után nem sokkal később aztán hatalmas meglepetés történt, a következő szezon elején, pár nappal a Barcelona elleni bajnoki előtt váratlanul kirúgták a sikeredzőt.

Mindez azért történt, mert a klubvezetést nem érdekelte a Spanyol Kupa, kizárólag az volt fontos, hogy a csapat minél jobb helyezést érjen el a La Ligában.

Ezzel meglepett. Az ő szemében a kupa teljesen másodlagos volt, ami veszélyeztette a BL-kvalifikációt" - nyilatkozta kirúgása után Marcelino.

Az utóbbi évek legjobb Valencia-edzőjét hihetetlen indok miatt rúgták ki Forrás: AFP/Miguel Riopa

"Sosem hittem volna, hogy elküldenek. Amikor megtudtam a hírt, nem hittem el. Július 19-én a tulajdonos azt mondta nekem, teljes a bizalom irántam. Ezek után hogyan számíthattam volna arra, hogy szeptember 10-én kirúg?

árulta el a tréner, akit megdöbbentő módon azért rúgtak ki, mert 2008 után először nyert egy trófeát a klubnak.

A klub háza táján sorra robbannak ki a botrányok, tavaly májusban sokkoló hangfelvételek szivárogtak ki, amelyben a Valencia elnöke, a szintén szingapúri Anil Murthy a klub jövőjéről, a játékosokról és az edzői stábról beszélt. A csapat legnagyobb sztárjáról, Carlos Solerről nem túl hízelgően beszélt, gyakorlatilag megfenyegette az elvágyódó középpályást.

"Carlos távozni akar, ez egyértelmű, és tiszteletben kell tartani. Jó viszonyban szeretne elválni a klubtól, azt szeretné, hogy a családja nyugodtan kimehessen az utcára, hogy a szerettei jól érezzék magukat.

Az akadémián nevelkedtél, onnan kerültél fel, a klub beléd fektetett" - hangzott az elnök fenyegetőzése, akit a botrány után kirúgtak, Soler pedig nyáron a PSG-hez igazolt. A futballista ugyan nem ingyen távozott, de az 50 millió euróra becsült értékének csak a töredékéért, 18 millióért vette meg a Paris Saint-Germain.

Anil Murthy-t kirúgták a botrányos hangfelvétel kiszivárgása után Forrás: AFP/Daniel Leal

Száguldás a másodosztály felé

Mióta Peter Lim átvette a csapatot, a Valencia egyre mélyebbre süllyed és a hagyományaihoz méltatlan módon szenved. A mostani szezonra sem talált megfelelő edzőt a szingapúri tulajdonos, aki a korábban már több csapatnál is megbukott Gennaro Gattusót ültette a kispadra nyáron.

A játékosként BL-győztes és világbajnok olasz tréner 22 meccset kapott, majd januárban kirúgták a pocsék eredmények miatt.

Utódja a klub egykori legendás játékosa, a 47 éves Ruben Baraja lett, aki korábban több másodosztályú csapatnál dolgozott, és most azt a borzalmasan nehéz feladatot kapta, hogy a kiesőhelyen szerénykedő együttessel kiharcolja a bennmaradást. Ő sem tudott még csodát tenni, eddig 8 meccséből már 5-öt elveszített a másodosztály felé száguldó Valenciával. Ami a játékoskeretet illeti, klasszisokat nem igazán találni a csapatban. A klub legértékesebb játékosa a csapatkapitány, a spanyol válogatott José Gaya. Mellette a grúz kapus, Giorgi Mamardashvili és a Manchester Unitedtől kölcsönvett rutinos csatár, az uruguayi Edinson Cavani emelhető ki.

A Valencia szurkolói gyűlölik Peter Limet, rendszeresen tüntetnek a tulajdonos ellen Forrás: NurPhoto via AFP/Jose Miguel Fernandez/NurPhoto/Jose Miguel Fernandez

A Valencia legnagyobb esélye arra, hogy megszabaduljon kártékony tulajdonosától, a szurkolók által mélységesen gyűlölt Peter Limtől, talán az, ha kiesik az élvonalból. Ebben az esetben a szingapúri üzletember eladhatja a klubot, bár nem lesz könnyű megfelelő vevőt találnia, mert

a spanyol csapatnak még mindig rengeteg az adóssága, ráadásul a másodosztályban jóval kevesebb bevételre számíthat.

Jelenleg még az is előfordulhat, hogy csődbe megy az egyesület és alacsonyabb osztályba sorolják vissza. A Valencia jövőjével kapcsolatban rengeteg a kérdőjel, de a jelene dicstelen, a teljesítménye méltatlan régi hírnevéhez. 20 éve még a világ egyik legjobb csapata volt, és néhány évvel ezelőtt is a legerősebb spanyol klubok közé tartozott. Pillanatnyilag azonban a kiesés ellen küzd, a szurkolók pedig arra várnak, hogy valaki megmentse szeretett csapatukat a totális összeomlástól.