Vágólapra másolva!
Négy év kilenc hónap börtönbüntetést kért a madridi tartományi ügyészség Carlo Ancelottira, a Real Madrid edzőjére. A vád szerint az olasz edző első madridi időszakában valamivel több mint egymillió euró adót nem fizetett be.

A madridi tartományi ügyészség 4 év 9 hónap börtönbüntetést kért a Real Madrid futballcsapatát irányító Carlo Ancelottira, aki a vád szerint a klubnál töltött első időszakában több mint egymillió euró adót nem fizetett be a spanyol államnak. Az ügyészség nyomozásának eredménye szerint 2014-ben 386 361, míg 2015-ben 675 718 euróval rövidítette meg a kincstárt.

A vádirat szerint Ancelotti, bár az adóbevallásban helyesen a spanyoloroszági státuszt és lakhelyet tüntetett fel, mégis csak a Real Madridtól kapott munkabérét adta meg, miközben máshonnan is voltak bevételei: jelesül az arculati jogainak az értékesítéséből, amit viszont a ő vagy a klub kiszervezett egy harmadik félnek, írja a Relevo.com spanyol lap.

Carlo Ancelotti,
Carlo Ancelotti foghatja a fejét a kínos ügy kirobbanása után
Fotó: AFP / AFP or licensors/(FILES) Real Madrid's Italian coach Carlo Ancelotti holds a press conference at the Ciudad Real Madrid training ground in Valdebebas, outskirts of Madrid, on February 9, 2024 on the eve of their La Liga football match against Girona FC. Spain prosecutors seek jail term for football manager Carlo Ancelotti for tax evasion AFP reports on March 6, 2024. (Photo by Thomas COEX / AFP)

Ancelotti próbált azzal védekezni, hogy 2015 májusi kirúgása után ő már nem volt spanyolországi munkavállaló, csakhogy egészen októberig egy madridi címre volt bejelentve, azaz adózási értelemben továbbra is spanyol volt. Emellett az ügyészség erősen nehezményezi, hogy a Real Madridtól és egyéb márkáktól kapott pénzeket Ancelotti "egy összetett és zavaros hálózaton" keresztül igyekezett eltüntetni az adóhatóság látóköréből. Ezen cégek java része Spanyolországon kívüli vállalkozás volt, ráadásul valójában soha nem végeztek érdemi munkát - tipikus fedőcégek voltak tehát.

Az egyik ilyen a Vapia Ltd. volt, amelyikkel 2013. július 1-jén kötött szerződést Ancelotti, három nappal az előtt, hogy kinevezték volna a Real Madrid edzőjének. A szerződés az arculati jogok tíz éven át történő, 25 millió euró értékű kezeléséről szólt. 

A kinevezés másnapján pedig Ancelotti lett a Vapia Ltd. egyedüli képviselője, aki teljes mértékű befolyással bírt a cég minden egyes anyagi jellegű döntésére.

Az arculati jogok a továbbiakban 50 százalékban a Real Madridhoz kerültek, míg a másik 50 százalék eltűnt egy titokzatos cégben - ez volt a Virgin-szigetek adóparadicsomában bejegyzett Vapia, mint most kiderült.

Ancelotti rendes munkavállalóként mindkét kérdéses évben időben benyújtotta az adóbevallását, csakhogy ezeket 2014-ben 40, míg a következő évben 530 ezer eurós "negatív kvótával" tette meg, így az adóhatóság visszadobta a papírokat hiánypótlásra. 

A húzás nyilván felkeltette a hatóság figyelmét, amely szerint az első évben 1,250, míg a másodikban 3 millió eurót "felejtett el" bevallani az olasz sztáredző.

Az eljárás nem ismeretlen sem a labdarúgók körében, sem az adóhatóság előtt: a La Liga több sztárja, köztük Lionel Messi, Cristiano Ronaldo, Sergio Ramos, Xabi Alonso és még sorolhatnánk, járt már a bíróságon azért, mert nem adóztak a kiszervezett marketingbevételeik után. Sok félnivalója ugyanakkor nincs Ancelottinak: elődeihez hasonlóan minden bizonnyal ő is megúszhatja a börtönt a tartozás és némi kamat megfizetésével.

Kapcsolódó cikkeink: