Következő mérkőzések
Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc
Vágólapra másolva!
A selejtezők kudarca után nyilvánvalóan egy továbbjutással javítana a belga KRC Genk a Konferencia-liga csoportkörében. Ehhez azonban a nagyszerű formában lévő Ferencvárost is le kellene győznie.

Kiküldött munkatársunk helyszíni tudósítása Genkből.

A tervezettnél jóval később érkezett csak meg a Ferencváros küldöttsége Maastrichtba, ahonnan busszal ment tovább a küldöttség Genkbe, miután a bérelt gép csak jókora késéssel érkezett meg Budapestre. A csütörtöki meccs helyszínén tervezett sajtótájékoztató is elmaradt, ami után egy belga lap jóvoltából az a hír terjedt, hogy az UEFA büntetéssel fenyegette meg a Fradit. Ez azonban olyan, mint a Tbilisziben osztogatott Moszkvicsok esete: az UEFA ugyanis ezúttal nagyon konstruktívan állt a történtekhez, és csak annyit kért, hogy a zöld-fehérek részéről a szállodában Dejan Sztankovics edző és Dibusz Dénes csapatkapitány tartson egy rögtönzött "sajtótájékoztatót", amit videóra vesznek, és elküldenek az UEFA-nak. Ez megtörtént, így természetesen nincs büntetés. A sajtótájékoztatóval együtt a szokásos pályabejárás is elmaradt, de majd csütörtökön megismerkednek a fiúk a Cegeka Arénával - ahol olyan sok újdonság nem vár rájuk: a 22 ezres stadionban ugyanúgy zöld a fű, mint a Groupama Arénában.

A KRC Genk otthona, a Cegeka Aréna Forrás: Belga via AFP/Johan Eyckens

Nem végződött jól az előző, és nem kezdődött jól az aktuális idény a Genk számára. A 2023-as bajnoki címet egy 94. percben kapott góllal bukták el júniusban, és ugyan a Fradihoz hasonlóan ők is a Bajnokok Ligája selejtezőjében indultak, végül szintén a Konferencia-ligában kötöttek ki. Előbb a BL-selejtező második fordulójában a svájci Servette verte ki őket 1-1 és 2-2 után tizenegyesekkel, majd a folytatásban az Európa-liga selejtezőjének harmadik közében a görög Olympiakosz győzte le őket (0-1, 1-1).

A Konferencia-liga csoportkörében aztán az első fordulóban kétszer is egyenlíteniük kellett hazai pályán a Fiorentina ellen, majd a második fordulóban simán nyertek 2-0-ra a Cukaricki vendégeként. A szerb csapat ellen a második gólt

az a Joseph Paintsil rúgta, aki a 2017-18-as idényben 25 bajnokin tíz gólt szerzett a Fradi színeiben.

A selejtezős kudarcok után tehát mindkét csapat a Konferencia-ligában szeretne bizonyítani, mégpedig úgy, hogy tavasszal is pályára lépjenek. Azonban mivel a csoportban ott van az előző kiírásban döntőig jutó Fiorentina is, a jó kezdés ellenére a belga és a magyar csapat sem mehet biztosra a továbbjutást illetően.

Sőt, könnyen lehet, hogy a következő két mérkőzésük fogja eldönteni, melyikük jut tovább.

A hétvégi bajnoki fordulóban mindkét csapat győzelemmel hangolt a kupameccsre: a Genk a gyengécske Mechelent tömte ki hazai pályán 4-0-ra, míg a Fradi egy feszült és rengeteg energiát felemésztő meccsen győzte le idegenben a Diósgyőrt.

Alekszandar Pesicsre (72) vár a feladat, hogy pótolja Varga Barnabást és a csatár góljait Fotó: Csudai Sándor - Origo

A rangadón aratott győzelem azonban áldozattal járt: a bombaformában lévő válogatott csatár, Varga Barnabás, aki minden sorozatot, klub- és válogatott meccset figyelembe véve már 20 gólnál jár az idényben, megsérült és nem tudott a csapattal tartani Belgiumba.

Ugyanez igaz másokra is, benne van a sérülés ebben. Bízom benne, hogy nem komoly Barnabás sérülése és mielőbb visszatérhet közénk, de természetesen vannak cserejátékosaink is" – mondta még a Diósgyőr elleni meccs után Dejan Sztankovics, a Fradi edzője.

A szerb edző ugyancsak nem számíthat Adama Traoéra, és Henry Wingo, valamint Eldar Civic sem tartott a csapattal. Varga hiányában várhatóan Alekszandar Pesics kerül be kezdőbe, és könnyen lehet, hogy ezúttal le kell mondania a csapatnak a megszokott szórakoztató támadójátékáról.

– mondta erről a helyzetről Sztankovics. És valóban, a Fradi kerete elég bő és elég mély is ahhoz, hogy minden hiányzót pótolni tudjon a szakvezetés.

És még mindezek, valamint a Mechelen elleni győzelem ellenére is a Fradi sokkal jobb formában van, mint a Genk. A belga csapat eddigi 11 bajnokijából csak négyet nyert meg (igaz, legyőzte az éllovas Royal Union Saint-Gilloise-t is, méghozzá idegenben), és egy vereség mellett hatszor is döntetlent játszott. Így 18 ponttal jelenleg az ötödik helyen áll a Jupiler Ligában.

Micsoda jubileum!

Kereken 350. európai kupameccsét játssza csütörtökön a Genk ellen a Ferencváros. A Fradi európai kupakalandja 95 éve a szerb Beogradski elleni Közép-európai kupa találkozóval vette kezdetét, amit 7-0-ra nyertek meg a zöld-fehérek, majd a döntőig meneteltek, ahol 10-6-os összesítéssel győzték le a Rapid Wient. 1937-ben ismét megnyerte a sorozatot a Fradi, akkor a Laziót verték 4-2-re a döntőben. A legnagyobb sikert az 1965-ös Vásárvárosok Kupája (VVK) győzelem jelenti, amikor Torinóban győzte le a magyar csapat 1-0-ra a Juventust Fenyvesi Máté góljával. 1975-ben a korszak egyik legerősebb csapata, a Dinamo Kijev túl nagy falat volt a KEK-döntőben. 1995-ben pedig első magyar csapatként jutott BL-főtáblára a Fradi, miután 2-1-es összesítéssel legyőzte az Anderlechtet. 2019 óta pedig páratlan sorozatban van a csapat, hiszen immár sorozatban az ötödik idényben játszik egy európai kupa főtábláján.

Nyilvánvaló, hogy, aki tovább akar jutni, annak a Csukaricskit is le kell győznie, de az itt megszerzett pontok jelentik az igazi esélyt. De nem lesz könnyű meccs, ebben egész biztos vagyok. Ez a csapat az előző idényben kis híján megnyerte a belga bajnokságot, ami tiszteletet parancsol" - mondta Dejan Sztankovics a Maastrichtba tartó gépen.

Micsoda nevelések!

Európai hírű nevelőklub a KRC Genk, amely időről időre fantasztikus tehetségekkel látja el az európai futballt. A genki utánpótlásakadémia 2003-ban kezdte meg működését, amikor Ronny Vangeneugden irányításával elindult egy páratlanul sikeres program. A még belga viszonylatban is kis klubnak számító Genk olyan játékosokat nevelt ki a világ labdarúgásának, mint Yannick Carrasco, Jelle Vossen, Dennis Praet, Steven Defour, Christian Benteke, Thibaut Courtois, Divock Origi, Timothy Castagne, Leandro Trossard és nem utolsó sorban Kevin De Bruyne.

A szégyentelenül fiatal Kevin De Bruyne a Genk mezében 2012-ben egy Anderlecht elleni bajnoki meccsen Forrás: Belga via AFP/Kristof Van Accom

Ugyancsak figyelemre méltó a játékosmegfigyelő hálózatuk, amelyik olyan, később igen jó pénzért értékesített focistákat fedezett fel, mint Kalidou Koulibaly, Wilfred Ndidi, Leon Bailey, Sergej Milinković-Savić vagy éppen Sander Berge.

És ne feledkezzünk meg róla, hogy a klubnak több nagyszerű magyar játékosa is volt, akik közül külön is kiemelkedik a kapus Köteles László és a középpályás Tőzsér Dániel.

Folt a sportbarátságon

Az európai kupák sajátossága, hogy az érintett csapatok a meccsek előtt felveszik egymással a kapcsolatot, és baráti hangulatú levelezés formájában tisztázzák az olyan kérdéseket, mint a bejutás, a parkolóhelyek, a sajtótájékoztatók időpontja, a pályabejárás mikéntje, és még megannyi apróságnak tűnő, de valójában fontos dolog.

Ugyanezt a kört a Fradi és a Genk is letudta természetesen, és az sem jelentett gondot, hogy a két klubnak bizony múltja van egymással. Mégpedig a Genk mostani egyik legjobbja, Joseph Paintsil átigazolása miatt. A ghánai csatár a 2017-18-as idényben érkezett a Fradihoz, és remekül kezdte a szezont, pillanatok alatt a szurkolók egyik kedvence lett, ami nem is csoda, ha valaki ilyen gólokat lő a legnagyobb vetélytársnak:

Paintsil aztán a téli szünet után nem tért vissza időben a Fradihoz, azt állítva, hogy maláriás lett, de valójában ekkor már hallani lehetett a Genk érdeklődéséről. Sőt, a magyar csapat megkerülése ellenére a Fradinál is tudtak erről. A játékos ügynöke ezt követően még megvádolta a Fradit, hogy megkárosította Paintsilt, aki a viták ellenére visszatért a klubhoz, de már korántsem játszott olyan meghatározó szerepet, mint ősszel. Paintsil az idény után a Genk játékosa lett, és egy törökországi kölcsönidény után immár a belga csapat egyik legjobbjaként beszélnek a Joske néven becézett focistáról.

Mindez azonban már régen történt, a két klub túllépett ezen a kellemetlen eseten, és teljesen korrekt a kapcsolatban hozták tető alá a Konferencia-liga meccseiket.

Egy kis meglepetés

Eddig még nem láttunk olyat, mint, ami a maastrichti repülőtéren fogadott bennünket. Fiatalok egy csoportja különböző zászlókkal felszerelve várta a Fradi több játékosát is, így Myent Abenát, Marquinhost és Henry Wingót. Az amerikai védő nem tartott a csapattal, így az ő rajongója kicsit szomorúbban szorongatta a csillagos, sávos zászlót, a másik két drukkernek azonban szerencséje volt, kedvenceik örömmel álltak le velük egy közös fotóra.

A KRC Genk-Ferencváros mérkőzést csütörtökön 21 órai kezdettel rendezik Genkben. A találkozóról az Origo élő közvetítés és helyszíni tudósítás formájában is beszámol.

Mindent egy helyen az Eb-ről