Vágólapra másolva!
Mint ismert, a világbajnok francia focista, Kylian Mbappé pénteken este a közösségi oldalán egy videóban jelentette be, hogy a szezon végén távozik a Paris Saint-Germain csapatától. A spanyol AS ennek apropóján összeszedett hét kérdést, ami a lap megfogalmazása szerint az „Mbappé hurrikánt" övezi; attól kezdve, hogy mikor lesz hivatalos bemutatás Madridban, vagy éppen, hogy mikor debütálhat.

Az már tény, hogy Kylian Mbappé nem fog hosszabbítani, elmegy a PSG-től a nyáron. És bár azt mondják, hogy minden út Rómába vezet, ez hamis; Madridba vezet. Elkezdődött tehát az aláírásig tartó visszaszámlálás.

firo : 01.05.2024, football, football, UEFA CHAMPIONS LEAGUE, season 2023/2024, UCL, CL, semi-final, first leg, BVB, Borussia Dortmund - PSG, Paris Saint Germain
Kylian Mbappé már biztosan távozik Párizsból 
Fotó: dpa Picture-Alliance via AFP / dpa Picture-Alliance via AFP/picture alliance / firo Sportphoto

Mikor lesz a bejelentés és a hivatalos bemutató?

Az AS szerint bejelentés már az németországi Európa-bajnokság előtt megtörténik, mert a Real Madrid azt szeretné, ha csapat és a játékos is nyugodt lehetne a kontinensviadal alatt, és nem a jövővel kellene foglalkozni közben. Ami a bemutatását illeti, az már keményebb dió: alig van "szabad" dátum.

Biztosan nem júniusban lesz, ugyanis jogilag továbbra is a PSG-hez fog tartozni ekkor még. Az Eb július 14-ig tarthat, és 29. környékén már repül a csapat az Egyesült Államokba. 

A hivatalos bemutatóra tehát július második kerülhet sor, végleges döntés még nem született.

Mikor csatlakozik a Real Madridhoz?

Ez attól függ, hogy Franciaország meddig jut el az Eb-ben. A Real Madrid általában körülbelül 21 nap szabadságot ad játékosainak, bár ebben a rendkívüli esetben ez kevesebb is lehet. 

De van egy fontos részlet: ha Franciaország bejut legalább az elődöntőbe, Kyliannak engedélye van arra, hogy távol maradjon az amerikai turnéról.

Ily módon csak augusztus 7-én csatlakozna a csapathoz, ami elég kései. Ha a franciák korábban búcsúznak, akkor körülbelül a július 22-i héten, már a turné előtt csatlakozhatna. Mindez persze csak akkor igaz, ha nem megy a párizsi az olimpiára: ha menne, leghamarabb augusztusban az Európai Szuperkupa után három nappal csatlakozhatna.

Elmegy az olimpiai játékokra?

Jelenleg minden jel arra mutat, hogy nem. Néhány hónappal ezelőtt a Real Madrid úgy döntött, hogy megtiltották a játékosoknak, hogy az Európa-bajnokság/Copa Américáról, majd később az olimpiai játékokon is részt vegyenek. Vagy az egyik, vagy másik. Mindkettő nagyon nagy kockázatot jelentene egy olyan szezon előtt, amely az új Bajnokok Ligájával több mint 70 meccset hozhat. És mivel Mbappé biztosan ott lesz az Eb-n, így elvileg nem megy az olimpiára. Hacsak nem bírja majd a franciák nyomását a klub, eddig erre utaló jel azonban nem volt.

Hol debütál?

Ha Franciaország nem jut be az elődöntőbe, az Egyesült Államokban debütálhat. Feltehetően az első meccsen: július 31-én, Chicagóban, a Milan ellen, vagy kicsit később, augusztus 3-án. Ahogy már korábban is említette a lap, minden megváltozik, ha Franciaország bejut az elődöntőbe, akkor az Európai Szuperkupáig várhatnánk a nagy napra, Varsóban (augusztus 14-én az Atalanta vagy a Bayer Leverkusen ellen), esetleg a La Liga első fordulójáig (augusztus 17-18).

Hogyan fog beilleszkedni az öltözőben?

Az összes közül az a kérdés, amely 

a legtöbb bizonytalanságot hordozza magában. Nyugalom van a klubban, Ancelottinál nincs jobb "egomenedzser". A madridi franciákkal ápolt jó kapcsolata nagyban segítheti a beilleszkedést - Tchouameni jó barátja, de Camavingával is jól kijön. 

A folyékony spanyol nyelvtudása is segítheti abban, hogy hogy viszonyt ápoljon a többiekkel. Könnyű dolga így sem lesz, ugyanis hét támadója van a Realnak: Vinicius, Rodrygo, Endrick, Bellingham, Brahim és Joselu.

Hol fog játszani?

Ez a másik nagy kérdés. Amint arról az AS beszámolt, maga 

Mbappé sem érez akadályt abban, hogy kilencesként játsszon, és a bal szélt Viniciusnak hagyja. Két olyan sztár, akik arra vannak ítélve, hogy megértsék egymást. És ebben az értelemben Ancelotti taktikai rugalmassága a javára válik: egy olyan séma, mint amit Münchenben is megvalósított, „két balszélsővel”.

Mindenesetre játszani fog, az biztos, mint ahogy az olasz edző filozófiáját ismerve szabadon mozoghat majd a pályán.

Barcelona and Real Madrid in an international friendly match in the United States
Kylian Mbappé: 9-es vagy 10-es mezszám? 
Fotó: Brazil Photo Press via AFP / Brazil Photo Press via AFP/WILLIAM VOLCOV

Milyen számot fog viselni?

A 9-es vagy a 10-es. Ebben az értelemben van egy kulcskérdés: mi fog történni Modriccsal? Ha a horvát távozik, Mbappé veszi át a 10-es számot. A kedvenc száma. Ha maradna Modrics, foglalt lenne a 10-es, és el kellene fogadnia a 9-est, legalább a 10-es szám felszabadításáig. Endricket is érinti majd ez a döntés: ha Modric távozik, Kylian pedig elviszi a 10-est , akkor a fiatal brazil 9-essel a hátán érkezhet.

Hirdetés: Ha kedvet kapott a fogadáshoz, keresse fel a Szerencsejáték Zrt. Tippmix Pro oldalát, ahol azonnal fogadhat, játszhat, nyerhet.