Élő:
Vágólapra másolva!
A Himalájában, a Nanga Parbat hegyen megtalálták Reinhold Messner dél-tiroli hegymászó fivérének maradványait és Messner azonosította is azokat - jelentette be a hegymászó szóvivője Iszlámábádban, s hozzátette, hogy Messner felismerte testvére dzsekijét és cipőjét.

Az 1970-ben odaveszett Günter Messner megfagyott holttestét már hetekkel ezelőtt találták meg.

Reinhold Messner 1970. májusában tett szert nemzetközi hírnévre, amikor öccsével, Günterrel megmászta a 8125 méter magas Nanga Parbat hegyet, elsőként a Rupal-fal felől, és a másik oldalán, a Diamir-lejtőn ereszkedett le. A kockázatos túra során vesztette életét Günter, máig nem teljesen tisztázott körülmények között.

Az eset körül azóta sem csendesedtek el a hullámok. Messner elbeszélése szerint Günter a Nanga Parbatról való leereszkedés során magassági betegségbe esett. Ő Güntert hátrahagyva előre ment, hogy felderítse az ismeretlen útvonalat, de néhány perc múlva Güntert elsodorta egy jéglavina, és eltűnt. Messner társai úgy vélekedtek, hogy az akkor 24 éves hegymászó azért hagyta cserben hegymászóként nála gyengébb, ráadásul beteg öccsét, hogy ne veszélyeztesse azt az akkor egyedülálló teljesítményt, hogy a Rupal-fal felől feljutott a csúcsra és a másik oldalon ereszkedett le.

Két hegymászó társa könyvben részletezte a Messner beszámolóját illető kételyeit, és beteges ambíciókkal, továbbá gondatlansággal vádolta Messnert. Messner cáfolatokat tett közzé és pert indított, s a helyzet állása szerint jogilag messzemenően érvényesíteni tudta igazát. Ám az ügy egyik fél számára sem zárult le.

2004-ben ismertté vált, hogy Messner már négy évvel korábban, egy 2000-ben lezajlott expedíció során véletlenül rátalált öccse maradványaira, de csak 2004-ben született meg a törvényszéki orvosszakértői állásfoglalás, amely szerint "a legnagyobb valószínűséggel" Günter Messner lábszárcsontját találták meg.

Akkoriban Reinhold Messner azt mondta: megkérte a helybelieket, hogy a lábszárcsont fellelési helyén és a környéken keressék tovább öccse földi maradványait, mert azokat a dél-tiroli Vilnöss-völgyben lévő családi sírboltban szeretné végső nyugalomra helyezni.