Ennyi focisérülésbe más már szinte belehalt volna

fbl Horizontal FOOTBALL WORLD CUP QUALIFYING ROUND
Brazil's forward Neymar leaves the field after an injury during the 2026 FIFA World Cup South American qualification football match between Uruguay and Brazil at the Centenario Stadium in Montevideo on October 17, 2023. (Photo by Pablo PORCIUNCULA / AFP)
Vágólapra másolva!
Tíz évvel ezelőtt aligha volt olyan focidrukker, aki ne látta volna többször aranylabdásként, BL-győztesként Neymart, a brazil csodagyereket. A valóban fantasztikusan tehetséges futballista karrierje a sikerek ellenére is a legtöbbekben inkább csalódást kelt, semmint elégedettséget. Neymar egészen biztosan a legékesebb példája azoknak a focistáknak, akik biztosan nem hozták ki magukból azt, amit tehetségük alapján joggal vártak tőle. A brazil sztár esetében ebben számtalan, köztük nem egy súlyos sérülése is szerepet játszott. Van-e út vissza a csúcsra, vagy 31 éves tulajdonképpen véget ért Neymar karrierje?Egymást követték a durvábbnál durvább sérülésekPárizsban már csak egy "fél" Neymart kaptak a szurkolókCsak erős idegzetűeknek: brutális számok Neymar sérüléseirőlLehet, hogy ez az egyik ok a sérülések hátterében?

Sokak szerint ez a karrier már a Párizsba szerződéssel, de legkésőbb idén nyáron, a szaúdi Al Hilal ajánlatának elfogadásával véget ért. A kevésbé rosszmájúak (pesszimisták, realisták, lehet választani) szerint a szaúdi kitérő után még vezet út vissza a topligákba, de, ha őszinték akarunk lenni, az elmúlt húsz év legnagyobb brazil tehetsége számára a mostani kényszerpihenő alighanem pályafutása végét jelenti.

Egy jellemző kép Neymar karrierjéből: a brazil sztár fájdalomtól eltorzult arccal fekszik a füvön Forrás: AFP/Alain Jocard

Neymar megsérült... megint

A 2026-os világbajnokság dél-amerikai selejtezőkörének negyedik fordulójában Uruguay hazai pályán 2–0-ra legyőzte Brazíliát, de az ötszörös világbajnok válogatott drukkerei aligha emiatt voltak igazán elkeseredve: az első félidő végén ugyanis világsztár támadójuk, Neymar ismét megsérült, és mankóval hagyta el a stadiont.

Az, hogy a brazil sztárnak nincs szerencséje, a létező legenyhébb megfogalmazás. Neymar karrierje ugyanis kis túlzással arról szólt, hogy hosszabb-rövidebb (általában rövidebb) ideig tudott játszani két súlyos sérülés között.

Neymar így varázsolt tinédzserként a Santosban:

Nyáron már sérülten igazolt augusztus 15-én a Paris Saint-Germainből a szaúdi Al Hilal csapatához, ahol csak egy hónappal később tudott bemutatkozni.

Túl sokszor látott kép: Neymar a fájdalomtól szenvedve fekszik a gyepen Forrás: AFP/Franck Fife

""Neymar a világ egyik legjobb játékosa, sokat fog adni nekünk. Enyhe sérülése van, ami miatt nem tud részt venni az edzéseken a következő napokban.

- festette az ördögöt a falra Jorge Jesus, az Al Hilal portugál edzője napokkal az Uruguay elleni meccs előtt, azóta már kiderült, hogy a brazil sztár a csapat keretéből is kikerült, és biztos, hogy hosszú kihagyás vár rá.

Neymar egyébként még a PSG játékosaként a Lille elleni február 19-i francia rangadón sérült meg, akkor is a bokájára kapott egy rúgást.

A brazil sztárt hordágyon kellett levinni a pályáról. Később kiderült, hogy nincs törés, és a játékos bokaszalagjai sérültek meg.

Az egyesület akkor bízott benne, hogy három-négy hétnél többet nem kell kihagynia, ehhez képest hét hónapig nem lépett pályára. Pedig végre ismét remek formában volt, az idényben lejátszott 29 meccsén 18-szor volt eredményes. Az újabb csapás azonban a PSG-nek is betette a kaput, a párizsiak a bajnokságot ugyan megnyerték,

de a BL-től már a nyolcaddöntőben búcsúztak a Bayern ellen kettős vereséggel.

A Lille elleni bajnokin összeszedett sérülés három hónappal azt követően történt, hogy ugyanazt a bokáját csúnyán lerendezték a Szerbia elleni vb-meccsen. A 2018-as vb-találkozásuk után szinte borítékolható volt, hogy ütni-vágni fogják, amikor csak a közelébe kerülnek, és nem is okoztak csalódást a szerb védők és középpályások: Neymar annyit kapott, ami egy fél idényre is elég lenne.

A következő két csoportmeccset kihagyta, a nyolcad- és negyeddöntőben viszont egyaránt pályára lépett és gólt is szerzett, igaz, utóbbi meccs az utolsó volt a brazilok számára, mert 11-esekkel kikaptak a horvátoktól.

Félidényeket játszott csak Párizsban Neymar

A brazil szupersztárt mai napig világrekordot jelentő 222 millió euróért vette meg a PSG a Barcelonától, amit nem igazán hálált meg a teljesítményével Neymar. Egyrészt hat párizsi idénye összesen talán három egészet ha kitett.

Míg a hozzá hasonló kaliberű sztárjátékosok egy idényben 50-60 meccset játszanak, neki két olyan idénye volt, amikor a 30-as határt elérte:

2017-18-ban kereken 30, míg 2020-21-ben 31 meccsen lépett pályára.

És már a 2018 februárjában elkezdte halmozni a sérüléseket, amikor egy Marseille elleni februári bajnokin összetalálkozott - természetesen - a jobb bokája Bouna Sarr lábával.

És még ezek után is az év legjobbjának választották a Ligue1-ben, valamint komoly érdemei voltak benne, hogy a 2019-20-as idényben a PSG története során először eljutott a BL-döntőbe, és ugyanebben az évben Kakát megelőzve a BL történetének legeredményesebb játékosa lett (jelenleg 81 meccsnél és 43 gólnál jár). Ezt csak azért írjuk most le, hogy érzékeltessük, a rengeteg sérülés és kihagyás ellenére is, amikor pályára lépett, pláne, amikor huzamosabb ideig tudott játszani, képes volt világklasszis teljesítményre.

Neymar borzasztó számai

Nem fogjuk felsorolni az összes sérülését, aki kíváncsi rá, az a böngészheti a Transfermarkt adatbázisát, ahol három oldalon át sorolják a különböző, térd-, boka-, izom- és szalagsérüléseket. Az viszont látszik, hogy ahogy telik az idő, a súlyosabb sérülései úgy gyógyulnak egyre lassabban. A fentebb említett Marseille elleni lábközépcsonttörés után 90, míg a Lille elleni bokasérülés után 130 napot kellett kihagynia.

Neymar hordágyon hagyja el a pályát az Uruguay elleni vb-selejtezőn Forrás: AFP/Pablo Porciuncula

Amennyiben az idei szezonban már nem lép pályára, akkor a 2013-14-es idénytől, azaz a Santosból Barcelonában igazolása óta

több mint 200 meccset hagy ki, ami több mint öt teljes idény egy 20 csapatos ligában.

És több mint a fele a karrierje során összesen lejátszott 360 klubmérkőzésnek. Elképesztő adat.

A válogatottal kicsivel szerencsésebb - igaz, meccsből is kevesebb van -, ott 128 alkalommal léphetett pályára, és 79 góljával rekorder a hazájában megelőzve a legendás Pelét. Bár a szerencsét némileg árnyalja, hogy a 2014-es hazai vébén éppen a németek elleni elődöntőt előtt sérült meg a Chile elleni negyeddöntőben. Az 1-7-es riói mészárlásra valószínű mindenki emlékszik...

Kevesebb partizás = több meccs?

Ha mérget nem is vennénk rá, hogy az imént egyenlet megoldása egyértelműen egy "igen", azért az biztos, hogy nem Neymar fotója fog az "élsportolóhoz illő életmód" szócikk mellé kerülni illusztrációnak. Az viszont tény, hogy Neymar bulizásairól, partizásairól feltűnően sok hír lát napvilágot, különösen, amikor otthon van Brazíliában, hogy aktuális sérüléséből lábadozzon. Vagy éppen, hogy meccshangulatba kerüljön...

A brazilos életmód Neymarnak is a sajátja, de a mélyen vallásos Kaká kivételével szinte valamennyi brazil sztárra igaz: Ronaldo is bulizgatott, nem beszélve Ronaldinhóról, Roberto Carlosról, Robinhóról, Adrianóról és a sor hosszan folytatható - szinte természetes, hogy egy szegénységből kitörő, szinte egyik napról a másikra euromilliomossá váló srác nem fogja vissza magát, amikor végre annyit költhet magára és az állandóan körülötte lebzselő haverokra, amennyit csak nem szégyell.

A spanyol Marca (a L'Equipe alapján) jó érzékkel éppen a Lille elleni, súlyos sérülést hozó bajnoki előtt közölt egy cikket Neymar párizsi bulizási szokásairól. Információik szerint

volt rá példa, hogy 48 órán át pörgött a bulikerék,

idén februárban pedig a párizsi polgármestert is felbőszítette, aki balszerencséjére túl közel lakik Neymarhoz.

Hogy a határtalan szaúdi luxusban mennyi lehetősége van, illetve lesz bulizni a muszlim ország szigorú törvényei mellett, azt nem tudjuk, ahogy azt sem, hogy mennyi időt fog ott tölteni. Mert mondhatjuk, hogy a szaúdiaknak a pénz nem számít, azt azért nem gondolnánk, hogy Neymar brazíliai bulizásait szeretnék hosszú távon finanszirozni. És, hogy a címben feltett kérdésre is válaszoljunk: a magunk részéről nem hiszünk benne, hogy Neymar még valaha európai top csapatban fogjuk őt látni.