Vágólapra másolva!
Kedden este a labdarúgó Bajnokok Ligája negyeddöntőjének odavágó mérkőzésén a Manchester City 3-0-ra legyőzte a Bayern Münchent az Etihad Stadionban, míg a portugál Benfica 2-0-ra kikapott az olasz Internazionalétól a lisszaboni Estádio da Luzban.

A Bayern München az idei szezonban remekelt a nemzetközi kupaporondon, ennek ellenére március végén kirúgták Julian Nagelsmann vezetőedzőt, a helyére pedig a Chelsea-vel BL-győztes Thomas Tuchel érkezett, akinek a szakmai stábjában ezúttal is ott van másodedzőként Lőw Zsolt. A Bayern a BL-csoportkörében mind a hat meccsét megnyerte, csupán két gólt kapott, a nyolcaddöntőben pedig gólt sem kapva oda-vissza verte a Paris Saint-Germaint. Ez kitűnő alapot adhat a folytatásra a német rekordbajnoknak, azonban a Manchester City is jó formában várhatta a találkozót.

Az angolok a csoportkörből veretlenül mentek tovább (4 győzelem és 2 döntetlen), majd a nyolcaddöntőben az RB Leipzig otthonában elért 1-1 után otthon 7-0-ra ütötték ki a Willi Orbánnal és Szoboszlai Dominikkel felálló németeket, mindezt úgy, hogy a visszavágón a norvég Erling Haaland öt gólt szerzett. Pep Guardiola csapata félelmetes formában várhatta a meccset, ugyanis a lipcsei döntetlen óta sorozatban nyolc győzelmet aratott a Premier League második helyén álló City.

Thomas Tuchel és Pep Guardiola barátként üdvözölték egymást Forrás: AFP/Paul Ellis

A statisztika is az angol bajnoki címvédő sikerét vetített előre, hiszen az Etihad Stadionban legutóbb 2013 októberében győzött német csapat, és érdekesség, hogy a Bayern München vezetőedzője akkor Josep Guardiola volt, aki most éppen a Cityt irányítja.

Azóta tíz alkalommal lépett pályára német együttes a Manchester City otthonában, és mindegyik kikapott. A manchesteri csapat házigazdaként 24 BL-mérkőzésből álló veretlenségi sorozattal büszkélkedhet - 22 siker és két döntetlen a mérlege -, és legutóbb az RB Leipzig 7-0-s legyőzésével beállította az Arsenal 2004 és 2009 között felállított angol rekordját. A bajnokságban legutóbb, november közepén a Brentford tudott nyerni az Etihadban.

A mérkőzés elején a Manchester City irányította a játékot, a Bayern München az első öt percben szinte nem is találkozott a labdával.

Az első helyzetre az ötödik percig kellett várni, ekkor Haaland fordult le a védőjéről majd kiszorított helyzetből, 12 méterről lőtt, de a bombája méterekkel a kapu fölé szállt.

Két perccel később már ennél is nagyobb helyzete volt az angol csapatnak.

Kevin De Bruyne jobb oldali beadása a berobban İlkay Gündoğant találta meg, azonban a Manchester City csapatkapitánya hat méterről kapu fölé fejelt.

Upamecano rengeteget szorongatta Haalandot Forrás: AFP/Paul Ellis

A folytatásban is a Manchester City dominált, a Bayern München pedig zártan védekezett, így igazán komoly helyzet egyik oldalon sem alakult ki. A 22. percben aztán megvillant a City. Gündoğan felpasszolt labdáját Jack Grealish készítette le a lendületből érkező Haalandnak, de a norvég csatár 16 méterről a középen helyezkedő Yann Sommer kezébe lőtt.

A Bayern München első lehetőségére egészen a 26. percig kellett várni. A német válogatott Jamal Musiala tört be a tizenhatoson belülre, 12 méterről vissza akarta húzni a labdát a jobb alsó sarokba, azonban a spanyol válogatott Rodri egy önfeláldozó becsúszással blokkolni tudta a labdát.

Fél perccel később aztán még inkább hős lett a spanyol középpályás,

aki a kapott egy labdát a Bayern térfelén, kicselezte Musialát, tolt egyet befelé, majd 21 méterről védhetetlen gólt csavart a jobb felső sarokba.

Rodri (középen) a Bayern ellen lőtte az első gólját az idei BL-szezonban Forrás: AFP/Oli Scarff

A Manchester City gólja után sem változott a játék képe, az angol csapat teljesen kontroll alatt tartotta a meccset, és a 34. percben majdnem növelni is tudta az előnyét. Egy jobbról belőtt labdára Grealish startolt rá, a kapujából kimozduló Sommer elütötte a labdát az angol támadó elől, de pont Gündoğan elé, aki 10 méterről kapásból visszalőtte azt, azonban a svájci kapus egy elképesztő spárgázást bemutatva hatalmasat védett.

Az első félidő hajrájában a Manchester City továbbra is magabiztosan tartotta a labdát, a Bayern pedig kaput eltaláló lövés nélkül hozta le az első 45 percet, ilyen a legutóbbi hét szezonban csak ötször fordult elő a bajor csapattal.

Thomas Tuchel nem lehetett elégedett csapata játékával Forrás: AFP/Oli Scarff

A második játékrészt agresszívebben kezdte a Bayern München, a 46. percben pedig már Ederson Moraesnek kellett védeni Leroy Sané 15 méteres bombáját.

Két perccel később már ziccere is volt a Bayernnek.

Az eltolódott City védelemből Sané lépett ki egy az egyben, megcélozta a bal alsót, de a közeli lövésére Ederson hatalmas bravúrral leért, is kiütötte a labdát.

A folytatásban tovább rohamozott a Bayern München, a Manchester City pedig teljesen megzavarodott. Az 54. percben ismét Sané tesztelte Edersont, de a brazil kapus vetődve hárította a német válogatott támadó 18 méteres bombáját.

Az angol csapat első helyzetére az 57. percig kellett várni.

De Bruyne balról benyesett labdájára Rúben Dias érkezett középen, mellre vette a labdát, majd kapásból kapura tette azt, de Sommer kipiszkálta a labdát a léc alól.

Sané és a Bayern München is összekapta magát a második félidőre Forrás: AFP/Paul Ellis

Ezt követően alábbhagyott a Bayern lendülete, kiegyenlítettebb lett a játék,

a 70. percben pedig a semmiből növelte az előnyét a Manchester City.

Grealish szerelte a Bayern kapuja előtt a francia válogatott Dayot Upamecanót, majd sarokkal gyönyörű labdát tett Haaland elé, a norvég támadó azonban ahelyett, hogy 11 méterről lőtt volna, átnyeste a labdát a hosszú oldalon érkező Bernardo Silvának, a portugál középpályás pedig hat méterről védhetetlen gólt fejelt.

A második bekapott gól látszólag teljes megtörte a Bayernt, a Manchester City pedig a 76. percben majdnem eldöntötte a meccset és a teljes párharcot is. Az angol csapat játékosai húzogattak a 16-oson belül, majd Gündoğan lekészítette a labdát a Julián Álvareznek, a világbajnok argentin csatár nyolc méteres lövését pedig Sommer egy elképesztően nagy bravúrral kiszedte a bal alsóból.

Egy perccel később aztán már tehetetlen volt a svájci kapus.

Egy jobb oldali beadás után a hosszún érkező John Stones fejelte át a labdát a túloldalon érkező Haalandnak, a norvég csatár pedig öt méterről a kapuba belsőzött.

Erling Haaland a szezonbeli 7. BL-meccsén a 11. gólját lőtte Forrás: AFP/Paul Ellis

A harmadik gól után a Manchester City nem állt meg, és akár nagyobb arányú győzelmet is arathatott volna. A 83. percben Julián Álvarez távoli bombája kerülte el néhány milliméterrel a jobb kapufát, négy perccel később pedig az első gólt szerző Rodri fejesét szedte ki Sommer a bal felsőből egy újabb hatalmas bravúrral.

A végső győzelemre is esélyes Manchester City ezzel magabiztos győzelmet aratott a Bayern München ellen, és megnyugtató előnnyel várhatja a müncheni visszavágót.

1. félidő
27Rodri
27Bernardo Silva
27Rodri
1
2. félidő
93
88Benjamin Pavard
88Benjamin Pavard
80Serge Gnabry
80Alphonso Davies
80
77
76Erling Haaland
76John Stones
70Bernardo Silva
70Erling Haaland
70Bernardo Silva
69Jamal Musiala
69Jamal Musiala
68Kevin De Bruyne
68Kevin De Bruyne
50Alphonso Davies
49Alphonso Davies
48Bernardo Silva
48Bernardo Silva
47
46
Összeállítások
Manchester City3-2-4-1
Bayern München4-2-3-1
Football Pálya
1
Manuel
Neuer
21
Lucas
Hernandez
13
Eric
Maxim Choupo-Moting
27
Yann
Sommer
5
Benjamin
Pavard
2
Dayot
Upamecano
4
Matthijs
de Ligt
19
Alphonso
Davies
6
Joshua
Kimmich
8
Leon
Goretzka
11
Kingsley
Coman

Manchester City

Kezdők
47Phil Foden
31Ederson Moraes
25Manuel Akanji
3Ruben Dias
6Nathan Ake
5John Stones
76
16Rodri
27
27
20Bernardo Silva
70
70
48
48
27
17Kevin De Bruyne
68
68
8Ilkay Gundogan
10Jack Grealish
9Erling Haaland
76
70
18Stefan Ortega
33Scott Carson
2Kyle Walker
4Kalvin Phillips
14Aymeric Laporte
19Julian Alvarez
21Sergio Gomez
26Riyad Mahrez
32Maximo Perrone
80Cole Palmer
82Rico Lewis
Cserék

Bayern München

Kezdők
1Manuel Neuer
21Lucas Hernandez
13Eric Maxim Choupo-Moting
27Yann Sommer
5Benjamin Pavard
88
88
2Dayot Upamecano
4Matthijs de Ligt
19Alphonso Davies
80
50
49
6Joshua Kimmich
8Leon Goretzka
11Kingsley Coman
42Jamal Musiala
69
69
10Leroy Sane
7Serge Gnabry
80
26Sven Ulreich
35Johannes Schenk
17Sadio Mane
20Bouna Sarr
22Joao Cancelo
23Daley Blind
25Thomas Mueller
38Ryan Gravenberch
39Mathys Tel
40Noussair Mazraoui
44Josip Stanisic
Cserék

A keddi játéknap másik mérkőzésén a Benfica fogadta az Internazionalét. A portugál csapat - amely a hónap elején szerződést hosszabbított vezetőedzőjével, Roger Schmidttel - az elmúlt 15 találkozójából 13-at megnyert, ugyanakkor az olaszok ellen nem számíthatott a Porto ellen megsérült Alexander Bahra.

A két csapat a 2004-es Európa Liga nyolcaddöntőjében találkozott, akkor a lisszaboni 0-0 után a milánói visszavágón 4-3-re nyert és jutott tovább az Internazionale.

Az Inter a legutóbbi 6 meccsén nyeretlen maradt, legutóbb Lukaku kért elnézést a szurkolóktól Forrás: NurPhoto via AFP/Giuseppe Maffia

Az Inter az utolsó olasz BL-győztes (2010-ből), előtte pedig 1964-ben és 1965-ben - akkor éppen a Benficával szemben - diadalmaskodott. A Benfica 1961-ben és 1962-ben győzött a jogelőd BEK-ben, és volt öt bukott fináléja is (1963, 1965, 1968, 1988, 1990).

Az Inter az előző körben is portugál alakulattal találkozott, akkor 1-0-val és 0-0-val ment tovább az FC Porto ellen. A Benficának belga rivális jutott a nyolcaddöntőben, és 2-0-s, valamint 5-1-es győzelemmel vette a Brugge elleni akadályt.

Az első félidőben mindkét csapat rendkívül óvatosan futballozott, az első nagy helyzetre egészen a 16. percig kellett várni.

Ekkor Álex Grimaldo futott el a bal szélen, a beadását Federico Dimarco pont Rafa Silva elé fejelte, aki nyolc méterről kapura lőtt, de André Onana bravúrral védte a rövidbe alsóba tartó labdát. A 20. percben ismét Dimarco hibájából veszélyeztetett a Benfica. Az olasz csapat védője újabb labdát ajándékozott el, amit Rafa Silva gyűjtött be, a lekészített labdáját pedig Joao Mário lőtte 14 méterről kapu mellé. A folytatásban kiegyenlített játék zajlott, komoly helyzetek nélkül, amit jól szemléltet, hogy a Benfica 0.21, míg az Inter 0.12-es xG-t tudott összehozni az első félidőben.

Nicolò Barella a második gólját szerezte az idei BL-szezonban Forrás: AFP/Patricia De Melo Moreira

A második félidőt a milánói csapat kezdte jobban, és a 51. percben meg is szerezte a vezetést. Alessandro Bastoni futott el a bal szélen, a kapu elé betekert labdájára Nicolò Barella érkezett a hosszú oldalon, és öt méterről a kapu jobb oldalába fejelt.

Az Inter vezetőgólja után öt perccel egyenlíthetett volna a Benfica. Joao Mário jobbról középre tett labdájára többen is érkeztek, de sem Grimaldo, sem Gonçalo Ramos, sem pedig Florentino Luís nem találta el a labdát.

A folytatásban a Benfica aktívabb volt, a 73. percben egyenlíthetett volna a portugál csapat. Egy jobb oldali beadás után a hosszún érkező Rafa Silva került helyzetbe, de a közeli lövése kapu mellé ment. Tíz perccel később aztán eldöntötte a meccset az Inter. Denzel Dumfries jobb oldali beadásába a tizenhatos vonalánál felugró Joao Mário kézzel ért bele, így büntetőt kapott az olasz csapat. A labda mögé a belga válogatott Romelu Lukaku állt oda, aki nagy erővel a bal alsó sarokba lőtt.

Romelu Lukaku gólja nagyon sokat érhet az Internek a folytatásra Forrás: AFP/Patricia De Melo Moreira

Az utolsó tíz percben az Inter már rutinosan tartotta az eredményt, és végül hatalmas meglepetésre kétgólos győzelmet aratott a Benfica otthonában.

1. félidő
22Antonio Silva
2. félidő
91Alessandro Bastoni
86Denzel Dumfries
83Edin Dzeko
82Romelu Lukaku
64Florentino Luis
63Edin Dzeko
63Lautaro Martinez
63Federico Dimarco
51Nicolo Barella
51Alessandro Bastoni
50Marcelo Brozovic
Összeállítások
Benfica4-2-3-1
Internazionale3-5-2
Football Pálya
30
Nicolas
Otamendi
6
Alexander
Bah
93
Julian
Draxler
99
Odisseas
Vlachodimos
2
Gilberto
Junior
66
Antonio
Silva
91
3
Alejandro
Grimaldo
61
Florentino
Luis
22
20
Joao
Mario
37
Milan
Skriniar
20
Hakan
Calhanoglu
24
Andre
Onana
36
Matteo
Darmian
15
Francesco
Acerbi
95
Alessandro
Bastoni
2
Denzel
Dumfries
23
Nicolo
Barella
77
Marcelo
Brozovic
22
Henrikh
Mkhitaryan
32
Federico
Dimarco

Benfica

Kezdők
30Nicolas Otamendi
6Alexander Bah
93Julian Draxler
99Odisseas Vlachodimos
2Gilberto Junior
66Antonio Silva
22
91Morato
3Alejandro Grimaldo
61Florentino Luis
64
22Chiquinho
20Joao Mario
27Rafa Silva
8Fredrik Aursnes
88Goncalo Ramos
65Rafael Rodrigues
24Samuel Soares
75Andre Gomes
4Lucas Verissimo
7David Neres
15Goncalo Guedes
19Casper Tengstedt
21Andreas Schjelderup
33Petar Musa
71Joao Tome
73Cher Ndour
87Joao Neves
Cserék

Internazionale

Kezdők
37Milan Skriniar
20Hakan Calhanoglu
24Andre Onana
36Matteo Darmian
15Francesco Acerbi
95Alessandro Bastoni
91
51
2Denzel Dumfries
86
23Nicolo Barella
51
77Marcelo Brozovic
50
22Henrikh Mkhitaryan
32Federico Dimarco
63
10Lautaro Martinez
63
9Edin Dzeko
83
63
1Samir Handanovic
21Alex Cordaz
5Roberto Gagliardini
6Stefan de Vrij
8Robin Gosens
11Joaquin Correa
12Raoul Bellanova
14Kristjan Asllani
33Danilo D'Ambrosio
45Valentin Carboni
46Mattia Zanotti
90Romelu Lukaku
82
Cserék