Következő mérkőzések
Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc
Vágólapra másolva!
Gérald Darmanin francia belügyminiszter bejelentette, hogy kilenc gyanúsítottat letartóztattak vasárnap este, miután az Olympique Marseille labdarúgócsapatának szurkolói kövekkel és sörösüvegekkel megdobálták az Olympique Lyon autóbuszát, ezért elmaradt a két klub bajnoki mérkőzése.

A busznak több ablaka is betört, miközben a Stade Vélodrome felé haladt. A szilánkok felsértették Fabio Grosso vezetőedző arcát, akit két segítője kísért be a stadionba. Ott orvosi ellátást kapott, később mégis kórházba kellett szállítani, az illetékesek pedig a meccs elhalasztása mellett döntöttek.

Mivel a támadás a stadionon kívül történt, a Francia Labdarúgó Liga (LFP) nem jogosult megbüntetni a hazai csapatot. Az eset mégis kedvezőtlen követkeményekkel járhat az LFP számára, amely éppen a 2024 és 2029 közötti televíziós közvetítési jogokról tárgyal, a pályázat csütörtökön zárul.

A jövő nyári párizsi olimpia előkészületeit is beárnyékolhatják a történtek, annál is inkább, hiszen az ötkarikás esemény labdarúgótornájának néhány csoportmérkőzését éppen Marseille-ben rendezik.

A dél-franciaországi kikötővárosban az 1998-as világbajnokság idején súlyos összecsapások voltak az angol szurkolók és a rendőrség között. A vendégcsapat buszát 2016-ban és 2019-ben is megtámadták a helyi szurkolók.

Kilenc embert vettek őrizetbe a marseille-i busztámadás után Forrás: AFP/Christophe Simon

"Sajnálatosnak tartjuk, hogy ez a helyzet minden évben megismétlődik Marseille-ben, és felszólítjuk a hatóságokat, hogy mérjék fel az ilyen típusú incidensek súlyosságát, és megismétlődésének veszélyét, mielőtt még komolyabb tragédia történne" - áll az Olympique Lyon közleményében.

A klub illetékesei jelezték, jogi útra terelik az ügyet és hivatalost panaszt nyújtanak be.

"Ami Fabio Grossóval történt, az teljesen elfogadhatatlan, még akkor is, ha a stadionon kívül volt. Ilyesmi nem fordulhat elő a futballban. Dühös és megdöbbent vagyok a helyzet miatt" - mondta Pablo Longoria, az Olympique Marseille elnöke.

Amélie Oudéa-Castéra sportminiszter úgy fogalmazott, ezek az elfogadhatatlan tettek beárnyékolják a labdarúgás és a sport értékeit. Leszögezte, az elkövetőket meg kell találni és szigorúan meg kell büntetni.

Elmaradt a botrányba fulladt francia rangadó Forrás: CHRISTOPHE SIMON / AFP

"Szinte mindent láttunk, amit nem akarunk látni. Szomorú volt, felháborító és undorító" - nyilatkozta. Oudéa-Castéra arra utalt, hogy a szurkolók homofób és rasszista rigmusokat skandáltak a stadionban.
Közösségi oldalán azt írta: akik szeretik a sportot, azoknak a legnagyobb elszántsággal, közös erőfeszítéssel kell felszámolniuk az ostobaság és a gyűlölet cselekedeteit, amelyeknek semmi közük a sporthoz.

Gérald Darmanin belügyminiszter bejelentette, hogy eddig kilenc embert vettek őrizetbe, majd hozzátette, reményei szerint a lehető legkomolyabb börtönbüntetést kapják azok, akik elrontották mások szórakozását.

Elmondása szerint öt rendőr megsérült, és a videokamerák felvételeinek segítségével hamarosan további elkövetőket is letartóztathatnak. Hangsúlyozta, a klubokkal szembeni esetleges szankciókról a sportági szervezeteknek kell dönteniük. Darmanin tagadta, hogy a hatóságok nem készültek volna fel a biztonsági kockázatot jelentő meccsre, ugyanis ötszáz rendőr volt a helyszínen.

A 2021/22-es szezon különösen problémás volt a francia labdarúgásban, akkor a Marseille mellett az RC Lens, a Lille OSC, a Montpellier, az Angers és a St. Étienne szurkolói is okoztak kisebb-nagyobb botrányokat.

Mindent egy helyen az Eb-ről

Választások - 2024. június 9. Helyi önkormányzati választások,
Nemzetiségi önkormányzati választások
és Európai parlamenti választás
Tovább a választási hírekhez