Következő mérkőzések
Lengyelország
15:002024. június 16.
Hollandia
Szlovénia
18:002024. június 16.
Dánia

Új kihívóktól retteghet a Manchester City: bombaerős focistákkal erősödött a Premier League mezőnye

fbl Horizontal
Tottenham Hotspur's Swedish midfielder Dejan Kulusevski is mobbed by teammates after scoring the opening goal during the English Premier League football match between Manchester City and Tottenham Hotspur at the Etihad Stadium in Manchester, north west England, on January 19, 2023. (Photo by Oli SCARFF / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE. No use with unauthorized audio, video, data, fixture lists, club/league logos or 'live' services. Online in-match use limited to 120 images. An additional 40 images may be used in extra time. No video emulation. Social media in-match use limited to 120 images. An additional 40 images may be used in extra time. No use in betting publications, games or single club/league/player publications. /
Vágólapra másolva!
Kevésbé volt hangos az átigazolási szezon az elmúlt héten, mint június első hetében, ám így sem maradt érdekes transzferek nélkül a futballvilág – elsősorban Angliában, de Magyarországon sem. Összeállításunkban ezeket gyűjtöttük össze.

A labdarúgó-bajnokságok végeztével több elképesztő bejelentés is született, hiszen többek között Karim Benzema és Lionel Messi is elhagyta Európát, a Real Madrid pedig őrült összegért szerződtette az egyik legnagyobb tehetségnek kikiáltott Jude Bellinghamet. Hasonlóan nagy mértékű klubváltások talán már egész nyáron nem lesznek, de már június közepéig további váratlan és kevésbé váratlan átigazolások történtek amelyek közül – ahogy az lenni szokott – a legtöbb angol csapatokat is érintett.

Dejan Kulusevski végleg aláírt az angol Tottenham Hotspur csapatához, miután már az elmúlt másfél szezont is ott töltötte kölcsönben az olasz Juventustól. A 23 éves svéd szélső öt évre írt alá a londoniakkal, akik 25,6 millió fontot fizettek érte. Egy másik, tavasszal kölcsönben futballozó játékos megszerzésére ennél is többet költött a Spurs:

Pedro Porrót 38,5 millió fontért láncolta magához.

A 23 éves spanyol hátvédért a portugál Sporting kapta meg a nem kis pénzösszeget.

Kevin Schade 22 millió fontot ért meg egy másik londoni klubnak, a Brentfordnak, amely a német Freiburgnak fizetett klubrekordot jelentő összeget. A 21 éves német csatár tavasszal már kölcsönben szerepelt Angliában, ám a játéka meggyőzőnek bizonyult, és most ötéves szerződést kötött a klubbal. Szintén távozik Sallai Roland csapatától Mark Flekken, akit szintén a Brentford szerzett meg. A 30 éves holland kapusért 11 millió fontot fizettek a londoniak a németeknek.

Egy másik, az előzős szezonban sikeres Premier League-középcsapat is kötött jó üzleteket a héten.

A Brighton azok után, hogy eladta Alexis Mac Allistert a Liverpoolnak, ingyen szerzett is egy focistát a Vörösöktől: a 37 éves James Milner szabadon igazolható játékosként egy évre írt alá új csapatához.

A Liverpool korábbi csapatkapitánya összesen 619 meccsen lépett pályára a Premier League-ben, nála több elsőosztályú meccsel csak Ryan Giggs (632) és Gareth Barry (652) rendelkezik. A szezon meglepetéscsapata, a Brighton még egy nagy nevet bejelentett az előző héten: a német Borussia Dortmundtól ingyen, négy évre megszerezte a 27 éves német válogatott középpályást, Mahmoud Dahoudot a csapat.

A Liverpool eközben egy másik középpályását is ingyen vesztette el: Naby Keïta a német Werder Bremen csapatához igazolt. A 28 éves guineai játékos korábban a Lipcse focistája volt, 2018-ban pedig nem kevesebb, mint 60 millió eurót fizetett érte a Liverpool. A most 28 éves középpályás azonban nem tudta beváltani a hozzá fűzött ígéreteket, noha többek között bajnokságot és Bajnokok Ligáját is nyert a Vörösökkel.

A többi topligában messze nem volt ekkora nyüzsgés a héten, a legtöbb helyen nem is jelentettek be senkit. A Serie A tavalyi bajnoka, az SSC Napoli két, eddig kölcsönben Nápolyban játszó játékosát (Giovanni Simeonét és Giacomo Raspadorit) láncolta magához, de hasonlóan tett az Internazionale Robin Gosensszel, és a Juventus is Moise Keannel és Manuel Locatellivel a mostani transzferidőszakban. A spanyol, a német és a francia bajnokságban pedig még hasonló bejelentések sem történtek válogatott focistákról a múlt héten.

NB I

Ami a magyar futballt illeti, itt több minden történt. A sorozatban öt bajnoki címet nyerő Ferencváros még több játékossal megerősítette a keretét. Sztanyiszlav Csercseszov Baráth Pétert, Varga Barnabást, Halmai Ádámot, Tosin Kehindét és Cebrail Makreckiset már korábban megszerezte.

Azóta a Fradi az izraeli Maccabi Haifától Mohammed Abu Fanit, a francia Caentől Ibrahim Cissét, a szerb Crvena zvezdától pedig Alekszandar Pesicset is leigazolta.

A többi csapatnál is bőven történt játékosmozgás az NB I-ben. Az OTP Bank Ligán belül váltott csapatot Spandler Csaba (a Puskás Akadémiától a Fehérvárhoz került), Kádár Tamás (a Pakstól az MTK-hoz), Demjén Patrik (a Zalaegerszegtől az MTK-hoz), Senkó Zsombor (a Diósgyőrtől a Zalagerszeghez), Artem Odincov (a Kisvárdától a DVTK-hoz) és Mezei Szabolcs (az MTK-tól a Pakshoz).

Végül pedig néhány olyan játékos, aki távozik az NB I-es klubjától, és nem (biztosan) marad a magyar élvonalban. A Fradinál két ilyen bejelentés is történt a héten: Zseljko Gavrics végleg aláírt a Dunaszerdahelyhez, míg

a magyar válogatott Vécsei Bálint szintén eligazol, de még nem tudni, hová.

A legfrissebb (vasárnap esti) hírt pedig a Paksot érinti, miszerint a csapat kapusa, Nagy Gergely a görög Lamia csapatához szerződött.

Mindent egy helyen az Eb-ről