Vágólapra másolva!
Egy vak és egy félkarú kelet-tiroli hegymászó más mozgáskorlátozottakkal együtt megmászta a Kilimandzsárót.

A két kelet-tiroli, a 39 éves Andreas Holzer és az 53 éves Peter Mair az amerikai Erik Weihenmayer által összeállított, nyolc vak és két amputált hegymászóból álló csapat kötelékében jutott fel a hegyre. Weihenmayer egyébként az első vak hegymászó, aki a Mount Everest mellett minden egyes kontinens legmagasabb hegycsúcsára fel tudott jutni.

A mozgáskorlátozottak segítőikkel együtt - összesen 28-an - szeptember 2-án indultak az 5895 méter magas Kilimandzsáró lábánál fekvő Mosiból. Útközben öten - három vak és két segítő - kénytelenek voltak feladni a próbálkozást. A többi 23 a hetedik napon érkezett célba, a Kilimandzsáró három csúcsa közül a legmagasabb Uhuru-csúcsra.

A vakon született Holzer az APA osztrák hírügynökség tudósítójának elmondta, hogy különösen a vegyes összetételű csapat - amelynek tagja volt egy Nairobiban 1998-ban az amerikai nagykövetség ellen elkövetett bombamerénylet során megvakult afrikai is - összefogása tett rá nagy benyomást. Holzer hivatásos zenész, kora ifjúságától szenvedélyes hegymászó, és számos jelentős hegycsúcsot hódított már meg. Legközelebb Európa legmagasabb csúcsára, a Kaukázusban fekvő 5642 méteres Elbruszra készül feljutni.