Következő mérkőzések
Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc
Élő:
Vágólapra másolva!

Hat pályán síelhetnek a fővárosiak

Már szinte mindegyik hazai síközpontban van elegendő hó a sikláshoz, s a szakemberek szerint a fehér áldás karácsonyig is megmaradhat. Ennek megfelelően az üzemeltetők és a pályákhoz közeli turistaházak, szállodák tulajdonképpen az első hótól kezdve felkészülnek a síelők fogadására. Az iskolai szünetek és az ünnepek alkalmával azonban érdemes előre szállást foglalni, mert sok helyen már most vannak januári foglalások.

Akik a főváros legismertebb síközpontjában, a normafai sípályánál szeretnének eltölteni egy-egy napot, jó, ha korán kelnek. A pályákon ugyanis szinte állandó a telítettség és a későn érkezőknek alig jut hely a parkolóban és a lejtőkön. A Kis-Normafa körülbelül 1300 méter hosszú kék és piros besorolású, míg a Nagy-Normafa csak 700 méter, de fekete nehézségű. Ezekhez a pályákhoz nem, csak a Kis- és a Nagy-egyetemi pályákhoz tartozik kampós felvonó, ám ezeket kizárólag klubtagok használhatják. Az egyetemi pályák melletti szánkópálya azonban mindenki számára szabad terület.

Akik lekésnek Normafáról, a Budapesthez legközelebbi sípályán is kikapcsolódhatnak. Dobogókőn a lejtő 960 méter, ami Magyarországon már hosszabb pályának számít. A sípálya első 100-200 métere fekete pályának minősíthető, nagyon meredek. A középső szakasz piros jelzésű, míg az alsó rész már kifejezetten lankás, kék minősítésű. Havas időben reggel 9 órától délután 17-ig működik a felvonó. Van még egy "bónuszpálya" is, ami - az erdőn keresztül - a turistautakon visz. Itt le lehet csúszni Pilisszentkereszten a buszmegállóig, ezért hazatérő útnak is nevezik. A hódeszkásoknak azonban nem ez az ideális pálya. A szűk nyomvonalú felvonót ugyanis nem használhatják. A szánkósoknak külön Dobogókő elején, a Pilisi Parkerdő területén van egy lejtő.

Nagy Hideg-hegyen négy pálya és három felvonó is üzemel. A 800, 1000 és 1200 méteres hosszabb északi pályák fekete és piros besorolásúak. A 300 méteres Magas-taxi tanulópálya kék, a 140 méteres gyerekpálya pedig zöld minősítésű. A szánkósoknak van kijelölt dombjuk, a snowboardosoknak azonban nincsen megfelelő sportolási lehetőség Nagy-Hideg-hegyen. Mivel autóval nem lehet a csúcsra jutni, az üzemeltetők kisbuszokkal oldják meg a síelők szállítását a parkoló és a felvonó között.

A szokolyai ingyenes "síparadicsomban" két pályán (450 és 350 méter) lehet siklani. Egy-egy havas napon a Kántor-dombon a sípályák mellett a szánkósoknak kijelölt külön 150 méteres domboldal is zsúfolásig telik. A Társai-mezőn még a sífutóknak is jut hely.

Még mindig a Börzsönyben maradva, síelhetünk Zebegényben is. A 360 méter hosszú, 60-70 méter széles pálya általában délelőtt 10 órától délután 16-ig van nyitva. Van lehetőség azonban hangulatos villanyfényes lesiklásra is 18 és 23 óra között. A zebegényi lejtő eleje inkább lankás, a teljesen kezdők által is síelhető terep. A pálya végét azonban már a profiknak is lehet ajánlani. A snowboardosokat csak akkor engedik fel a pályára, amikor jó minőségű a hó, a szánkósoknak azonban van egy rövidebb saját lejtőjük. A környéken igazán kiváló sífutóterepeket is találni, ám erről nem sokan tudnak, így csak elvétve látni sífutót Zebegénynél.

Nem sokan ismerik a kemencei (Börzsöny) sípályát, hiszen négy-öt éve gyakorlatilag nem működik. Akkor romlott el a felvonó, s azóta csak állagmegóvási munkálatokat folytatnak rajta. Az üzemeltető azonban 2002 januárjában szeretné újra megnyitni a sípályát a nagyközönség előtt. Ha sikerül, egy 1670 méteres, piros-kék besorolású pályán lehet majd siklani.

Akik a Visegrádi-hegység felé indulnak, Nagyvillám sípályán tölthetnek el egy-egy havas napot. Itt összesen három pálya üzemel. Az alsó szakaszon két, körülbelül 300-350 méteres pályán lehet siklani. A felső szakaszon kialakított sípálya belefut a rövidebb alsó szakaszba, a két terep így összesen egy 500 méteres pályát jelent. A rövidebb pályákat enyhe lejtésük miatt inkább a tanulók vagy a kisebb gyerekek kedvelik, de a snowboardosok is itt kapnak helyet. A felső szakasz meredek lejtője már komolyabb szakértelmet kíván, ezért csak nagy hóban nyitják meg a látogatók előtt. A szánkósoké az alsó szakaszon, a pályákkal párhuzamosan kijelölt terület. A közelben még egy sífutópálya is található. Egy havas hétvégén már reggel 8 órakor beindulnak a liftek és csak sötétedéskor áll meg az élet. A hétköznapi nyitva tartás a lelkesedéstől függ.

Mindent egy helyen az Eb-ről