Loeb és Ogier is elindul a Monte-Carlo-ralin

AUTO - WTCR  ZANDVOORT  2018 hollande auto championnat du monde circuit course europe fia motorsport tourisme wtcr cup holland 12 HUFF Rob, (gbr), Volkswagen Golf GTI TCR team Sebastien Loeb Racing, action during the 2018 FIA WTCR World Touring Car cup of
12 HUFF Rob, (gbr), Volkswagen Golf GTI TCR team Sebastien Loeb Racing, action during the 2018 FIA WTCR World Touring Car cup of Zandvoort, Netherlands from May 19 to 21 - Photo Francois Flamand / DPPI
Vágólapra másolva!
A kilencszeres, illetve nyolcszoros világbajnok Sebastien Loeb és Sebastien Ogier is elindul a csütörtökön kezdődő Monte-Carlo-ralin, a vb-sorozat idei első versenyén, de eredményük nem számít bele az éves értékelésbe.

A 47 éves francia Loeb és 38 esztendős honfitársa, a címvédő Ogier - az M-Sport, illetve a Toyota versenyzője - az új idényben nem áll rajthoz mind a 13 futamon, ugyanakkor mindketten abban bíznak, hogy hazai környezetben a többiekhez képest előnnyel indulnak. Előbbi nyolcadik, utóbbi pedig kilencedig alkalommal állhatna a dobogó legfelsőbb fokára a hercegség patinás versenyén.

Ogier elmondta, hogy "kicsit új neki a helyzet", mert eddig még nem volt olyan, hogy ne indult volna a vb összes versenyén, ugyanakkor ez nem változtat azon, hogy új navigátorával, Benjamin Veillas-val diadalra készül.

Loeb, aki nem rég tért vissza Szaúd-Arábiából, a Dakar-raliról, ahol másodikként zárt, a 2020-as törökországi verseny óta nem állt rajthoz vb-futamon, ott harmadikként végzett a Hyundai volánja mögött.

Új navigátora, Isabelle Galmiche most ül mellette először, miután Loeb régi társával, Daniel Elenával - akivel az összes bajnoki címét együtt szerezte - nem volt megelégedve az M-Sport csapat, állítólagos sorozatos tévesztései miatt, ezért megvált tőle.

Sebastien Loeb is indul a 90. alkalommal sorra kerülő Monte-Carlo-ralin Forrás: Francois Flamand / DPPI/Francois Flamand

A 90. alkalommal sorra kerülő monte-carlói viadal az ünnepélyes rajtceremóniával indul, és még este két gyorsasági várja a versenyzőket. A vasárnapi befutó előtt várhatóan több havas-jeges szakasz is nehezíti majd a résztvevők dolgát.

A világbajnokság legnagyobb esélyesei a walesi - 2020-ban és tavaly ezüstérmes - Elfyn Evans, az ötszörös második belga Thierry Neuville és a 2019-es bajnok észt Ott Tänak lehetnek.

Új éra kezdődik a rali-vb-n: 100 kW-os villanymotorok segítik az 1,6 literes, akár fosszilis üzemanyag nélkül is üzemelő turbómotorok működését, az autók teljesítménye meghaladja az 500 lóerőt.